Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Jeśli chodzi o aktorstwo, to dla mnie, najwspanialszą kreację stworzył nieodżałowany :( Heath Ledger, wcielając się w rolę Jokera w „Mrocznym Rycerzu”. Sam film bardzo dobry, oglądałem go już kilka razy i nie będę ukrywał że przede wszystkim, dla gry aktorskiej Heathera; dla mnie genialnej, co również znalazło uznanie w oczach Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W Polsce póki co praktycznie nie do zdobycia, podobnie jak Gangi... i kilka innych jego filmów ; ( a każdy film z jego udziałem to dla mnie majstersztyk)

Jest na allegro, bagatela 130zl...

Z takich ciekawostek, to Day Lewis miał grać Aragorna w LOTR, ale propozycję odrzucił.... dla mnie osobiście jego gra byłaby dodatkowym atutem, ale ostatecznie Vigo też dał radę ;)

Takich kwiatków jest sporo, Arni miał grać McClane w Szklanej Pułapce, Brat Pitt zamiast Keanu w Adwokat Diabła, Sylwek Stallone w Gliniarzu z Beverly Hills, zamiast E.Murphy'ego, czy też Ludwig Paka zamiast Wilhelmiego w Alternatywach :)

Jeśli chodzi o aktorstwo, to dla mnie, najwspanialszą kreację stworzył nieodżałowany :( Heath Ledger, wcielając się w rolę Jokera w „Mrocznym Rycerzu”. Sam film bardzo dobry, oglądałem go już kilka razy i nie będę ukrywał że przede wszystkim, dla gry aktorskiej Heathera; dla mnie genialnej, co również znalazło uznanie w oczach Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej.

To prawda, Ledger świetnie wypadł jako Joker, szkoda tylko że ta cała śmieszna "Akademia" nie może docenic od lat Leosia. Ten deklasuje zaangażowaniem i kunsztem aktorskim wszystkich jak leci (w moim mniemaniu), a nagrody jak nie było, tak nie ma.

Henry

Active member
Bez reklam
Jest na allegro, bagatela 130zl...

chodziło mi o wydanie od polskiego dystrybutora, bo wydanie UK można dostać taniej

AŻ POLEJE SIĘ KREW [Blu-ray] There Will Be Blood (4359918443) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
a cena w UK ok 6 funtów ;) , dlatego złożyłem już zamówienia u kumpla I początkiem sierpnia "przyjedzie" do mnie z "kraju normalnych cen" ;)

Takich kwiatków jest sporo, Arni miał grać McClane w Szklanej Pułapce, Brat Pitt zamiast Keanu w Adwokat Diabła, Sylwek Stallone w Gliniarzu z Beverly Hills, zamiast E.Murphy'ego, czy też Ludwig Paka zamiast Wilhelmiego w Alternatywach :)

wiem, wiem ;) i może dobrze, że w tych co wymieniłeś tak się nie stało....

To prawda, Ledger świetnie wypadł jako Joker, szkoda tylko że ta cała śmieszna "Akademia" nie może docenic od lat Leosia. Ten deklasuje zaangażowaniem i kunsztem aktorskim wszystkich jak leci (w moim mniemaniu), a nagrody jak nie było, tak nie ma.

Ledger dobrym aktorem był, ale niestety nie miał okazji, żeby jeszcze bardziej rozwinąć skrzydła, a Leo faktycznie jest bardzo niedoceniany, pamiętem jak sam miałem o nim nienajlepsze zdanie, ale szybko je zweryfikowałe, bo każda jego rola jest dobra, a nawet bardzo dobra.

Podobnie jest ze wspominanym przeze mnie McConaughey'em - metamorfoza od lowelasa do aktora z krwi i kości. Czekam na kolejne jego filmy, mam nadzieję, że się nie zawiodę

Ostatnia edycja:

Pastusiak

New member
ja mam takie pytanie.. Czy zna ktoś filmy z baaaaaardzo dobrą jakością (bo wiem z doświadczenia, że jest różnie) w formacie 1,68:1 ? tak żeby było na cały ekran. Przykładowo Mroczny Rycerz jest bajeczny i duża większość filmu jest na cały ekran. Uwielbiam oglądać ten film przynajmniej raz w tygodniu ze względu na to.. jak on wygląda :hmm: polećcie jakieś tytuły podobnej jakości najlepiej z nowszych filmów bo tu już kompletnie nie mam pojęcia. Czasami człowiek kupuje/wypożycza blureja odpala przekonany, że mu szczena opadnie a jakość filmu jak sprzed 20 lat, jakby ktoś robił tandetny remastering. Może jakieś ciekawe Anime?

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Co do dobrego aktorstwa to mi z ostatnich lat najbardziej utkwila w glowie rola Joaquina Phoenixa w filmie "Mistrz" z 2012 r.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Z tą jakością filmu to 80% przypadków decyzja reżysera, 15% technika (np. ciemne sceny), a tylko 1% błędy ludzkie (najsłynniejszy przykład pierwszego wydania Gladiatora).

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Ktoś, kiedyś, gdzieś, napisał o Danielu Day-Lewisie, że aktor ten bardzo starannie i dokładnie dobiera role filmowe. Stąd tak rzadko widzimy go na ekranie. Ale jak już zagra, to pełnią swoich możliwości i na najwyższym poziomie.

Armanig. Z tymi nagrodami dla Lewisa nie jest tak źle: ;)
Oscar dla Najlepszego aktora pierwszoplanowego - „Moja lewa stopa” – 1989r.
Oscar i Złoty Glob dla Najlepszego aktora pierwszoplanowego - „Aż poleje się krew” - 2007r.
Oscar i Złoty Glob dla Najlepszego aktora pierwszoplanowego - „Lincoln” - 2012r.
I wiele innych. :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co do dobrego aktorstwa to mi z ostatnich lat najbardziej utkwila w glowie rola Joaquina Phoenixa w filmie "Mistrz" z 2012 r.

Nie przepadam za nim, szczegolnie po roli gdzie grał samego siebie (sam pomysł może swietny, ale, ale...).
To dobry aktor, ale do mnie jakoś nie przemawia. Mistrza nie widziałem, dobry?

wiem, wiem ;) i może dobrze, że w tych co wymieniłeś tak się nie stało....

No ba, kto inny mógłby zastąpić Anioła w Alternatywach.
Wilhelmi był jedyny w swoim rodzaju, a Alternetywy to majstesztyk. Genialny serial :)

Wiem, wiem :) Chodziło mi o Leosia i Oscary.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Ktoś, kiedyś, gdzieś, napisał o Danielu Day-Lewisie, że aktor ten bardzo starannie i dokładnie dobiera role filmowe. Stąd tak rzadko widzimy go na ekranie. Ale jak już zagra, to pełnią swoich możliwości i na najwyższym poziomie.

Oscar dla Najlepszego aktora pierwszoplanowego - „Moja lewa stopa” – 1989r.
Oscar i Złoty Glob dla Najlepszego aktora pierwszoplanowego - „Aż poleje się krew” - 2007r.
Oscar i Złoty Glob dla Najlepszego aktora pierwszoplanowego - „Lincoln” - 2012r.
I wiele innych. :)

Armanigowi chodziło o Di Caprio ;)
a co do Day-Lewis'a to, faktycznie jest to gigant, warto doczytać o jego przygotowaniach do ról. Wspomniana Moja lewa stopa, gdzie praktycznie nie wstawał z wózka, W imię Ojca- kilka dni bez snu w celi...; Bokser- porządny trening bokserski, itd.
Zresztą wielu aktorów podobnie przygotowuje się do ról, ale dla mnie On pozostanie chyba niedoścignionym wzorem :)
....do tego jeszcze jego była żona Adjani, swego czasu całkiem, całkiem ;)

edit: widzę, że w tzw. międzyczasie i "przywoływany do tablicy" odpisał ;)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Armanig, ale zonk z mojej strony. :mrgreen: No tak. Chodziło o tego Leosia. Nie mniej jednak, mnie osobiście nie bardzo podchodzi.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Phoenix jest ogolnie malo lubianym gosciem.Nie wiem dlaczego ,nie wglebialem sie w jego zyciorys,nie ogladalem z nim takze wywiadow.Jednak w "Mitrzu" pokazal klase,byl tam nawet jakis taki odrazajacy i nieprzewidywalny w pozytywnym znaczeniu dla roli w jaka sie wcielil.Dostal nominacje do Oskara ale zgarnal go Lewis za Lincolna.Lewisowi pomogla bardzo charakteryzacja,zagral dobrze ale wedlug mnie Pheonix zrobil to lepiej.
Co do Leosia to duzo osob twierdzi ze w ostatnich latach zatrzymal sie troche aktorsko.Niektorzy mowia ze moze to byc spowodowane tym ze gra juz od tylu lat i nie jest juz taki zaskakujacy,tajemniczy i nieprzewidywalny jak na poczatku kariery.Wiekszosc emocji ktore okazuje byla widziana juz na ekranie.Czytalem rowniez opinie ze jakby troche schudl jego mimika twarzy bylaby lepsza.Oczywiscie jego nowe role roznia sie od siebie...
Poza tym uwazam go za bardzo dobrego aktora,lubie go i mysle ze wraz z Phoenixem,Fassbanderem,Hardym,Balem,Brodym,McConaugheyem to najlepdzy aktor okolo 40 stki.Jednak ilosciowo ma zdecydowanie najwiecej dobrych filmow w porownaniu z tymi panami...

robertuss

Active member
Bez reklam
Jurassic World (2015)

10406638_760978783940560_2112390322765539189_n.jpg

Najpierw przyszykowanie kreatur:)

Henry

Active member
Bez reklam
Wracając do tematu głównego, a zarazem kontynując wątek Bale ;) zapowiada się ciekawie
Ridley Scott +Bale, Torturo, Weaver, Kigsley, czy Edgerton
View attachment 9863

Ostatnia edycja:

Pastusiak

New member
Cokolwiek od Scorsese, Finchera lub Rodrigueza. Czekam i doczekać się nie mogę. Jakieś nowości na ten temat? Tarantino też coś ostatnio ucichł... i ni ma czego oglądać!

Na uwagę zasługuje także twórczość Guya Ritchiego. Od siebie polecam obejrzeć każdemu

"Porachunki" ("Lock stock and two smoking barrels")
"Ostatni Skaut" ("Last boy scout")
"Sprzedawcy" ("Clerks")
"Donnie darko"

Nie są to nowości zupeeeełnie.. ale sam niedawno je zaliczyłem bo stwierdziłem, że to co teraz wychodzi to taki badziew bez polotu, że szok.. i jestem mega zadowolony, filmy niesamowite jeśli ktoś jeszcze nie oglądał takie ciekawe i inne :) pierwsze 3 pod względem dialogów majstersztyk :)

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Di Caprio i Hardy maja zagrac razem w thrillerze "The Revenant".

W ogole ostatnio zastanawialem sie dlaczego De Niro i Al Pacino ktorzy w latach 80-tych i 90-tych byli uwazani za elite aktorska,oprocz tego filmy w ktorych grali byly kozackie,od ponad 10 lat nie dostali pierwszoplanowej roli w wysokobudzetowym filmie ktory byl by wysoko oceniony ?Kiedys nawet wymienialismy najlepsze filmy po roku 2000 i nie pamietam zeby grali tam ci panowie.

Do góry