Nowy tv do salonu do 20tyś

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Jak masz warunki na projektor , to kumpel ma świetny JVC DLA -X 7900 na sprzedaż .
Warunek - odpowiednie warunki :)
Aby wykorzystać jego możliwości

Arek

Member
20k to już niezły budżet, ale na Twoim miejscu, szczególnie po plaźmie to jednak nagrałbym na pendrive różne materiały i podjechał gdzieś do dużej sieci aby potestować telewizory. Dzisiaj wypuszcza się 10x więcej modeli rocznie niż te kilkanaście lat temu i mam wrażenie że przez to łatwiej trafić bubla w jakimś aspekcie dla Ciebie ważnym.

Jest powszechna opinia że po plaźmie to tylko OLED, ale... ja po testach o jakich napisałem nie byłbym taki pewien - mi osobiście nie podoba się jak OLEDy , szczególnie od LG odwzorowują twarz, szczególnie w studiu (wygładzona cyfrowo jak selfie z telefonu) , w Philipsie fatalnie w białych scenach - oddanie detali, w innym błyszcząca matryca odbijająca w dzień jak w lustrze itp. itd.

Ostatnia edycja:
Mam kilka dysków wd 5tb z filmami więc napewno sprawdzę na którym będzie mi najlepiej obraz pasował. Jeżeli chodzi o konsole to około 15%. na plazmie 65vt60 nie doszło do wypalenia przez 10lat ale nie wiem jak to z oledami tetaz bywa

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście o gustach się nie dyskutuje. I fakt wybór różnych modeli teraz duży.
Każdy może wybrać pod siebie co mu najbardziej odpowiada.
Ja po plazmach Panasonic, kupiłem Oleda (kolejnego). Ustawiłem pod siebie i jestem zadowolony.
Tylko rozmiar mógł by być większy - niestety brak miejsca.
Także bierz jak największy TV. Rozmiar robi robotę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przypomnij się przed zakupem- do tego czasu jeszcze się wszystko zmieni.
Już wjeżdżają nowe modele, TCL, Philips, LG.

Jutro jadę do media e w Lubinie obczaić hisense 100u7kq na żywo i potestować na swoich filmach z dysku w neonecie w Legnicy mieli zawieszonego lg 77g45 (finalowo 83) ale jest tył tak zabudowany że nie ma jak do niego podłączyć żadnego dysku. Potem jadę dalej do Leszna obczaić tcl 98c855 i narazie nic poza tymi dwoma nie ma blisko żeby zobaczyć

Oglądałem w ciągu dwóch dni kilka tv z filmami z dysku fullhd remux pliki od 25gb do około 40gb i 4k remux avengers 60gb
Hisense 85 jakiś model z 8
I mówiąc szczerze było kiepsko i w 4k nie porywało a nie mówiąc już o fullhd tv był za jakieś 11tyś mało szczegółów kolory nic szczególnego
Tcl 75c8 znacznie lepiej od poprzedniego w fullhd więcej szczegółów i czarny ale 10cali mniej niż poprzednik na następny dzień na sam koniec poleciał
Hisense 100u7kq i tak jak miałem duże wątpliwości co do jakości po poprzednikach a tutaj dużo więcej cali przecież tak po pierwszym materiale byłem mile zaskoczony avengers wyglądał super potem przyszło sprawdzić remuxy w fullhd i znowu miłe zaskoczenie bo wyglądało to o wiele lepiej od poprzedników i czerń Ok i szczegóły no i rozmiar też zrobił wrażenie na mnie i żonie. Teraz już wiem że minimum to 98cali, fajnie byłoby gdzieś zobaczyć 98 żeby mieć porównanie do tego hisense 100u7kq.
W grę wchodzą
Tcl 98c855
Tcl 98c955
Tcl 98x11k
Chyba że coś jeszcze polecicie z innych tv oraz gdzie na Dolnym Śląsku można jeszcze te modele obczaić

Hmm muszę dobrze się sprawować żeby się zgodziła😅 a prócz tych modeli coś jeszcze możesz polecić oraz ewentualnie gdzie mógłbym przetestować te modele
Któryś z oledów również testowałeś?, pomijając fakt ,że przekątna 83" nie wchodzi grę. Jeśli tak, to jakie masz wrażenia porównując obrazy tych wymieninych ledów do oleda ?

Któryś z oledów również testowałeś?, pomijając fakt ,że przekątna 83" nie wchodzi grę. Jeśli tak, to jakie masz wrażenia porównując obrazy tych wymieninych ledów do oleda ?
Tak testowałem jednego oleda 65cali z samsunga lub lg coś około 8-10tys jak się nie mylę z tym że sam mam 65cali w domu plazmę więc nie było wow bo nawet mały mi się wydawał, co do jakosci to wyświetlania to wiesz duży przeskok w calach to i jakość inna na wyświetlaniu ale no czerń była trochę mocniejsza w sumie tylko parę minut test bo 65mam i nie chciałem się w ten sam rozmiar pchać

Jasne rozumię . Posiadając 65" nie ma co się pchać w tą samą przekątną . W moim przypadku to będzie minimum 83 cale - celuję w jakiegoś oleda (pewnie Lg, za ktorym niebawem bedę się rozglądał ) , stąd też dopytuję, jakie różnice wyłapałeś między oledem a tymi ledami ;)

Jasne rozumię . Posiadając 65" nie ma co się pchać w tą samą przekątną . W moim przypadku to będzie minimum 83 cale - celuję w jakiegoś oleda (pewnie Lg, za ktorym niebawem bedę się rozglądał ) , stąd też dopytuję, jakie różnice wyłapałeś między oledem a tymi ledami ;)
Akurat w ten dzień kiedy oglądałem tego oleda 65 to widziałem 85 hisense i 75 tcl różnica taka ze więcej szczegółów było widać i czerń lepsza tylko ale z tych trzech gdybym miał wybierać to wybrałbym tego 75 tcl bo nie odstawał dużo od tego oleda a rozmiar 10 cali więcej zrobił wrażenie

Akurat w ten dzień kiedy oglądałem tego oleda 65 to widziałem 85 hisense i 75 tcl różnica taka ze więcej szczegółów było widać i czerń lepsza tylko ale z tych trzech gdybym miał wybierać to wybrałbym tego 75 tcl bo nie odstawał dużo od tego oleda a rozmiar 10 cali więcej zrobił wrażenie
W domowych warunkach oled zdecydowanie wypadłby lepiej od tego leda ,jednak przekątna zrobi lepsze wrażenie na rzecz jakości. Taka to już zależność .

Z drugiej strony 83cale, to już wcale nie tak mało a i znaczący skok w stosunku do 65 cali.

Lepiej zdecyduj się szybko na jakiś konkretny model , bo za chwilę pojawi gadka o nowym segmencie na rok 2025 i wtedy będziesz miał dopiero gwoździa, a i poczekać pewnie trzeba będzie trochę, zanim te nowe modlę będą dostępne w PL.

W domowych warunkach oled zdecydowanie wypadłby lepiej od tego leda ,jednak przekątna zrobi lepsze wrażenie na rzecz jakości. Taka to już zależność .

Z drugiej strony 83cale, to już wcale nie tak mało a i znaczący skok w stosunku do 65 cali.

Lepiej zdecyduj się szybko na jakiś konkretny model , bo za chwilę pojawi gadka o nowym segmencie na rok 2025 i wtedy będziesz miał dopiero gwoździa, a i poczekać pewnie trzeba będzie trochę, zanim te nowe modlę będą dostępne w PL.
Pewnie tak w domowym zaciszu i ciemniejszym miejscu oled pokaże swoje tak jak plazma. Co dk nowych modeli to pewnie będą lecz cena też wzrośnie mogę dołożyć do ponad 20ty ale to musi być wow bonjak nie będzie wow to będę miał out😅😅

Ostatnia edycja:
Pewnie tak w domowym zaciszu i ciemniejszym miejscu oled pokaże swoje tak jak plazma. Co dk nowych modeli to pewnie będą lecz cena też wzrośnie mogę dołożyć do ponad 20ty ale to musi być wow bonjak nie będzie wow to będę miał out😅😅
Zdecydowanie musisz być czujny, bo jak nie to Out ;) .
20k , to kupa kasy na tv . Można szaleć.
Ja bym nie czekał na najnowsze modele z 2025 roku , licząc na jakiś technologicznych skok w jakości, bo w większości będzie to tylko marketingowa papka , a faktycznie może jakieś niuanse , dostrzegalne bardziej na papierze , niż w praktyce
Brałbym coś z 2024 roku i się nie zastanawiał długo . Taki tv premium z 2024 bez wskazania na konkretny model ma już extra multimedia , obraz . Czego chcieć więcej..

Ostatnia edycja:
Ale to chyba nie jest znaczący problem , ponieważ większość komercyjnych platofrm streamingowych nie używa DTS ani DTS-X. No może poza Disneyem (chyba ) .
Poza tym odwatrzacz Blu-Ray podbijamy bezpośrednio pod Avr i problem z bańki .

Do góry