Opienie o telewizorach 3lcd

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Widziałem wiele TV i DLP i 3LCD i jeśli nie ma się dużego salonu to niestety nie jest to najlepszy wybór, ograniczone kąty widzenia nawet w porównaniu do LCD, które też cierpią na "kąty" wypadają słabiej nie porównując do plazm. Jeżeli ktoś ma bardzo duży salon i odpowiednio ustawione mebelki jest to dobre rozwiązanie.

Pozdrawiam

Serek

New member
Kąty

Witam
Dzięki za odpowiedź Artek. Wiesz nie chodzi o temat katów. Długo by pisać o tych moim ustawieniu względem tv w MM ale to nie to. Druga sprawa że ja raczej nie jestem jakiś super wymagający i spotrzegawczy ale różnica była duża. Najgorzej że strałem się zminiać różne ustawienia w 3 lcd i niewiele to pomagało. Fakt że to w sklepie w sumie na szybko , tu ktoś stanął tu ktoś przeszedł. Jak mozesz napisz coś więcej o ustawiniach to rano jestem w MM i sprawdzam bo na MŚ chciałbym już mieć coś fajnego. W sumie i tak pojadę rano chodźby z tą wiedzą którą mi podsunąłeś. Wielkie Dzięki. Jakby inni użytkownicy mieli jeszcze jakieś ważne szczegóły to prosze o podpowiedź. Dzieki i pozdrawiam

hawk70

New member
Ustawień może być pełno (kontrast, jasność, ostrość itp.). Pojedź do innego MM i możesz się zdziwić (ja widziałem ten TV w Warszawie w MM na aleji krakowskiej (nigdy bym go nie kupił - spójrz na wątki o zmowie sprzedawców) ale jako pierwsze miejsce widziałem go w MM w Markach tuż obok plazmy po którą przyjechałem (upewnić się, że to ją chcę kupić w necie ;-)) i LCD-ków. Zdziwiłem się dlaczego "ta plazma" jest fajniejsza niż tamte (nie wiedziałem, że to tylna projekcja) i ma taki super naturalny obraz z pięknymi kolorami i bez pikseli. Ale jest pewien procent populacji (jak pisali przedmówcy), którym ta jakość się nie podoba. Dla mnie osobiście TV LCD są za ostre, za dokładne wręcz nienaturalne i po prostu ich nie lubię (ale to tylko moje zdanie - dla Ciebie przecież może być odwrotnie i możesz nie lubić takiego obrazu i uwielbiać ten ostry bo jest super). Ten TV spełnia wszystkie moje oczekiwania (poczytaj wątek ankieta ....) tam wypowiada się naprawdę wielu użytkowników.
pozdrawiam
JJ

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
Generalne różnice :
- mniej wyraźny obraz na 3 LCD niż na plazmach
- większe katy boczne i duze kąty pionowe
- nie tak pełne kolory jak plazmach, mniej nasycone
+ ale za to duży ekran za extra cenę
+ duża płynność
+ lepsza czerń niż w LCD
- mniejsza rozdzielczość niz w LCD
- mniejsza żywotność niż LCD

W przypadku wątpliwosci co do technologii - proszę sprawdzać sygnał i warunki oswietleniowe w swoim mieszkaniu.
Uniknie się w ten sposób wielu rozczarowań. A w przypadku prezentacji domowych nie trzeba domyslać się jakości .
pozdrawiam

beniu2002

New member
Witam
Wczoraj nabyłem KDF 42" i jestem z tego powodu bardzo zadowolony. Oglądając mecz (sygnał kablówka) nie spodziewałem sie aż tak dobrej jakości. Ostość ustawiłem sobie na poziomie 6 i bardzo dobrze się oglądało nie było widać żadnego śniegu ani odbić. DVD podłączyłem po componencie i chodzi rewelacyjnie w końcu nie mam problemu z czytaniem napisów. Jedyną rzeczą jaka denerwowała mnie na początku to odgłos wiatraczka ale po pewnym czasie staje się to niezauważalne i nie zwraca się na to uwagi. Jeżeli chodzi o kąty to siedząc w różnych miejscach nie była zauważalna żadna zmiana obrazu i uważam że ten problem jest zabardzo wyolbrzymiony. Nawet z kuchni oglądając na stojąco obraz nie tracił na jakości.
Reasumując: spodziewałem się gorszej jakości z kablówki a mile się zaskoczyłem, DVD rewelacja. Polecam wszystkim.
Oczywiście moja żona powiedziała że to jest strasznie duży telewizor i że mnie pogieło.

AndrzejIgor

New member
Ja mam 50' i na początku sam miałem wątpliwości czy mnie aby nie pogięło. Teraz jestem pewien że nie. Żona dojdzie wkrótce do tego samego wniosku. Patrz żebyś nie żałował że kupiłeś tylko 42'...

artek

New member
Halo....
Wiele różnic jest tylko "na papierze" i najważniejsze jest odczucie SUBIEKTYWNE (i najlepiej podczs prezentacji w domu na własnym sygnale i przy własnym ustawieniu mebli).

Ja widziałem KDF-a w akcji w kilku różnych sklepach i raz u siebie w domu (prawie zawsze był sprawdzany i oglądany w "towarzystwie" innych TV - unikałem sygnałów HD z kompa - bo ten zawsze był idealny na każdej technologii, a ja jeszcze długo nie będę się cieszył takowym na codzień).

Pozdrówki

P.S.
W piątek do mnie przyjeżdża 50"

Serek

New member
Witam,
Panowi piszecie dużo o teście w warunkach domowych, ja mieszkam w Opolu i kto może mi zapewnić taki test? Jeżeli ktoś jest to proszę o kontakt. opłaci sie. dzięki i pozdrawiam rs

hawk70

New member
do kiki:
Co masz na myśli mówiąc o mniejszej żywotności 3LCD (z pozostałymi uwagami się zgadzam ale z tą nie)? Wystarczy zmienić lampę i TV jak nowy a w LCD trzeba wymieniać cały TV więc według mnie to raczej 3LCD ma większą żywotność.

do ar2:
Nie rozumiem dlaczego Cię skręca w sprawie zmowy sprzedawców. Mój sąsiad jest sprzedawcą w Euro i poza tym, że jest zielony (sprzedaje na szczęście lodówki i pralki) w zakresie sprzedawanego sprzętu to kieruje się wkręceniem Klienta w najdroższy sprzęt do od wartości sprzętu dostaje jakieś punkty a za punkty kasę więc oczywiste jest, że jak przyjdzie Klient i poprosi o doradzenie to taki człowieczek doradzi plazmę bo droższa. Tak więc zmowa sprzedawców to może zbyt spiskowa nazwa ale fakt ich stronniczości jest niezaprzeczalny.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
oczywiście ,że większość ocen to oceny subiektywne.
Korzystając z nowych cen firmy Sony.Produkt staje się bardzo atrakcyjny.
Cena 6500 zł obecnie za produkt - 50" to extra cena.

Jutro wjeżdżaja też do Polski - pierwsze modele JVC HD ILA 56" i 70"
telewizory bez struktury piksela.
To informacja na życzenie wielu osób oczekujacych na ten produkt od wielu tygodni
ceny ; 56" ok . 12.500 zł
70" ok. 20.999 zł

http://www.jvc.com/main.jsp?pageID=3
http://www.jvc.pl/site/pl_pl/hd-ila/gallery.php
http://www.jvc.pl/site/pl_pl/hd-ila/index.php
pozdrawiam

artek

New member
Serek napisał:
Witam
Artek co masz na myśli pisząc o jakości źródła?
"jakość źródła (DVD, analog. antena, HDTV z kompa) lub połączenia (EURO, HDMI, S-Video, Component, itp.)"

Halo...
Wiesz przecież, że innaczej ocenisz jakość obrazu, gdy oglądasz film DVD, obraz HDTV czy sygnał z indywidualnej anteny siatkowej (analog). Do tego przez jakie gniazdo to puścisz. I wreszcie jakiej jakości było połączenie (kabel i końcówki).
Sam zbyt wiele nie wiem, ale to forum cierpliwie uzupełnia moją wiedzę;)

P.S.
coraz częściej sobie myślę: "osiołkowi w żloby dano - w jednym owies w drugim siano..." - o sobie rzecz jasna.

alvent

New member
kiki, czy u Ciebie będzie dostępny JVC projekcyjny?. Co prawda te 56 cali jak dla mnie wydaje się olbrzymem..ale może...

pozdrawiam
alvent

euro

New member
Witam i zachęcam do kupowania jak największych ekranów! Nie bójcie się dużej przekątnej. Mam pokój 5x4,5 i siedzę 3,5m od tv SONY KDF50 i jest super, cool, itd, itp. Mimo, że jestem wybredny co do jakosci obrazu uważam, że to w tej chwili najrozsądniejszy zakup. Leci w tej chwili "Co z tą Polską" na Polsacie Cyfrowym i jakość obrazu jest b.dobra (nie jest doskonała-czerń i szczegóły w niej nie super, bo to jednak LCD). Z 3.5m jest naprawdę super odbiór, żadnych pikseli, rozwarstwień, cieni, itp. Tak samo na większości dobrych stacji. Przychodzą znajomi i pierwsze wrażenie to-"Jezu, jaki wielki!!!" A po paru minutach-fajnie gra, mógłby być nawet większy:)))
Pozdrawiam, lubicie chodzić do kina? Bo ja lubię chodzić na film a do kina już nie muszę!

artek

New member
HALO...
Cholernie męczyłem tutaj forumowiczów co do wielkości 50" przy oglądaniu z 3,5m (nos-ekran) w pokoju 4,5x4,5m. Mam KDF-a 50" od piątku i stwierdzam, że dla wrażeń jakie daje oglądanie filmu DVD (brzytwa ze starego Thomsona, a myślę jeszcze o "up-scallingu"), nawet kosztem jakości niektórych kanałów TV z kablówki, warto mieć większy TV (zgadzam się z "euro"). Za chwilę nie dokupi się kilku cali więcej i może być niedosyt.

"Liczy się zarówno technika jak i wielkość"

hawk70

New member
Potwierdzam zdanie Artka. Długo nad nim pracowałem ;-) i ciesze się, że z dobrym skutkiem. Zobaczysz za 2 tygodnie. Zdziwisz się jak mogłeś oglądać na mniejszej przekątnej.

artek

New member
Cholerka....
Ja już myślę, że to nie było rozsądne rozważać 42" (a zaczęło się od chęci zamiany CRT-21" 3:4 --> CRT-32" 16:9):D

Przyznaję, że to ciężka praca życzliwych i cierpliwych forumowiczów sprawiła (DZIĘKI WSZYSTKIM:blagam:), że postanowiłem spróbować na 3 dni 50" (z możliwością zamiany na mniejszy).

Wcześniej miałem 2-godzinną prezentację w domu obu KDF-ów i żonka przekonała mnie początkowo do dysproporcji "kolosa" w stosunku do innych elementów wyposażenia, ponadto ta sama ilość wyświetlanych linii/pikseli na większej powierzchnii też gorzej wróżyło i wreszczie niejaki "artek" pisał:p, że wzrok będzie się męczył przy próbie objęcia całości obrazu....

Ale mądry Polak po szkodzie (tzn. po prezentacji, próbowaniu i decyzji);)
Przednia zabawa i super wrażenia - oglądać świetny film z dobrej płytki (na razie tylko DVD) na takim TV, przy takim ekranie, z taką kobitką.....

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
JVC 56" HD ILa - znakomita jakość. Wczoraj pierwsze testy - opinia w oddzielnym wątku. Dziś już szczęsliwi uzytkownicy.
Rzeczywiście robi wrażenie nawet z odległości 3 metry w Palu.
Ale czekam na wiekszą liczbe opinii . Choć wszyscy na pokazach byli zadziwieni jakością . Szczególnie z dobrego sygnału.
Telewizory są już dostepne. A na prezentacjach w domu - dziś zwycieżyły zdecydowanie .

Milo

New member
Sony Kdf

Mam takie pytanie czy to prawda że w Sony KDF trzeba wymienic matryce polisilikonowe po pewnym czasie??Jeżeli tak to po jakim czasie i jaki jest to wydatek??

Do góry