"Projekt Lazarus" odpuściłem,pomimo że bardzo lubię horrory...
Carol (2015) - IMDb
Szczerze,to liczyłem na więcej...Ogólnie wynudził mnie ten film
A tak w ogóle,jakość Blu-ray (video) w wydaniu tego filmu,to jakieś nieporozumienie
Cisza ratunkowa w tym temacie nastala, to zaczynam przewijac forum wstecz.
Ale na jakie "wiecej", konkretnie liczyles? Fil dostal nominacje do Oscara w 6 kategoriach: za najlepsze zdjecia, te sa chwilami fantastyczne ( Lachman zreszta wygral Cameraimage), dla ktorych tylko geniusz Chivo moze byc zagrozeniem, za imponujace kostiumy i niezapomniana muzyke, ktore maja w tym roku mocna konkurencje, Obie postaci pierwszo i "drugo"-planowa: Mara jest swietna, widac ze kuma te role. Blanchet jest doskonala. Kibiuje Brie Larson, ale szczerze powiedziawszy Blamchet dala 100%. Jak ktos oglada film i ocenia realizm postaci, a nie cycki, beaty i ruchome obrazki, nie moze chyba inaczej oceniac tych rol.
Nie poczuwam sie na silach, do wydania opinii odnosnie 6 kategorii - najlepszego scenariusza adaptowanego. Nie czytalem ksiazki, Wiem tylko tyle, ze nawet w czasach kiedy powstala, w najgorszej fazie mccartyzmu spotkala sie z ciepla krytyka. Napewno nie trzyma w napieciu jak Talented Mr Riplay, a z uwagi na spoleczno-obyczajowe przemiany, moze wydawac sie dzisiejszemu odbiorcy banalna, stad tez rozumiem Twoj brak zainteresowania, czy znudzenie. Film faktycznie nie dostarcza trillu, czy silnych emocji i wrazen (poza artystycznymi).
Dwa zdania o jakosci.
Przyzwyczailes sie do ostrego obrazu, obrazu, bez ziarna, a tu zonk, bo krecili na tasmie i to waskiej. Na dodatek jeszcze zakombinowali tak, zeby obraz wygladal jak zdjecia sprzed kilkudziesieciu lat (ektachrome), stylizowana kolorystyczna paleta na szaroburo + wygaszone pastele poczatku lat 50. Do tego nieostrosci i duzo blikow. A na tym tona ziarna. Jak wiadomo, film z grubym ziarnem zawsze po kompresji wyglada tragicznie.
Podejrzewam ze ziarno Triple 9, tez Ci nie przypadnie do gustu, choc nie jest tak zauwazalne, bo nie ma takiej stylizacji jak w Carol. Jest za to, na oslode, obiekt nr 505 (niestety w sladowych ilosciach).