Jeśli jesteś zalogowany na swoje konto GFN i na NVIDIA Shield możesz bez problemu przeglądać gry dostępne w bibliotece, to w przypadku gier dostępnych w ramach subskrypcji (za darmo na urządzeniach Shield) wystarczy kliknąć na tę pozycję i wybrać przycisk "Graj". Jeżeli chcesz odpalić gry ze Steam, to robisz to samo co wyżej, po uzyskaniu wolnego miejsca na serwerze zostaniesz przeniesiony do okna logowania na Steam. Po poprawnym zalogowaniu włączy się aplikacja Steam w trybie Big Picture. Przy pierwszym uruchomieniu gry prawie zawsze trzeba odnaleźć tę grę w bibliotece i kliknąć "Zainstaluj" albo "Pobierz", nie pamiętam. Będzie to trwało chwilę. Następnie klikasz "Graj" i po krótkiej chwili gra się uruchomi. Przy kolejnych uruchomieniach jest kilka scenariuszy. Czasami gra odpala się od razu (np. Crash Bandicoot albo Tekken 7). Inne gry, jak Call of Duty WW2, trzeba za każdym razem odnaleźć w bibliotece i uruchomić. Jeszcze inaczej jest z Wiedźminem 3 w wersji GOTY. Jeśli odpalisz go bezpośrednio z aplikacji NVIDIA Games, to gra odpali się szybko, ale nie będziesz mógł wybrać polskiego dubbingu. Żeby mieć polski dubbing (polecam) warto odpalać ją przez Steam, wtedy jednak w wersji GOTY za każdym razem pobiera się aktualizacja 3,8 GB (to te 2 duże dodatki). Zawsze jednak każdą grę za pierwszym razem trzeba odpalić z poziomu kafelka NVIDIA Games, inaczej w Steam będzie Ci się pobierała cała gra. Hitmana na Steam też mam i odpaliło się bez problemów. Wydaje mi się, że wystarczyło uruchomić ją w NVIDIA Games, przeniosło mnie do Steam, tam zaakceptowałem zgodę i kliknąłem jeszcze Graj.
Ogólnie jest z tym kombinowania i trzeba naprawdę dużo grzebać nim się to ogarnie. Co więcej bardzo często są jakieś zmiany i jak zazwyczaj w ciągu roku gram raczej raz na 2 tygodnie, to prawie zawsze jest coś inaczej. Jak nie będziesz sobie umiał poradzić, to na przykładzie Hitmana mogę Ci nagrać ekran z Shielda jak to u mnie wygląda.