Dodatkowa garsc informacji w sprawie (50)PK760 dla zainteresowanych.
Od miesiaca jestem uzytkownikiem N-ki (13 kanalow HD, wczesniej Polsat Cyfrowy i pakiet zero kanalow HD) oraz PS3.
N-ka:
- Przesiadka z obrazu telewizyjnego SD na HD - miazga. Oczywiscie to telewizyjne HD to BR nie jest, nawet daleko mu do dobrego MKV, ale skok jakosciowy mimo wszystko jest ogromny. PK760 doskonale daje sobie rade z takim obrazem, wszystko jest ostre, soczyste i naturalne, oczywiscie po lekkiej kalibracji ustawien. Niestety nie sprawdzaja sie tu zupelnie ustawienia uzywane przeze mnie do ogladania BR/MKV z komputera oraz czasem trzeba podregulowac lekko ustawienia pod dany program. Tak poza tym to nie mam uwag.
- Skalowanie obrazu do 16:9 w przeciwienstwie do mojego starego dekodera Polsatu dziala tutaj bardzo dobrze, praktycznie nie zdarzaja sie bledy w skalowaniu, a jak obraz jest 4:3 to po bokach mam czarne pasy, a nie szare jak w Polsacie. Istotna roznica to podlaczenie, tam byl kabel EURO, tutaj HDMI, wiec moze to ma cos do rzeczy.
PS3-ka:
- Plynnosc i lag - idealnie jak dla mnie. Gralem poki co w okolo 30-40 dem i 5-6 pelnych gier, od spokojnych po mega dynamiczne, w tym takze te na Move'a (ping pong jest czadowy) i nie odczulem absolutnie zadnych problemow z plynnoscia obrazu lub input lagiem cz jakimkolwiek innym lagiem. Jestem z gatunku tych graczy, ktorzy nie graja w FPSy na monitorze LCD z czasem reakcji 2ms (wg. producenta), bo im smuzy i naprawde to widza. Tutaj tego nie ma.
- Jakosc obrazu i kolory - niebawilem sie we wlasne ustawienia, gram w trybie 'gra' i musze powiedziec, ze jest bardzo OK. Oczywiscie nie mam porownania i ciezko tez tu mowic o jakiejs naturalnosci barw, ale np. interaktywny film w postaci gry Uncharted 2 prezentuje sie znakomicie, soczyscie, wyraziscie. Gram z odleglosci 2,5-3,5 metrow, w zaleznosci od tego jak mi kobieta odsunie daleko sofe i czy sie zorientuje
, i w zupelnosci mi taka jakosc grafiki wystarcza, a jestem wybredny. Na PC gram 1680x1050@22" + max. detale, a PS3 nie czuje zadnego dyskomfortu jesli chodzi o grafike. Oczywiscie ciezko to tak porownywac, bo nie gralem jeszcze w zadna gre moze poza Wormsami
, ktora by byla i na PC i PS3, ale jest naprawde ok jak dla mnie.
- Powidoki - katuje moj telewizor PS3-ka od tego prawie miesiaca i powiem, ze stosunek PS3:TV:BR/MKV wygladal w ciagu tego miesiaca tak 80:10:10, na dodatek zdarzalo mi sie czesto zostawiac PS3 wlaczone z jakas spauzowana gra i zapomniec wylaczyc telewizora np. na godzine. Po tym miesiacu telewizor nie ma zadnych stalych powidokow, a wszelkie ktore powstawaly w trakcie grania znikaly bardzo szybko i nigdy, absolutnie nigdy, nie przeszkadzaly w trakcie samej gry, bo po prostu widac je tylko na ciemnym statycznym tle, a takich w grach jest bardzo malo, przynajmniej w tych, ktore gralem. Zatem ten problem jak dla mnie nie istnieje.
Inna ciekawostka - dzis wpadl do mnie kolega, zeby mi zdjecia pokazac, ale mial je tylko na... telefonie. Chcialem je zgrac na PC, ale on je mial na wbudowanej pamieci telefonu i nie zabral kabelka. Wymyslilem zatem, zeby przeslal zdjecia przez bluetootha do telewizora i o dziwo udalo sie to bez problemu. Czyli czasem przydaja sie te dziwne funkcje
.