Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lepiej pograć niż obejrzeć film dla zaliczenia, choć fajna książka również jest ok. A w obecnych czasach jest więcej na to czasu, choć do pracy chodzę, ale obecne wyludnienie w Stolicy średnio na moje samopoczucie działa, pomimo zrozumienia dla całej tej sytuacji, która wszystkich nas otacza. Żdrówka życzę.

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
@lolek126 jak oglądam polski film i jest dobry to jestem zaskoczony, bo przez ostatnie lata nie szło to w dobrym kierunku. A teraz dwa pod rząd i nie żaluję, że obejrzałem. Tak po prostu.

DrWredman

Active member
No ja jestem mega zaskoczony filmem Psy 3. Bardzo mi się podobał. Bardzo dobrze zrobiona kontynuacja. I za bardzo z niczym nie przesadzali. Dla mnie ok. Czyżby to szło ku lepszemu w polskim kinie.[emoji848]

Owszem film trzymał klimat i też mi się podobał. Jedynie do ostatniej akcji z najazdem policji bym się przyczepił bo trochę za długo udawało się "seniorom" bronić swoich pozycji ;) a kule omijały ich dość często. ;)
Tak czy siak, polecam wszystkim którzy oglądali pierwsze PSY w latach 90', bo Ci co się dopiero wtedy urodzili raczej nie poczują klimatu :D

Bipo

Active member
Bez reklam
Dlaczego zaskoczony ? Wiadomo, zawsze mogli spiep... ale wyszło nieźle, przynajmniej w moim odczuciu film mi się podobał. Linda, tylko mógłby być bardziej w nim wykorzystany..

Piramida odnośnie Twojego pytania, to czekam aż ten film będzie w C+. HBO. W przyszłym tygodniu będę miał do odbioru najnowszego Terminatora, zobaczymy jak to im wyszło pod względem technicznym, bo sam film to już oglądałem w kinie, ale mi się podobał.

Zamiast filmów proponuje poczytać... :) ja czytam ...

https://www.empik.com/helikopter-w-...VTqqaCh31XACuEAQYASABEgKEvvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Jak lubisz taką tematykę to jest kilka pozycji na rynku polskim które warto poczytać.. jak chcesz mogę Ci zrobić zdjęcie... :)
Na podstawie niektórych zrobili kilka filmów m.in Ocalony, Snajper, 13 Godzin w Bengazi czy też Wróg numer jeden.

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
"Jak zostałem gangsterem - historia prawdziwa" - zaliczone.

Dawno, żaden (Polski) film mnie tak nie zaskoczył.

Z jednej strony, chciałbym napisać, że to jeden z najlepszych Polskich (podkreślam Polskich) filmów gangsterskich jakie widziałem, z drugiej, mam świadomość, że dla wielu 20-30 latków, lub ludzi kompletnie oderwanych od patologi która miała miejsce w latach 90-tych, będzie to (lub może być), "ot" następną historią jakich pełno. Zresztą obejrzałem jakąś "recenzje" w której dziunia (na oko 25 lat) jasno stwierdziła, że nie wie ile tam jest prawdy i nie wie nic o mafii i jak ja rozumiem, te swoje recenzje kieruje do ameb z bananowych osiedli. Czyli dla mnie nic nie warte.

Ja uważam inaczej. Oczywiście, mogą być jakieś porównania w kategoriach "klasy filmu" przypadkowych osób do (np.) "Bożego Ciała" i innych "zacnych" pozycji, które owszem, są dobre, lub nawet dla niektórych wybitne jak na Polskie możliwości twórcze, ale mnie osobiście tematycznie kompletnie nie interesują. To tak na marginesie, aby była jasność skąd mój entuzjazm i dlaczego nie każdy musi się z nim zgadzać.

Po pierwsze, dostaliśmy w końcu po latach godną pozycją traktującą o gangsterze.
Po drugie, rola Kowalczyka wybitna. Nawet Frycz którego uwielbiam i skrada wszędzie każdą scene (przykład Ślepnąć od świateł), tutaj był jedynie tłem dla Kowalczyka. Włosok podobnie.
Po trzecie, film nie jest przerysowany żenadą i absurdami, rodem z rynsztoka spod znaku Vegi.
Zresztą i tak nie ma żadnej konkurencji, więc trudno do czegokolwiek nawet porównywać.
Po czwarte, to nie Włochy, Anglia czy Meksyk, a nasze rodzime podwórko.
Kluczowe i bezcenne. Stąd ten wpis, w przeciwnym wypadku, zakończyłbym na jednym zdaniu.

Kawulski ewidentnie czuje klimat, zresztą można to już wyczuć w jego wywiadach.
Po cichu liczyłem, że to co słysze w wypowiedziach, przełoży się na ekran podczas seansu. Nie pomyliłem się.
Zdystansowany, spokojny, bez tej tandety jaką prezentuje Vega. Lambo, koszulki Pleina, wielkie loga, pokaż się wystaw się. Żenada.

Vega po seansie powienien zapaść sie pod ziemię i jako twórca pogrążyć się emocjonalnie, chociaż śmiem twierdzić, że to co tworzy, jest kwestią osobowości, a nie wyrafinowania biznesowego. Podobnie jak większość discpolowców, większość z nich myśli, że tworzą dobrą muzykę. Ok, każdy ma swój świat.

Dla mnie to taki Martyniuk w kolorowej marynarce, porywa miliony (finansowo też), ale co to jest każdy widzi.
Uważam, że zrobił wielki chlew w Polskiej kinematografii i przy okazji zaniżył poziom społeczeństwa, a Kawulski wszedł na jego terytorium i strzelił mu w pysk. Licze, że to początek nowego i w końcu ten gatunek zacznie się odradzać na przyzwoitym poziomie.
Młodych aktorów mamy świetnych, a to już duży plus.

Dla typowego widza któremu wsio ryba tematyka, czyli takiego z doskoku, myślę, że obiektywnie będzie 7/10 (montaż, muzyka, aktorstwo, historia).
Dla mnie 9/10
Miałeś nosa :D
Żdrówka życzę.
A dzięki i wzajemnie.

Caparzo

New member
Bez reklam
Jak lubisz taką tematykę to jest kilka pozycji na rynku polskim które warto poczytać.. jak chcesz mogę Ci zrobić zdjęcie... :)
Na podstawie niektórych zrobili kilka filmów m.in Ocalony, Snajper, 13 Godzin w Bengazi czy też Wróg numer jeden.

Książka Ocalony jest lepsza od filmu bo ma więcej szczegółów , snajpera też ciekawie opisuje bo pisany był za życia Chrisa Kyle'a a film po jego śmierci ...

lolek126

Well-known member
Bez reklam

wucash

Active member
Bez reklam
Przychylam sie do poprzednich opinii - Jak zostałem gangsterem... to świetny film. Wśród polskich średniaków to naprawdę wysoka półka. Jak dla mnie najlepsza rola w filmie to Tomasz Włosok grający Waldena - rewelacja. Zresztą wszystko tu gra scenariusz, muzyka, gra aktorska, humor...

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Obejrzałem w końcu "1917". Dla mnie średni. Taki, co do niego nie wrócę.
Teraz zobaczę "T-34". Z 2018r. Oglądał ktoś z Was. Słyszałem, że niczego sobie.

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Tak jak lubię filmy wojenne, tak o T34 pierwsze slysze... :)
Rosyjski film. Wczoraj trochę zacząłem oglądać. Nawet, nawet. Tylko DVD wyszło chyba. Na Cda jest i chyba na Player pl. Obraz ok ale dźwięk niekoniecznie. Ja sobie płytkę zamówiłem. Zobaczę jak to się ma.

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
1917 ma cechy wspólne z Szeregowcem Ryanem. Film do obejrzenia fajny, ale fabuła opadu szczęki u mnie nie spowodowała. Natomiast dźwięk to miód dla uszu :)

Do góry