marivs napisał:
A ja zaczynam zwracać uwagę na to, że w ciemnych scenach niestety wyłazi zielony kolor. Wcześniej mi to nie przeszkadzało ale teraz zamiast przechodzenia tonacji czarny mniej lub bardziej intensywny to przebija się zieleń :/
Jak macie ustawione wasze telewizorki bo ja oglądam w ustawieniu "standard" ? lub....
Ustawienia użytkownika: wszystko na 50% i odcień (zimny, średni, ciepły) mam na średni - jednak średnio podoba mi się obraz: w ciemnych scenach jest po prostu czarna plama a powinny być kontury itp.
Powiem szczerze ,że ja czegoś takiego u siebie nie zauważyłem.
Ja mam ustawione na dynamiczny - reszty nie mogę zmieniać bo mam podłączony komp przez HDMI ale obraz dużo lepszy niż po VGA...
wamix napisał:
Ja mam sygnał z kablówki / Multimedia/ kupiłem tę plasmę ze względu na b.słaby sygnał jaki nadaje ta firma....
Mój brat ma LCD i to dość dobre bo SAMSUNGA LE46M86BD /ale to moja opinia a jestem jeszcze zielony w tym temacie/
obraz na kablówce jest kicha znacznie lepszy ma plasma
na DVD nie powiem obraz jest bajka u mnie gorzej
ale może jest to spowodowane starym modelem DVD YAMAHA-S520
i lichym kablem euro-euro takim zwykłym za 15 zl
I tu mam pytanko czy jak zmienie kabel na lepszy to czy i obraz mi się poprawi /DVD/ i jakie ew połączenie lub kabel byście mi polecili
Zanim kupiłem tą plazme to miałem okazję obejrzeć ja w sklepie na zwykłej antenie jak i na jakimś filmiku po HDMI.Obok stały jakieś LCD Philipsa (nie pamietam nazwy nodeli ale pamiętam cenę 2500E) i powiem szczerze , że obraz ze zwykłej anteny nie do porównania na kożyść plazmy , natomiast Filmik z daleka wyglądał na LCD ślicznie(żywsze kolory itp. - na plazmie ciemniej), po podejściu na tą samą odległość do plazmy i LCD też mi się bardziej obraz podobał na plazmie.
Nie jestem może ekspertem w tej dziedzinie , ale wiem jedno-nawet jeśli te LCD "było lepsze" to na moje oko nie opłacało się dorzucać 1000E do LCD.
A co do twojego pytania o kabel to powiem Ci ,że miałem ostatnio od kumpla dvd podłączone przez HDMI i obraz był lepszej jakości (kolory itp.) więc radził bym się rozglądać(jeśli masz kase) nie za kablem a raczej za DVD z HDMI
redlum napisał:
Z jakiej odleglosci ogladacie TV? - bo mam taki bardziej kwadratowy pokoj - i odleglosc z jakies ogladam TV to 2-3m (max 3,5m jakbym ustawil fotel przy scianie). Czy z tej odlegosci (2m) 42'' to nie przesada? Czy nie beda bolec oczy?
Caly czas bylem napalony na LCD 32'' JVC 32P80 za 3800 - ale jak widze ze tutaj mam wiekszy ekran za nizsza cene w porownywalnej jakosci - to chyba wybor jest prosty.
EDIT - sygnal to N-ka + czasami filmy z DVD lub z kompa (w wiekszosci 720p mkv)
Ja mam odległość 2 - 2,5 m i jest OK.
Nie wyobrażam sobię już mniejszego ekranu.
A ty się nie bój bierz spokojnie 42 cale (też miałem obawy-teraz wiem ,że niepotrzebnie).
Jak narazie wydaje mi się ,że mogę polecić tą plazme choć tak jak mówię - moje doświadczenie z Plazmami jak i LCD jest bardzo małe...
filmami z kompa się nie zawiedziesz (ale tylko HDMI - VGA odpada) a reszta telewizji też OK.
Ja mam syfre + czyli telewizję jakości VHS i jest Ok -ale zależy na jakich kanałach.