Nvidia Shield TV jako odtwarzacz multimedialny.

EMR9

Member
Witam czy da się jakoś połączyć nvidie pro z wzmacniaczem stereo który ma tylko wejścia cinch .Może jakaś przejściówka albo konwerter jest bardzo proszę o linka dziękuję i pozdrawiam

Cześć, mam do Was dwa pytania. Mam Shield TV Pro 2019 + Samsung NU8042 + Yamaha Yas 107 soundbar

Mam Shield podłączony dobrym kablem HDMI do TV.

Mam soundbar Yamahy podłączony optycznie do TV + mam sterowanie CEC z pilota Shield (steruje shieldem, głośnością na soundbarze i włącza i wyłącza telewizor).

Mam dwa problemy, których nie potrafię rozwiązać (a sporo szukałem w internecie)

problem z shutteringiem lub /mikro-szarpnięcia na Shield. Występują na Netflixie i Youtube(innych aplikacji nie mam po prostu) i raz są mniejsze, raz większe.

Próbowałem zmienić częstotliwość odświeżania w ustawieniach (niektórzy zalecają 60 Hz, inni 59 z jakimś groszem po przecinku) i jest tak samo na obu.

Co ciekawe, to

a) W aplikacji Stremio wszystko działa idealnie, nic się nie zacina, ale widać, że jak się coś z tej aplikacji włącza to jakoś reguluje częstotliwość odświeżania i rozdzielczość (widać to na dole ekranu, bo jest komunikat i czasami wybiera 23.976 a czasami np. 25 itd.) i zawsze jest super.

Fire TV Cube 3gen też robi takie rzeczy automatycznie (bo jest taka funkcja w ustawieniach)

Fakt, że działa w Stremio pokazuje raczej, że to nie jest problem sprzętowy, np. kabel HDMI, ale coś z oprogramowaniem. Coś nie gra z czymś, ale ku mojemu zaskoczeniu w Stremio działa idealnie.

Proszę mi powiedzieć; co jest problemem? jak to rozwiązać? Myślę i myślę i szukam w sieci i nic.

2. problem z tym moim zestawem powyżej od kilku dni (pożyczyłem od znajomego do testów) podłączyłem Fire TV Cube 3gen, coś chyba namieszało w CEC (chyba), bo mimo że odłączyłem Cube od zasilania,czyli tak jakby go nie było, to dalej ten problem jest:

Shield + Soundbar + TV włączone.

Naciskam na pilocie ( przed podłączeniem Cube normalnie działało) przycisk wyłączania.

Wyłącza Shield, Soundbar i TV... po dosłownie 3-5 sekundach Shield i soundbar nadal są wyłączone, a telewizor włącza się sam i nie wyświetla sygnału dla źródła HDMI1 (tam mam podłączony Shield).

Jak to rozgryźć? Jak to „zresetować”?

Bo rozumiem, że nie da się mieć jednocześnie Cube i Shield, bo to będzie „zakłócać”, tak?

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
Hej, dorzucę swoje trzy grosze do pierwszego pytania, bo niedawno miałem bardzo podobny problem. Posiadam shielda pro 2019 ze wszystkimi aktualnymi poprawkami.

Od dłuższego czasu, odkąd zmieniłem tv, shielda używałem wyłącznie do Plexa i wszystko było zawsze ok, bo podobnie jak w Stremio następuje dopasowanie klatek źródła z wyświetlaczem. Niedawno kupiłem amplituner Onkyo, do którego podłączyłem shielda i wszystko konfigurowałem, sprawdzałem. Ponieważ docelowo będę chciał puszczać też obraz na projektor i wtedy będę korzystał ze streamingów na shieldzie.
I właśnie spotkało mnie to co Ciebie z różną intensywnością w zależności od serwisu. Na niektórych jak apple tv była tragedia i tylko włączenie przetwarzania dźwięku Dolby poprawiało sytuację. Ale dalej można było dostrzec różne przycięcia itp. Co ciekawe, tam gdzie były przycięcia i zadziałała funkcja dopasowania klatek z shielda, to się poprawiało.

Wymieniłem wszystkie kable hdmi na certyfikowane 2.1 - dalej to samo .Wymianę kabli na porządne i tak planowałem, więc luz ;)
Następny krok - restart shielda do ustawień fabrycznych, Konfiguracja wszystkiego i dalej to samo.
Ostatni krok - restart tv do ustawień fabrycznych - też nie pomogło.
Nie powiem, byłem trochę wkurzony. Ale konfigurując tv i przechodząc przez ustawienia, zatrzymałem się chwilę przy ustawieniach ruchu. Mam sony a80k i sam upłynniacz ma swoje ustawienie, a oddzielnie jest funkcja wykrywająca częstotliwość materiału gdy aplikacja odtwarzająca działa w 60Hz. U mnie nazywa się to Tryb Kliszy (Cinemotion). Wiem, że na pewno Lg ma takie ustawienie, inni zapewne też. I zawsze miałem to ustawione na "High" i na wbudowanych aplikacjach działało ok. Zacząłem testować to ustawienie między "High", a "Low" i okazało się, że to ta funkcja. Po prostu działała zbyt agresywnie i powodowała takie zaburzenia obrazu. Na "Low" wszystko działa perfekcyjnie. Testowo zostawiłem tym razem również tą wartość dla wbudowanych aplikacji, bo sporadycznie, ale jednak potrafiłem wychwycić mikro przycinki też na wbudowanych VOD.

Może u Ciebie będzie podobnie i analogiczna funkcja powoduje u Ciebie takie efekty :)

mat74

Well-known member
Bez reklam
Wspomniane przycinki występują właśnie ze względu na to.ze materiał nie jest przekazywany w formie natywnej i dochodzi np.do błędnej interpretacji tych "ułamków" w klatkazu.W Shield zaimplementowana jest funkcja dopasowania klatek nadal w fazie beta ale działa ona kulawo a w przypadku Netflixa problemy są właściwie na każdym urządzeniu bo Fire Cube 3 również nie potrafi tego ogarnąć.Przy czym akurat dla Appla i Disneya radzi sobie bardzo dobrze i faktycznie ,szczególnie w Apple widać ogromną różnicę w przypadku sygnału natywnego a 59.94.

Jeżeli chodzi o jednoczesne posiadanie Shield i Cube 3 - ta druga ma "przelotkę" HDMI do której można podłączyć Shielda i wtedy obydwa urządzenia podłączone są do TV jednym przewodem.Takie zestawienie działa i nie powoduje zakłóceń (przynajmniej u mnie jednak CEC w przypadku różnych konfiguracji sprzętowych bywa kapryśne).

Do góry