nowy cd do amplitunera

Whiplash

New member
Bez reklam
To nie jest muzyka ktora zasluguje w ogole na wydanie na CD i branie za to kasy. Ale wracajac do SACD czy DVD Audio ja slucham np. Maidenów, Metallicy generalnie rocka/metalu i np. tych kapel nie ma nic w w/w formatach. Kiedys bylo DVDAudio Czarnego albumu ale teraz juz niedostepne. Z ambitnego rocka widzialem SACD Pink Floyd, ale takich Guns'ów, Scorpionsów brakuje. Z Queen jest sporo albumow w SACD ale tez japonskie wydania po 200zl i 2 tyg. oczekiwania :)

Mnie generalnie wystarcza dobre CD, mam albumy Queen na CD Remastered z 2011 roku i jak dla mnie jakosc jest bardzo dobra.

Ostatnia edycja:

gerus6

Active member
Bez reklam
Z ambitnego rocka są jeszcze King Crimson, Yes, Genesis, Jethro Tull, Led Zeppelin,i inne, oraz z innej muzyki dyskografia Depeche Mode, Scorpions wydał wiele koncertów na Blu-ray (nawet w 3D) polecam ostatnią płytę Scorpions - MTV Unplugged in Athens [Blu-ray]: Amazon.de: Scorpions: Filme & TV rewelacja. Metallica "Black album" świetny dźwięk w dvda i właśnie dla takich pojedynczych perełek warto się zainteresować takimi właśnie formatami :)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie slucham w/w kapel poza Zeppelinami, Scorpionsi maja wlasnie jeden blu ray oficjalnie wydany, ten unplugged pierwszy raz widze. Spoko nie licytujmy sie :)

gerus6

Active member
Bez reklam
Dlaczego piszesz jeden, jak tego nie sprawdziłeś? :) ja mam np. trzy, a może to są nieoficjalne płyty :)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Pardon, Unplugged jest nowoscia i poza tym na blu ray jest jeszcze ten koncert Get Your Sting And Blackout Live in 3D z 2011.

Whiplash

New member
Bez reklam
SD Blu ray to wiesz, juz mam takie wydanie Freddie Mercury Tribute Concert. Kupilem tylko dlatego aby miec wmiare pelny koncert(bo brakuje paru nagran) na jednej plytce, bo jakoscia to od DVD niczym sie nie rozni. Smiem powiedziec ze jest gorzej.

Wrocmy do watku czyli zakup CD do amplitunera. Musze wkoncu podjac ta decyzje..

Moj dylemat to zakup Blu Ray Denona BDT 1713 czy CD DCD720?

Za blu ray jest mozliwosc odtworzenia wielu formatow, w tym SACD, Flac itd no i wszystko mamy w jednej skrzynce. CD to jak wiadomo tylko plyty CD/MP3. Wiem ze brzmienie z CD napewno jest lepsze ale czy na tyle i czy na amplitunerze uslyszy sie roznice miedzy BD 1713 a DCD720 podczas odczytu CD i podlaczeniu Analogowym?
Bo jesli roznica na ampli jest znikoma to lepiej kupic BD i miec jedna skrzynke do wszystkiego, jesli jednak roznica jakosciowo bedzie spora to lepiej miec osobny CD.

Dalej, jaka jakosc obrazu z DVD/BD prezentuje Denon BDT 1713? Moj Panasonic ma funkcje chromatyzacji 4:4:4 i do obrazu nie moge sie przyczepic.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli będziesz inwestować w płyty SACD to kup odtwarzacz wieloformatowy ,tylko jak się patrzę to nawet Sony i Philips (czyli twórcy tego standardu ) nie wspierają już SACD ,duże wytwórnie płytowe również .Nowych płyty SACD jest niewiele przeważnie muzyka poważna ,jazz najbardziej wartościowe to jest to co kiedyś zostało wydane

gerus6

Active member
Bez reklam
Nowych płyt SACD jest niewiele, ponieważ żadna nowa płyta, od wielu lat jest nie warta, aby ją wydawać w takim formacie.
Obecnie pojawiają się płyty advd z dźwiękiem 5,1 np. Mike Oldfield
Whiplash, na twoim miejscu zainwestowałbym w odtwarzacz Blu-ray, cd sobie kupisz do wzmacniacza , albo zamiast cd może lepiej jakiś odtwarzacz strumieniowy.

Whiplash

New member
Bez reklam
Wzmacniacza napewno nie kupie, a ze lubie tez poza kinem posluchac plyt CD ktorych mam troche to pomyslem o CD. A ze nie mam mozliwosci porowania obu urzadzen w domu dlatego pytam was i licze na wasza pomoc w wyborze.

Obecnie mam jak widac BD Panasonic DMP 210 za 599zl i na nim odtwarzam wszytko od DVD do CD ale wydaje mi sie ze taki tani BD nie jest wybitny jesli chodzi o jakosc dzwieku z CD za pomoca wyjscia analogowego(kiepski DAC).
W Denonie DBT1713 jest BB PCM 1781, DCD 720 znowu podkreca sygnal do 32bitów/192.. Sam juz nie wiem..

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale po co mi ten odtwarzacz sieciowy? Muzyke mam na CD i troche w formie plikow wiec wrzucam na pendrive i smiga elegancko czy to na czytniku CD czy na Blu ray.

Czyli generalnie doradzacie mi BLU RAY Denon? Do tej pory wszyscy namawiali mnie na CD.. ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli się nie mylę Denon DCD520 AE też ma Burr Brown i potrafi dzięki algorytmowi upsamplować płyty do 32bity/192 khz

Whiplash - jeżeli będziesz kupować płyty SACD to wybierz wieloformatowy ,a jeżeli nie kup tradycyjny kompakt

A skoro przy płytach jesteśmy ,teraz w Japonii furorę robią płyty z kodowaniem K2 HD jakościowo wybitne produkty

I jeszcze taka ciekawostka , wiem że fanów Queen nie brakuje na forum ukazała się limitowana edycja albumu "Greatest Hits" na 40 -lecie, płyta w formacie SACD /SHM-CD

743047quen.jpg

Whiplash

New member
Bez reklam
Hmm a to nie AL32 jest odp. za upsampling dzwieku do 32/192 ktorego w DCD520 brak?

Zwykle SACD Queen jest wiele, widzialem sporo albumow i to wydanych nie dawno, wydania japonskie ale cena min. 200zl...

gerus6

Active member
Bez reklam
Bardzo proszę o nie wrzucanie takich zdjęć płyt, bo nigdy nie nazbieram na wzmacniacz ;) gdzie to można kupić?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Z tego co pamiętam na DCD520 AE jest nawet naklejka 32bity/192khz DAC

Whiplash kup Denona DCD720 to dobry klocek o solidnej budowie ,a to przecież też ma znaczenie - to chyba lepszy pomysł niż kupno kolejnego blu-ray'a

"gerus6" mogę Ci dać namiary jak chcesz ,ta płyta kosztuje 250zł

przemko77

Well-known member
Bez reklam
To jest Greatest Hits 2 to jeszcze musi też być Greatest Hits 1 :)

Zgadza się tamto to było "Greatest Hits I "

671187quenn.jpg

A Kind Of Magic
Under Pressure
Radio Ga Ga
I Want It All
I Want To Break Free
Innuendo
It's A Hard Life
Breakthru
Who Wants To Live Forever
Headlong