Witam wszystkich,
od kilku dni czytam forum ale zdecydowałem się zarejestrować gdyż mam kilka pytań:
1. Czy jest różnica między modelem UE46F6500SS a bez SS ? Jeśli tak to jaka i czy należy unikać tego z końcówką SS
2. Zastanawiałem się jeszcze nad ue46f6770 / Philips 47PFL6008K / i już tutaj cena najwyższa Sony kdl-47w805a.
Wiem, że te drugie pytanie jest trudne. Czytałem te wątki na ich temat przebrnąłem niemal przez wszystkie posty, każdy ma jakąś wadę. Najbardziej byłem zdecydowany na Philipsa ale po przeczytaniu wątku i problemów z wolnym działaniem Smarta i innymi problemami w sumie go odrzuciłem z miejsca. Na plus ta czerń i ambilight (TV niestety nie będzie przy ścianie). Co do Sony to są mieszane opinie. Przejrzałem cały wątek na temat Samsunga ue46f6770 zmartwiły mnie zdjęcia użytkowników na temat białych plam, cloudingu. Przeczytałem post w jakimś wątku użytkownika @Tdx, że właśnie ue46f6770 są podatne bardziej na clouding. Ostatecznie zdecydowałem się pozostać przy UE46F6500. Czy to dobry wybór ?
1. Odległość od ekranu? od 1,5m do 4m (w zależności kto gdzie siedzi najczęściej około 4m)
2. Jak słońce świeci w pokoju? brak, ciemny pokój
3. Jak duży jest pokój? 4,5x4,5m
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy Sony
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? przeważnie Vectra, filmy mkv z usb
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: dzień i noc
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Światło od 22 jest gaszone do 23. (w zależności od dnia, jeśli bardziej pochmurny to wcześniej)
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Trudno mi powiedzieć
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Raczej matowa choć, przeglądając TV w sklepie stacjonarnym wszystkie które widziałem miały bodajże na pół błyszczącą i matową
11. Preferowana wielkość telewizora? 46-47 cali.
12. Preferowana marka? brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach? dziwnego designu
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Vectra, zewnętrzny HDD, pendrive
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 95% TV, reszta USB i Internet
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? w 95 % wprost
17. Czy ważne jest wifi? tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Możliwe
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ? Chcę taką możliwość.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Raczej tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Tak
22. Ma mieć 3D? Tak
23. Ma mieć slot na karty SD ? Niekoniecznie.
24. Ma mieć tuner DVB-T? Tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI, optyczne audio (wątpię ale chciałbym mieć)
26. Jaki masz sygnał: Naziemna TV cyfrowa, Vectra
27. Ile programów HD? kilka
28. Ma stać czy wisieć? Stać
29. Rozdzielczość: full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Wysokiej jakości obraz, funkcjonalny internet, żeby się nie zwieszał
31. Ile osób ogląda: w zależności od pory do południa 1-2, później 5-6 dorosłych
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: Różnie, przypuszczam że około 14h. Dlatego nie chcemy plazmy i tak mamy wysokie rachunki za prąd.
33. Jaka klasa cenowa ? 3000-3500 zł (wiem, że Sony przekracza)
34. W miarę dobre głośniki (Philips

)
Dzięki za pomoc.