OLED55G13LA vs TX-55JZ1000E

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oledy mają już jasność na poziomie LCD - więc bez obaw.
Zawsze znajdzie się "fachowiec" - który będzie wpisywał bzdury, najczęściej nie widząc go na oczy !.

VitoCx

Member
Niestety forumowa cenzura.Zapodaj to jakoś inaczej.
Znalazłem .Jednak czytasz inne fora .Brawo.
Cóż mogę powiedzieć?
Jednemu z najlepszych ,o ile nie najlepszemu Oledowi na rynku zmierzono 1350 nitów. Wow ,jestem pod wrażeniem. Tyle,że tak jasno świecił przez 3(słownie trzy ) sekundy by spaść do swojej normalnej jasności ok.880 nitów dla kwadratu 20,a całego ekranu gdzieś w okolicach 400.
Jeśli to jest Twój argument to proponuję żebyś oglądał tv przez 3 (trzy) sekundy.A swoja drogą jeśli moja "jarzeniówka" ma coś ok.1600 nitów to ciekawe ile może mieć w takim szczycie przez 3 sekundy?
Wracając do początku Twojego posta ani "słabo" ani "nie chcesz". Ja z tego samego forum podałem Ci realne ,wynikające z testów wartości.
A Ty gadasz o trzech sekundach ?Serio?
Nie,no...rozbawiłeś mnie.Dzięki
Ty umiesz czytać ze zrozumieniem, czy wizja jaką masz w głowie na temat oledów już Ci odebrała tę możliwość?
Podczas pomiarów pik trwał 3 sek. Czyli dość długo bo ma to przełożenie na sposób wyświetlania rozbłysków w oglądanych treściach, a żadne z nich nie będą trwały ciągiem przez cały film. Świadczy to o rozwoju tej technologii i osiągnięciu świetnych rezultatów, jak na matryce organiczne.
Nawet Twoja jarzeniówka nie będzie dawać blisko 2k nitów non stop przy każdych wyświetlanych treściach. Ma swój pik i bazową jasność pracy, która jest sporo niższa. To Cię tak śmieszy? No boki zrywać..
Obczaj załącznik jak zmienia się jasność w Twojej lampie, tylko nie opluj ekranu :grin:

Attachments

• qn91a.jpg
    qn91a.jpg
    19,7 KB · Wyś: 32

VitoCx

Member
Jak nie zrozumiałeś o co biega z tymi skokami w jasności to Ci wyjaśniłem, tyle w temacie. Na poprzedniej stronie sam napisałem, że to jedynie cyferki i nie ma co do nich przywiązywać zbyt dużej wagi ale jak ktoś pisze o ciemnych oledach to jest to najprostsza odpowiedź na tego typu określenia. Poza tym, pokaż w którym miejscu ja się niby zajarałem tymi "pikami"?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mam oleda , oglądam codziennie w bardzo jasnym salonie - jest cudnie !
Jak ktoś chce wybrać LCD - wybiera.

KLOSjanek

Member
Bez reklam
Gitara ja też mam jasny salon okna od podłogi do sufitu i oglądanie w słoneczny dzień to czysta przyjemność, daj już chłopie spokój jesteś już nudny.

VitoCx

Member
Gitara.. nie odpowiedziałeś na zadane przeze mnie pytanie, wiec mogę śmiało stwierdzić, ze piszesz chłopie w cały świat, żeby tylko pisać a pojęcia większego nie masz bo bazujesz jedynie na swoich oledowych fobiach, nie mających wiele wspólnego z rzeczywistością. Proszę Cię nie sil się na obrazowe przedstawienie sytuacji, bo średnio Ci to wychodzi i stajesz się mało poważny w rozmowie. Dla mnie koniec tematu. Ci co maja wiedza jak jest.

Ostatnia edycja:

mapo

New member
Dla manie osobiście największą wadą TV OLED są bardzo silne odbicia nie jasność.
Przy ciemnych scenach rzekomo lepiej wyglądających na OLED w lekko nasłonecznionym pokoju nic nie widać oprócz siebie i pokoju w którym stoi TV.

KLOSjanek

Member
Bez reklam
Jak już dorośniesz do Oleda ro pogadamy, a to że mam jasny salon i Oleda który daje od ponad 2 lat perfekcyjny obraz to prawda ,której niemozesz przełknąć:)))))

VitoCx

Member
I bardzo dobrze ze kupiłeś mini leda, jeszcze lepiej ze jesteś zadowolony. Natomiast ciagle skupiasz się na technologii, na którą się jednak nie zdecydowałeś i opisujesz jej rzekome wady. Ty masz jakiś kompleks z tego powodu? Człowieku technologia wiodąca aktualnie to technologia Oled, głównie przez idealna czerń i strefę wygaszania na poziomie jednego piksela. Żaden LCD nie jest w stanie się do tego zbliżyć na tyle, żeby można było mówić o alternatywie. Osoby, które maja Oledy będą miały bardzo trudno przejść z powrotem na LCD bo zwyczajnie to nie jest ta liga.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Każdy niech wybiera pod siebie i cieszy się swoim wyborem.
Jeśli chodzi o technologie to na razie najlepsza jest technologia OLED TV

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mam Oleda i śmiało mogę z czystym sumieniem polecić każdemu.
Philips ma dodatkowo specjalny system anti burn-in.

elcede

New member
Odkopałem starego posta bo chciałem dowiedzieć się jak w porównaniu wypada Panasonic a dowiedziałem się na przykład że Samsung nie umie robić OLED, to ciekawe od kogo Apple kupuje wyświetlacze do telefonów z technologią OLED i kto robi najlepsze wyświetlacze w tej technologii.
Kolejną ciekawą rzeczą jest to że OLED jest tak ciemny że nie nadaje się do oglądania inaczej niż w ciemnym pomieszczeniu czyli o HDR można zapomnieć.
Wypala się tak masakrycznie że jeszcze w pudełku powstają powidoki. Swoją drogą o plazmach też tak mówili a moja już tyle lat ma i nic.
A najlepsze jest czytanie o tym co robią i myślą producenci.
Samsung postępuje czasami irracjonalnie a czasami chce być koreańskim Apple. Ale wycisnęli z produkcji LCD TV wszystko co się dało. Teraz wchodzą z qdoled i mają już plan na kilka kolejnych lat i technologię którą będą wyszukać powoli na rynki co parę lat.
Ale może na koniec jedno pytanie do specjalistów: TX-55JZ1000E czy 1500 jeśli nie zależy mi na dźwięku a na jakości obrazu a do smart używam mi box s i nie gram na TV. Warto dokładać do serii 1500?

mat74

Well-known member
Bez reklam
Nie warto - za różnie lepiej dokupic np. Firestick 4k MAX ,który mi box-a "wciaga nosem" ;).
Instalowałem na kilku modyfikowaną wersje Kodi z obsługą DV mkv i pomijając gęste formaty audio niewiele ustepuję Nvidii pro.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Panasonic nie produkuje własnych matryc ale kupuje matryce ( jak wszyscy na dziś ) od LG Display. Ile masz max kasy na oleda ?

Do góry