To się nie dogadamy.
Po pierwsze, trudno żebyś się pogubił w tym wykastrowanym bublu, skoro były 4 przyciski na krzyż, w tym jeden do mikrofonu.
Po drugie, w jednym i drugim układ tych ze starego jest taki sam w nowym, kółko z przyciskiem "ok" jest dokładnie takie samo 1:1, natomiast przyciski back i home są w tych samych miejscach, tyle, ze mniejsze. Więc nie rozumiem o czym w ogóle piszesz, skoro nadmiar (bardzo) przydatnych bonusowych przycisków powoduje u Ciebie zagubienie, to zwyczajnie z nich nie korzystaj. Pod kciukem masz dokładnie to samo bez patrzenia co w starym. Reszty nie dotykaj.
Reszta przycisków, to są bonusy, z których nie musisz korzystać i wówczas masz dokladnie tą sama funkcjonalność co w starym, tyle, że przyciskając przycisk, nie klika jak w jakiejś chińskiej tandetnej zabawce (porównaj kółko w starym i nowym), nie wspominając już o chwycie.
Dodatkowo w starym jest "płytka" do głośności, którą ktoś musiał wymyślić po dobrym zielsku.
W nowym masz fizyczne przyciski, nie dość że w bardzo intuicyjnym miejscu, to korzystając z całej biblioteki filmowej, mogę operować jednym pilotem całym KD.
Dochodzi jeszcze przycisk Play/pauza, również wprowadza nową funkcjonalność podczas ogladania, to nie jest to samo co przycisk "ok", w którym można również zatrzymać. Sprawdz w kodi, to się przekonasz, zresztą w ogóle o czym my tu rozmawiamy. Szkoda, że nie napisałeś wcześniej, wysłałbym Ci mojego starego i jeszcze zapłacił 150zl za nowego. Najważniejsze jednak jest to, że w końcu DZIAŁA! Dla mnie eot.