Nvidia Shield TV jako odtwarzacz multimedialny.

Alt0S

Active member
Akurat ten fragment mojej wypowiedzi nie był pytaniem tylko stwierdzeniem faktu i nie wymagał żadnej odpowiedzi 😉.
btw.Nie wiem co oznacza "czysty Atmos" ?! To jest jakiś "brudny" ? 😁
Atmos w Netflix to po prostu DD+ Atmos czyli format stratny ,w przeciwieństwie do Dolby True HD Atmos ,który jest kompresja bezstratną.
Nie odpowiedziałeś jednak na pytanie- czy raspberry z zainstalowanym najnowszym Kodi obsługuje Dolby Vision ?
Tak,ale nie na wszystkich filmach. A czysty Atmos oznacza dla mnie,że na wyjściu mam atmos a nie atmos-dd+ ... sam wspomniałeś,że w aplikacjach streamingowych atmos jest z dd+...a jak widać na moich zrzutach mam Atmos bez DD+

Ostatnia edycja:

rufi10

Member
Wczoraj było zbyt późno i teraz odpowiadam...na screen'ach umieściłem przykładowy film "Squad36" i mam czysty Atmos z Netflix'a w LG...Ustawienia w Amplitunerze mam na Auto. W LG mam ustawione,aby dźwięk leciał tylko przez HDMI i wyjście dźwięku przestawione na Pass Through. W kodi nie mam wtyczki do Netflix'a i tutaj nie bawie się w streamingowanie...filmy,które oglądam,puszczam z dysku podpiętym do raspberry na którym mam zainstalowane najnowsze kodi i również mam z automatu DD,DTS,Atmos i również DD+...Ścieżka dźwiękowa w plikach .mkv musi być zakodowana z odpowiednim kodekiem. Ja jednak wole dysk mieć podpięty w rasberry ze względu na to,że moge z laptopa podłączyć się zdalnie do rasberry i kasować i wgrywać nowe pliki.bez wyjmowania dysku i podpinania do laptopa (o tym już wielokrotnie pisałem i znowu się powtarzam).
Jak ten i pozostałe powyżej ma się do wątku

Nvidia Shield TV jako odtwarzacz multimedialny? :( :( :(

Alt0S

Active member

Nie korzystałem z Nvidia Shield TV i tutaj nie jestem w stanie nic powiedzieć. Pytanie na które ja od początku odpowiedziałem dotyczyło raczej,czy da się zainstalować kodi na iOS i odpowiedziałem,ale dyskusja zmieniła się nagle na temat kodowania dźwięku.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
Tak,ale nie na wszystkich filmach. A czysty Atmos oznacza dla mnie,że na wyjściu mam atmos a nie atmos-dd+ ... sam wspomniałeś,że w aplikacjach streamingowych atmos jest z dd+...a jak widać na moich zrzutach mam Atmos bez DD+
Sorry ale nie wiesz o czym piszesz.
Nie ma czegoś takiego jak "czysty Atmos" .Atmos to rozszerzenie albo dla formatu stratnego DD+ I ten format wykorzystywany jest przez wszystkie platformy streamingowe z Netflix włącznie (wyjatek to Sony Core) albo formatu bezstratnego Dolby True HD.

Do odtwarzania Dolby Vision potrzebny jest certyfikat licencyjny ,z tego co wiem to raspberry go nie posiada..Teoretycznie możliwa jest implementacja certyfikatu ,jednak nie piszesz czy coś takiego zrobiłeś ani co dokładnie oznacza " nie na wszystkich filmach" ?!
Nie czyta wszystkich profili DV bo tych jest kilka ,czy po prostu wykorzystuje jedynie HDr statyczny bez dodatkowej warstwy metadanych ?!

Tak ,że porównuje działanie innych urządzeń do Nvidii.

Alt0S

Active member
Sorry ale nie wiesz o czym piszesz.
Nie ma czegoś takiego jak "czysty Atmos" .Atmos to rozszerzenie albo dla formatu stratnego DD+ I ten format wykorzystywany jest przez wszystkie platformy streamingowe z Netflix włącznie (wyjatek to Sony Core) albo formatu bezstratnego Dolby True HD.

Do odtwarzania Dolby Vision potrzebny jest certyfikat licencyjny ,z tego co wiem to raspberry go nie posiada..Teoretycznie możliwa jest implementacja certyfikatu ,jednak nie piszesz czy coś takiego zrobiłeś ani co dokładnie oznacza " nie na wszystkich filmach" ?!
Nie czyta wszystkich profili DV bo tych jest kilka ,czy po prostu wykorzystuje jedynie HDr statyczny bez dodatkowej warstwy metadanych ?!

Tak ,że porównuje działanie innych urządzeń do Nvidii.
Na raspberry zainstalowałem system LibreElec z Kodi i być może on ma wbudowany certyfikat...samo raspberry nie wspiera certyfikatów

Alt0S

Active member
Nie ma.To co bierzesz za DV to HDR10.
Dwa filmy puszczone z serwera rasperry i na jednym DV a na drugim HDR10 (oba w atmos). Wszystko zdalnie odpalone i screen'y z telefonu robione ze względu na to,ze nie ma mnie w domu (telefonem łącze się z marantzem i maliną).

Attachments

• marantz.jpg
    marantz.jpg
    75,4 KB · Wyś: 26
  • Marantz2.jpg
    Marantz2.jpg
    76,3 KB · Wyś: 27
Ostatnia edycja:

Alt0S

Active member
Co jest w tym układzie odtwarzaczem?
LibreELEC jest to system,który ma kodi w wersji najnowszej i automatycznie aktualizuje się do najnowszej wersji całego systemu razem z kodi.Prawdopodobnie system,który instalowałem ma wbudowane certyfikaty,ale nie jestem w stanie dobrać się do źródła Libre. Filmy odpalam poprzez DLNA (TV łączy się poprzez wifi z raspberry i z automatu mi leci). Filmy,które odpalam są w .mkv i odpalam je na LG, mogę również oglądać w telefonie i laptopie (poza domem również,ponieważ mam skonfigurowane w taki sposób,że widzę moje zasoby poza domem - łącze się zdalnie wpisując IP i numer portu).

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
Raspberry pełni funkcję serwera plików czy odtwarzacza ?
Jak będziesz mógł wrzuć screen z informacją o sygnale z TV.

Czemu puszczasz sygnał w 60 Hz a nie w formie natywnej?

Alt0S

Active member
Raspberry pełni funkcję serwera plików czy odtwarzacza ?
Jak będziesz mógł wrzuć screen z informacją o sygnale z TV.

Czemu puszczasz sygnał w 60 Hz a nie w formie natywnej?
Obecnie Raspberry pełni funkcje serwera plików. w takim ustawieniu nie zobaczę sygnału z TV. Sygnał widze tylko z Marantz'a,gdy wejde do ustawien (tak jak na załączonych screen'ach) 60Hz puszczam bo mam połączenie z Plazmą w sypialni i dlatego tak mam.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Czyli jeszcze raz- co pełni funkcję odtwarzacza?
Informacji o wyświetlanym sygnale oczywiście zdalnie nie wywolasz z resztą jest to bez znaczenia skoro podłączony jest TV full HD bez HDR..
Nie rozumiem co ma plazma do 60hz ?! Mówiłem o natywnym formacie obrazu ( np.24kl/s, 23.96 kl/s).

Alt0S

Active member
Czyli jeszcze raz- co pełni funkcję odtwarzacza?
Informacji o wyświetlanym sygnale oczywiście zdalnie nie wywolasz z resztą jest to bez znaczenia skoro podłączony jest TV full HD bez HDR..
Nie rozumiem co ma plazma do 60hz ?! Mówiłem o natywnym formacie obrazu ( np.24kl/s, 23.96 kl/s).
Odtwarzaczem jest LG (99%). Jeśli chodzi o funkcje to nie zobaczę ich, bo zdalnie nie jestem w stanie zobaczyć na TV (jedynie tak jak to pokazałem na screen'ach).

Ostatnia edycja:

omaxp

New member
Na chwilę obecną mam Amazon Fire Tv Stick 4k max gen. 2 odtwarza mi to urządzenie wszystkie formaty najbardziej popularne True HD na Kodi czy tam Dolby Atmos na Netflix MAX itp. Fire chodzi całkiem przyzwoicie ale apetyt rośnie i pomyślałem nad wyminą albo Nvidia Shield Tv Pro 2019 lub Apple Tv 4k 2022 128gb, zależy mi na odtwarzaniu materiałów z mojego serwera NAS a wiec Apple może być kłopotem bo będzie mi wszystko dekodował do DD+ natomiast Nvidia bez problemu wypuści wszystko ??

mat74

Well-known member
Bez reklam
Zakup ekonomicznie nieuzasadniony,nie odczujesz żadnej różnicy in plus a nawet jeśli to będzie ona nieadekwatna do poniesionych kosztów..
W porównaniu do posiadanego sticka NVIDIA nie obsługuje: HDR10+,HLG,You tube w HDR
Mam Nvidie pro 2019,Fire Cube 3gen I co jakiś czas dostęp do Fire stickow, moim zdaniem te ostatnie są w relacji cena - możliwości ,nie do pobicia.

omaxp

New member
Amazon Fire Tv Stick 4k max gen. 2 spoko ale filmy na Netflix co chwile maja zacięcia podczas oglądania i strasznie mnie to wkurza wypróbowałem wszystkie możliwe sposoby tego naprawienia ale bez skutku dlatego chce przeskoczyć na coś mocniejszego , wcześniej miałem gen 1 i nie było tego problemu, gen 2 jest problematyczna

mat74

Well-known member
Bez reklam
Pierwsze słyszę o problemach Fire sticków z Netflix masz plan Premium UHD ?
"Wszystkie mozliwe sposoby " ,czyli co dokładnie robiłeś ?
Netflix niczego mocniejszego nie wymaga a twoje problemy na pewno nie są związane z wydajnoscią sprzętu.

Oczywiscie jeśli masz wolne środki i ochotę na zakup nowego sprzętu to moim zdanie Nvidia Shield pro i tak będzie lepszym wyborem niż Apple TV.

andi_HD

Member
ja mam shielda pro i xaomi boxy i jak dla mnie do ogladania filmow jeden czort

co innego jak ktos potrzebuje atmosa pod jakis wzmacniacz ale jesli chodzi o ogladanie to nie widze roznicy
mam wszystkie w domu shield rura shield pro mi box 3 4 i ten nowy 4 wers 2
te male Mi TV stick wolne sa ale Mi 3 bez nowego menu smiga bardzo szybko

Do góry