nowy cd do amplitunera

Witam,

Czy ma sens zamiany starego odtwarzacza cd Technicsa na nowy w przypadku gdy jest on podłączony do amplitunera. Myślę o Yamaha CD-S300. Czytałem, że generalnie szkoda pieniędzy, ale z drugiej strony jeśli amplituner nie jest z bardzo niskiej półki to może warto?

bielikk

New member
Bez reklam
Sam sobie musisz odpowiedziec na to pytanie.
Po pierwsze jaki osiągasz dźwięk z tego CD
Czy jak słuchasz CD z BDP S4100 słyszysz jakąś różnicę na +
Przy wymianie na CD-S300 prawdopodobnie usłyszysz różnicę na + , ale nie będzie to "rewolucja"
Jak gra w stereo ta Yamaha RX-V1073 ?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kiedyś chyba kolega Whiplash tez miał podobny dylemat, i po odsłuchach doszedł do wniosku że nie warto kupować CD żeby go łączyć z ampli KD. Zbyt mała poprawa jakości dźwięku w stosunku do wydanej kasy. Ja na Twoim miejscu bym zrobil odwrotnie. Podejrzewam że masz w ampli wyjście pre-out?, więc lepiej dokup wzmacniacz stereo. Wtedy zmiana będzie dużo bardziej słyszalna.

Whiplash

New member
Bez reklam
Zostalem wywolany do tablicy wiec jestem!

Sprawa wyglada w ten sposob ze obecnie mocno zastanawiam sie nad CD z tego wzgledu ze mam tani Blu Ray ktory jako czytnik CD nadaje sie tak sobie, slaby DAC, brak coaxiala aby podlaczyc pod Ampli. I teraz mam dwie opcje, kupno markowego Blu ray z dobrym brzmienie stereo(jak na BD) albo kupno CD.

Ty juz masz czytnik CD Technicsa wiec na twoim miejscu bym nie wymienial, wiesz jakie byly kiedys sprzety a jakie sa teraz.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ale chyba wczesniej porównywaleś BD i CD pod ampli KD? Bo coś mi świta że poprawa jakości była znikoma?

Whiplash

New member
Bez reklam
Porownywalem Marantza chyba UD5007 do HK HD750 na Onkyo 616. Nie wiem czy ten test mogl byc wiarygodny bo sala wmiare wytlumiona i to onkyo w Direct zamiatalo taka dynamika w stereo ze mi uszy opadly.. Generalnie Marantz zagral jasno i szczegolowo z wieksza selektywnoscia. Harman mi sie bardzo nie podobal, sygnal mial troche cichszy od Marantza, pozatym brzmial tak jak z za zaslony bez zadnego polotu..

Tak jak mowie, jakbym mial konkretny Blu Ray to napewno bym nie myslal o CD ale majac Pansa za 599 to sami wiecie jak takie czytniki brzmia w stereo. Splaszczona srednica, taka sucha, bas podbity itd..

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja mam bluray denona 3313, ktory jak to mowia dosyc dosyc sobie radzi w stereo, cd mam marantza ki peral lite i powiem Wam szczerze, ze ja w zyciu nie zamienilbym odtwarzacza cd na ten bluray zeby z niego sluchac stereo, jak dla mnie nawet jakbym kupil nizszy model cd to bedzie lepiej niz na bluray nawet z wyzszej polki. Oczywiscie sluchajac na amplitunerze moim - nie wiem jak to jest w amplitunerach budzetowych, gdyz nigdy tego nie sprawdzalem..

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
No wlasnie stary, Ty masz CD raczej wyzszej polki + ampli za +10k wiec u ciebie inaczej to troche wygalda. Mozesz porownac brzmienie Blu ray do CD, czym CD jest lepsze od 3313?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tak najbardziej ogolnie to muzyka puszczona z cd jest bardziej naturalna, dzwiek bardziej dynamiczny przy tej samej glosnosci, bas jest szybszy i bardziej kontrolowany, gora jest mniej wyeksponowana niz na bluray ( moze to kwestia jest polaczenia analogowego ), generalnie na bluray jak sluchalem zeby wlasnie porownac to jest tak jakby dzwiek byl troche taki napompowany.( sory ale nie mam zdolnosci do opisywania tego co slysze ..) Do tego aspekty uzytkowania w cd wszystko szybciej sie wczytuje itp sprawy, plus mam zarzadzanie wlaczone hdmi wiec to pomaga mi ze nie musze zmieniac zrodla w tv. Jak ogladam bluray czy zwykla tv- tylko samoczynnie mi sie przelacza w zaleznosci co ogladam plus automatycznie wlacza mi tv. I gdy wlacze bluray zeby posluchac np cd to od razu wlacza sie i tv i trzeba przestawiac wtedy... Mysle ze kazdy kto by przyszedl do mnie i posluchal roznice wyczulby, bo naprawde nie trzeba zbytniego sluchu zeby wyczuc jak brzmia (inaczej) odtwarzacze. Ja tak jak napisalem w zyciu nie zamienilbym odtwarzacza cd na bluray, nawet wolalbym powiem szczerze kupic gorszy bluray np denona 1713 i cd jakis za 1,5 -2 tys niz miec bardzo dobry bluray. Ale tak jak mowie nie wiem jak to sie ma w niskich modelach amplitunerach wiec nikogo nie namawiam w ciemno.. Denona 4520 na tescie tez odsluchiwalem z cd wiec nie wiem jak brzmi muzyka w denonie z bluray...ale mysle ze tez jednak lepiej jest..

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ja mogę to poniekąd potwierdzić, le moje doświadczenie z CD jest mizerne. Mam, wydawac by się mogło, dobry odtwarzacz BD, mianowicie UD5007 i nie słucham muzy z amplitnuera, a wyłącznie z przyzwoitego PM7004 po analogu.
MIałem okazję testować w domu chyba najniższy model odtwarzacza MArantza CD5003. było o niebo lepiej, jednak moje skojarzenia poszly w strone zdecydowanie lepszej precyzji, lepszej separacji instrumentów, które stały się bardziej "namacalne". Instrumentny mogę pozornie rozdzeilc, a mimo to muzyka jest bardziej spójna.

Zostalem wywolany do tablicy wiec jestem!

Sprawa wyglada w ten sposob ze obecnie mocno zastanawiam sie nad CD z tego wzgledu ze mam tani Blu Ray ktory jako czytnik CD nadaje sie tak sobie, slaby DAC, brak coaxiala aby podlaczyc pod Ampli. I teraz mam dwie opcje, kupno markowego Blu ray z dobrym brzmienie stereo(jak na BD) albo kupno CD.

Ty juz masz czytnik CD Technicsa wiec na twoim miejscu bym nie wymienial, wiesz jakie byly kiedys sprzety a jakie sa teraz.

To chyba sobie dam spokój z tym nowym cd, chyba że trafi mi się okazja (żałuję że go ostatnio nie wziąłem na ebayu za 82 funty za ex display :-(). Chciałem ten cd s300 między innymi dlatego, że myślałem że poprawi się jakość dźwięku i mógłbym korzystać z pilota, którego mi brakuje przy Technicsie.

Whiplash

New member
Bez reklam
No tak pilot rzecz przydatna ale trudno sie mowi. Jesli chcesz wydac te 1000-1500zl na nowy CD o pilota to prosze bardzo, jakosc dzwieku napewno sie nie zmieni a moze i pogorszy. Technics to bylo cos w tamtych latach, pewnie jeszcze Made in Japan co ?

gerus6

Active member
Bez reklam
Czytając te wszystkie zachwyty wyższości odtwarzacza CD nad Blu-ray (ja raczej też tak sądzę) to się zastanawiam na czym odsłuchiwać płyty blu-ray audio, sacd czy dvdaudio, gdzie ich jakość jest dużo lepsza od CD? może jeszcze nie wymyślono takiego odtwarzacza ;)

gerus6

Active member
Bez reklam
Nie, nie jest proste, chodzi o to, po co produkować lepsze płyty od CD jak nie ma lepszych odtwarzaczy od odtwarzaczy CD, chyba to jest proste ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Whiplash

New member
Bez reklam
Sam wiesz jaka jest popularnosc tych "lepszych" formatow. DVDAudio juz umarlo, SACD nigdy nie zdobylo wiekszej popularnosci, teraz zaczynaja sie pojawiac wydawnictwa Blu Ray Audio i raczej sadze ze podziela los DVDAudio. Maly popyt, stosunkowo bardzo malo wydawnictw, koniecznosc posiadania odp. odtwarzacza i tak to wszystko wygalda.

Na Blu Ray Audio masz DTS MA lub PCM5.1 a tu znowu trzeba korzystac z HDMI aby przeslac taki format do ampli i dla audiofilów na dzien dobry jitter zepsuje caly efekt. SACD to samo, po HDMI albo DSD albo PCM i znowu pojawia sie problem Jittera, jedynie wyjscie analogowe ratuje sprawe ale pokaz mi taki odtwarzacz teraz..

gerus6

Active member
Bez reklam
Blu-rayaudio, akurat się rozwija, a sacd nie upadnie nie martw się, a Jitter można zminimalizować.

Whiplash

New member
Bez reklam
Oki tylko ze w przypadku Blu ray audio mamy jakis paradoks, sa to audiofilskie formaty do sluchania na amplitunerze kinowym. Szanujacy sie Audiofil dostaje bialej goraczki na mysl o sluchaniu muzyki na amplitunerze :D

No nie powiesz mi ze wiekszosc plyt CD ma swoj odpowiednik w SACD. Dostepnosc tego formatu jest bardzo ograniczona. Np muzyki ktorej ja slucham nie ma prawie w ogole w tym formacie.

Ostatnia edycja:

gerus6

Active member
Bez reklam
Te płyty właśnie są produkowane dla audiofilii.
Piszesz, że dvdaudio umarło, ale jest mnóstwo ciekawych płyt w tym formacie, wiadomo, że nie wszystkie płyty będą wydawane w sacd, raczej tylko te ciekawsze, właściwie w ostatnich 25 latach dobre płyty można policzyć na palcach ;)
Chyba nie myślisz, że wydają na sacd np. dżastina bobera bo i tak nikt by tego nie kupił (starsi tego nie słuchają, a młodzież słucha muzyki z telefonu na słuchawkach :))

Do góry