Nowe amplitunery Onkyo

Gucio50

New member
Bez reklam
miro.t napisał:
Witam.
Dzieki za info.
Też bede kupował sprzęt w Olsztynie :) z tym że zastanawiam sie jeszcze czy brac 605 , czy 705.
Pozdrawiam.

PS.
Co sądzicie o kolumnach robionych na zamówienie?

Kolumny na zamówienie, to jak wzmacniacz na zamówienie lub spodnie.

Wszystko zależy od krawca. Jedno jest pewne. Napewno będzie drożej od sklepu, zwłaszcza internetowego.

Ja sobie tydzień temu zamówiłem Jamo 5.0 z opcja dokupienia 2 sorroundowych.

Suba miałem a więc mam onkyo 605 + głośniki 7.1 :krol:

JackWack

New member
1.Onkyo TX-SR805-Brak pełnego koloru 2.Onkyo DV-SP405-Małe napisy w Divx

1.Odnośnie tematu Amplitunera Onkyo 805,od środy jestem szczęśliwym posiadaczem kompletu Tx-SR 805+DV405 ale mam problem przy podłączonej konsoli PS2 , a mianowicie gdy obraz z gry PAL idzie jest wszystko w porządku , natomiast z gier NTSC brak jest pełnej palety kolorów , praktycznie obraz jest głownie złożony z koloru zielonego i niebieskiego a reszta bardzo blada . Amplituner podłączony jest do 29 cali 100HZ telewizora Sony przewodem analogowym wychodzącym z wyjscia monitor w amplitunerze . Takie same podlączenie miałem we wcześniejszym Ampli Sony serii 805 i wszystko bylo dobrze. Konsola podłączona jest do ampli przewodem RGB który jest w wyposażeniu konsoli . Próbowałem też przewodem S-Video efekt ten sam . Mam też podłączoną PS3 w ten sam sposób i jest wszystko w porządku . W czym Problem proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

2.Drugi temat dotyczy DvD DV-405 Problem z malymi napisami w Divx.
Czy Modyfikacje Firmwaru z Dv-404 w którym jest możliwość zmiany wielkości czcionki można wegrać do 405 i efekt będzie ten sam co w 404. czy takim zabiegiem czegoś nie popsuje? Proszę o rady i pomoc w obydwu tematach

Dodam tylko ze jakość zestawu jest oszałamiające , dźwięk czyściutki krystaliczny sopran oraz ten soczysty bas - to poprostu trzeba usłyszeć nie myslalem nawet że jakość dzwięku może być aż tak wysoka . Co do obrazu to gdybym miał telewizor LCD Full HD to bym się wypowiedział. Jak ktoś ma jakieś pytania odnośnie sprzętu chetnie odpowiem

Fatman_1

New member
Bez reklam
JackWack napisał:
Drugi temat dotyczy DvD DV-405 Problem z malymi napisami w Divx.

Dodam tylko ze jakość zestawu jest oszałamiające , dźwięk czyściutki krystaliczny sopran oraz ten soczysty bas

Wrzuć proszę jakieś foto - jak małe są te napisy albo... zmierz linijką i napisz jak wysokie są w stosunku do wysokości obrazu... to da nam jakiś pogląd na wielkość.

Napisz coś więcej o dźwięku. Jakie masz głośniki ? Zrobiłeś kalibrację ?

Kuba_ps2

New member
Bez reklam
ArtS007 napisał:
Tylko po co podłączać konsolę za pośrednictwem amplitunera?

ArtS :)

Jezeli chce sie miec dzwiek stereo np. Albo masz w tv jeden component a potrzebujesz podlaczyc 2 lub 3 urzadzenia nom i oczywiscie swiatlowdem zeby bylo 5.1.

PS. Zeby nie bylo ze sie wymadrzam hehe :p

JackWack

New member
Onkyo TX-SR 805+ DV SP405

I tu się zgadzam z Kubą PS2 , ja właśnie tak mam . Zawsze miałem podłączona konsolę Ps2 , magnetowid , Dvd i satelitę pod Amplituner.A tak przy okazji pytanie do Kuby PS2 ten componentem ma być podłączona konsola bezpośrednio z Ampli , czy componentem ampli z telewizorem , bo kupiłem właśnie ten przewód łączący konsole z Ampltunerem i nie wiem czy o to Ci chodziło.Zanaczam że w telewizorze mam tylko wejścia Euro

A teraz odnośnie kolumn w moim zestawie Amplii 805+Dvd 405.
Kolumny mam już parę lat , a sąto kolumny Sony (na razie )7+1(Front 2x SS-315V o mocy 140W Centralny 100W , Tyły 2x SS-SR 35 o mocy 60W , Boki 2x SS-U10 50w Sub SA-W 305)

A co do napisów na moim telewizorze Sony 29 cali 100Hz wielkość napisów mierzona linijką wynosi 150 mm można się co prawda przyzwyczaić , ale widząc wielkość napisów z DVD 20 mm jest to duża różnica czytając napisy i korci mnie aby wegrać tego moda firmweru z 404 , ale nie wiem czy czegoś tym nie sknoce w tej 405 i czy wogóle da radę to zrobić ?

Ostatnia edycja:

Fatman_1

New member
Bez reklam
Nie wiem czy zauważyliście ale 4 modele nowych amplitunerów Onkyo zostały pozbawione funkcji: VLSC (Vector Linear Shaping Technology). To technologia wynaleziona przez Onkyo do poprawy dekodowania dźwięku z sygnałów cyfrowych (wygładzanie charakterystyki i odszumianie).

To: 505, 605, 705 i 805.

Ta polityka jest dla mnie niezrozumiała, tym bardziej, że nawet mój stary 601 z 2003 roku ma te obwody.
O ile w 505, 605, 705 mogę to zrozumieć ale dlaczego nie ma tego w 805 jeżeli ma to 875. Czy to aż tak podraża koszt produkcji ?
A może Burr-Browny zastosowane w 805 są tak dobre, że układy VLSC nie są juz potrzebne? Tylko dlaczego ma je 875 ( z tymi samymi Burr-Brownami) ??
Jakie są Wasze opinie i przypuszczenia ?

Fatman_1

New member
Bez reklam
:D :D :D

Wezmę 805...
...a za 1200 pln różnicy to kupię nowy superbrzmiący i wszystkomający CD Onkyo DX-7355.
...i jeszcze mi 400 pln w kieszeni zostanie. :)

albo odwarzacz DVD - 504.

ArtS007

New member
Bez reklam
Obniżanie cen na końcowe produkty gdzieś się musi zemścić. Myślę, że brak VLSC nie jest tragedią, jednak chyba nie przypadkiem nadal występuje w 875.

ArtS :)

sharan1

Member
Onkyo 905 czy Denon 4308

Witam .obecnie posiadam amplituner pioneer VSX-908 THX ultra z 2001r.chcialbym wymieniv amplituner i nie wiem czy wziasc wspomniane Onkyo czy Denona.Pytanie jeszcze czy kolumny Jamo Concert 11( obecnie Jamo D870) poradza sobie z tymi wzmaczniaczami i co ztym hdmi z n-tv? Prosze o pomoc w wyborze:)

Fatman_1 napisał:
Chylę czoła przed Denonem (sam 3 dni temu zakupiłlem wieżyczkę do sypialni tej marki ale networking i odsłuchiwanie radiostacji internetowych to już jest dla mnie przerost. Sam piszesz, że "skupiłem się na tym co wykorzystuję". Mam możliwośc słuchania radia internetowego jak i oglądania telewizji internetowej i... nie robię tego na kompie. Czemu więc miałbym to robić na amplitunerze. Dla mnie RJ-45 to zędny zupełnie gadżet. KUpiłbym wtedy kombajn internetowy Yamahy lub Philipsa.

[...ciach...]

Myślę, podobnie jak Ty, że wielkiej róznicy nie zobaczę na Reonie przekształcając zwykły obraz TV do 1080i. Angole pisza na avforums, że nie jest to "niebo a ziemia" ale poprawę widać. Głównie w tym ampli zależy mi na dobrym dźwieku.

Pozdrawiam,

Co do RJ45 to interesuje mnie głównie jedna sprawa. Muza przez LAN. Nie wiem tylko (bo nie doczytałem) jak należy takiemu Denonowi serwować pliki przez sieć.. czy wystarczy samba - czy może jakiś dziwny serwer dźwieku (ala Microsoft i spółka). Chodzi mi głównie o moje FLAC.

W tej chwili mogę sobie wypalić CD-AUDIO i puścić na DVD-1930 - do amplitunera trafia to teraz przez optyczne cyfrowe.. a więc jakaś konwersja - chciałbym zobaczyć jak to będzie jak to ampli trafią dane w niezmienionej formie (bit za bitem po kablu UTP :) ) i jak wtedy będzie to słychać... (dekodowanie i odtwarzanie bezpośrednio w amplitunerze).

Czytałem Twój test Onkyo - wniosek z Reonem... moim zdaniem jak najbardziej trafny.. i chwała Ci za poświęcony czas. Przeglądając różne fora czuje jednak pewien mały niesmak - analizuje się parametry które są na papierze, debatuje czy HDMI to wersja 1.2 czy 1.3 i czy przepuści sygnał 1080p/24 czy /60 itd... zapomina się natomiast o dźwięku, a przecież głównie o to chodzi. Cała reszta to fajne - aczkolwiek tylko dodatki.

Nie znalazłem jeszcze rzeczowego porównania dzwięku - jeśli chodzi o obecną ofertę amplitunerów. Jeśli ktoś zna takie miejsce to proszę o info. Z drugiej strony jednak... czy przy takiej samej technice mogą wystąpić 'zasadnicze' różnice między sprzetem o podobnej cenie?.

Fatman_1

New member
Bez reklam
phoenix_me napisał:
Nie znalazłem jeszcze rzeczowego porównania dzwięku - jeśli chodzi o obecną ofertę amplitunerów. Jeśli ktoś zna takie miejsce to proszę o info. Z drugiej strony jednak... czy przy takiej samej technice mogą wystąpić 'zasadnicze' różnice między sprzetem o podobnej cenie?.

Też nie znalazłem chociaż szukam intensywnie. Na avforums w wątkach "875" i "805 owners" jest po 4,5 tys. wpisów. Przegryzam się przez to powoli, żeby być przygotowanym na to, kiedy już zajmę się setupem swojej maszyny. Ludzie tam mają inne problemy: z podłączeniem konsol, z upkonwersją na swoje 50-calowe plazmy , z podstawowymi ustawieniami setupu (opisanymi jasno w instrukcji)...
W ocenie dźwieku bazuję na organoleptyce. Dlatego nie chcę się sugerowac opiniami pism branżowych i wolę posłuchać samemu. Onkyo jednak jest nie lubiane przez polskie czasopisma z branży audio. Maja tam jakieś zaprzeszłe ansy i dlatego ani w Audio ani w Hi-Fi nie zobaczysz recenzji żadnego klocka audio.

BTW: Zamówiłem dziś 805 :) :) :)

Pozdr,

Leeonsjo

New member
Bez reklam
Witam! Chciałbym szanownych posiadaczy ampli. 705 w górę zapytać o certyfikat THX .Znam te logo z filmu star wars a mianowicie jak się to ma do umieszczenia go na tym sprzęcie, czy to tylko kolejny chwyt reklamowy? Jeżeli nie to proszę w opisać co ten znaczek z przodu amplitunera wnosi . Czy na zwykłym DVD płytka z filmem który zaczyna się od pokazówki logo TXH jest różnica od płytki z filmem w systemie dolby digital 5.1.:rolleyes:
Pozdrawiam!!!

Do góry