Moze to kwestia odleglosci z ktorej ogladales te tv?
W przypadku tv z tylna projekcja (jak wspomniany 50 calowy sony) - musisz stac minimum 2 metry od niego - w innym wypadku obraz jest ciemny. To samo dotyczy sie pionowych katow widzenia. Tv musisz miec na wysokosci wzorku.
W wiekszosci sklepow (pozdrowienia dla MM ;P) telewizory tego typu sa stawiane na podlodze, co oznacza ze oglada sie je ze zlej perspektywy. Na dobrej wysokosci eksponuje sie drozsze plazmy i lcd
Co do ustawien - u mnie jest kontrast na 60-70, jasnosc i kolor na ok 40-50, a ostrosc ma 10. Jako zrodla uzywam - dvd pioneer podlaczony dobrym kablem SCART (oelbach), tv sat (dvb-s) podlaczony tanszym kablem scart (ale tez oelbach) i do tego od wczoraj DVB-T - z anteny dachowej.
Najlepsza jakosc maja oczywiscie filmy dvd. Co do pozostalych, to jest w zasadzie bardzo dobrze - DVB-S wyglada troche lepiej od DVB-T, ale zalezy to glownie od programow (porownywalem kanal ARD i ZDF - ktore mam dostepne w obu formach).
W zasadzie wydaje mi sie, ze gdyby DVB-T mialo lepszy bitrate - byloby super - bo mimo wszystko jest wspomagane przez tv natywnie, a co robi kabel scart z sygnalem - no coz - pozostawie to bez komentarza
Jesli chodzi o wymiane lampy - coz, jest to cos z czym trzeba sie pogodzic. Z ekonomicznego punktu widzenia, nie widze podstaw by sie tego bac. Prosty rachunek - tv plazmowy zuzywa ok 2xwiecej pradu (mocy) od telwizora z tylna projekcja (sony - 150-170W, panasonic - 200-300W), co oznacza, ze przy normalnym uzytkowaniu przez te 3-5 lat, zaoszczedze na te lampe. Poza tym - plazma tez Ci przez ten czas "przygasnie" - a tam panelu nie wymienisz....
Inna sprawa - za te 3-5 lat bede myslal prawdopodobnie juz o innym tv.
A co do samego wyboru - kup to co podoba Ci sie najbardziej. W koncu to Twoj wybor, Twoje oczy i Twoje pieniadze. Jesli uwazasz, ze podoba Ci sie obraz z Panasonica - to jest to podstawowy powod by go kupic. Sam uwazam, ze to swietny tv i mialem go kupic, ale 1900 Euro to nieco za duzo - za roznice w cenie zloze sobie barebona z karta DVB-S2 i bede mial HDTV...
Pozdrowienia