Cześć, mam do Was dwa pytania. Mam Shield TV Pro 2019 + Samsung NU8042 + Yamaha Yas 107 soundbar
Mam Shield podłączony dobrym kablem HDMI do TV.
Mam soundbar Yamahy podłączony optycznie do TV + mam sterowanie CEC z pilota Shield (steruje shieldem, głośnością na soundbarze i włącza i wyłącza telewizor).
Mam dwa problemy, których nie potrafię rozwiązać (a sporo szukałem w internecie)
problem z shutteringiem lub /mikro-szarpnięcia na Shield. Występują na Netflixie i Youtube(innych aplikacji nie mam po prostu) i raz są mniejsze, raz większe.
Próbowałem zmienić częstotliwość odświeżania w ustawieniach (niektórzy zalecają 60 Hz, inni 59 z jakimś groszem po przecinku) i jest tak samo na obu.
Co ciekawe, to
a) W aplikacji Stremio wszystko działa idealnie, nic się nie zacina, ale widać, że jak się coś z tej aplikacji włącza to jakoś reguluje częstotliwość odświeżania i rozdzielczość (widać to na dole ekranu, bo jest komunikat i czasami wybiera 23.976 a czasami np. 25 itd.) i zawsze jest super.
Fire TV Cube 3gen też robi takie rzeczy automatycznie (bo jest taka funkcja w ustawieniach)
Fakt, że działa w Stremio pokazuje raczej, że to nie jest problem sprzętowy, np. kabel HDMI, ale coś z oprogramowaniem. Coś nie gra z czymś, ale ku mojemu zaskoczeniu w Stremio działa idealnie.
Proszę mi powiedzieć; co jest problemem? jak to rozwiązać? Myślę i myślę i szukam w sieci i nic.
2. problem z tym moim zestawem powyżej od kilku dni (pożyczyłem od znajomego do testów) podłączyłem Fire TV Cube 3gen, coś chyba namieszało w CEC (chyba), bo mimo że odłączyłem Cube od zasilania,czyli tak jakby go nie było, to dalej ten problem jest:
Shield + Soundbar + TV włączone.
Naciskam na pilocie ( przed podłączeniem Cube normalnie działało) przycisk wyłączania.
Wyłącza Shield, Soundbar i TV... po dosłownie 3-5 sekundach Shield i soundbar nadal są wyłączone, a telewizor włącza się sam i nie wyświetla sygnału dla źródła HDMI1 (tam mam podłączony Shield).
Jak to rozgryźć? Jak to „zresetować”?
Bo rozumiem, że nie da się mieć jednocześnie Cube i Shield, bo to będzie „zakłócać”, tak?