Nowe amplitunery Onkyo

Ru$lan

New member
Żeby "poczuć moc" THX nie wystarczy znaczek na ampie. Ogólnie rzecz biorąc THX to ogół zasad dotyczących nie tylko sprzętu ale i pomieszczenia odsłuchowego (tj. wymiary pomieszczenia, jego właściwości akustyczne itp...)
A co wnosi ten znaczek na ampie???
Tylko tyle, że masz pewność, że sprzęt został wykonany z należytą starannością aby ten certyfikat otrzymać.

Leeonsjo

New member
Bez reklam
Ru$lan napisał:
Żeby "poczuć moc" THX nie wystarczy znaczek na ampie. Ogólnie rzecz biorąc THX to ogół zasad dotyczących nie tylko sprzętu ale i pomieszczenia odsłuchowego (tj. wymiary pomieszczenia, jego właściwości akustyczne itp...)
A co wnosi ten znaczek na ampie???
Tylko tyle, że masz pewność, że sprzęt został wykonany z należytą starannością aby ten certyfikat otrzymać.
Z Twojej wypowiedzi wynika że nic nie wnosi.Zmieniając pomieszczenie odsłuchowe poczujemy różnice na wszystkim ,nawet Manta zagra lepiej:) . A czy Denon albo Yamaha w tej klasie cenowej są gorsze bo nie mają znaczka THX:hmm:
Mi chodzi o realia czy słychac różnicę czy nie.Czy warto przepłacać?

ArtS007

New member
Bez reklam
Osobiście mam do znaczka THX ograniczone zaufanie, gdyż:

Mają go nawet karty dźwiękowe i głośniki komputerowe Creative.
Mają go amplitunery Pioneer od 10xx w górę. Inni producenci mają ten znaczek w nieco lepszych sprzętach.

Jak to więc jest, że karta muzycznma za 200 zł spełnia normy THX, a amplituner za 2000 zł nie zawsze? Myślę, że jest to przede wszystkim skutek świadomej polityki firm. Taki Denon, czy Onkyo wiedzą, że ich średniej klasy amplitunery mają na tyle ugruntowaną pozycję, że nie muszą się podpierać znaczkiem THX Select. Zaś droższe modele z tym znaczkiem nabierają dodatkowo pewnego blasku marketingowego. Co by nie mówić, amplituner mający ten znaczek byłby z pewnością taki sam, nawet gdyby producent o taki znaczek się nie postarał.

ArtS :)

Deimos

Banned
Macie troche pojęcia o THX ale... firma Creative, czy Logitech to komputerowe zabaweczki posiadające tylko specyfikacje THX Multimedia i z tym prawdziwym w amplitunerach, nie ma on nic wspólnego (zupełnie inne wymagania, zupełnie inne parametry szybkości narastania dźwięku, wartości SPL, mocy i wielu innych czynników).
A żeby jeszcze naprawde wykorzystać amplituner z THX, to należy też dłączyć głośniki z tą specyfikacją (tylko nie Creative:D ), nie wspominając o kablach...
Pzdrawiam, dodam także, że ze sprzętem THX zajmuje się od chyba 1993 roku i w kinie domowym nie zamieniłbym go na inny.
Dodam jeszcze, że przy komputerze mam zestaw Logitech Z-5500 THX (multimedia) i w porównaniu do tego w podpisie to zwyczajne pierdziawki i ich miejsce jedyne słuszne - to właśnie przy komputerze.
Więc sugeruje -- nie mieszać komputerowych pierdziawek z prawdziwym kinem domowym...

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Ależ drogi Deimosie, nikt (przyjanajmniej nie ja) nie próbuje mieszać THX z Creative'a z THX w Denonie czy Onkyo. Toż to oczywiste. Dlatego poruszyłem tutaj casus Pioneera, który posiada THX Select, a którego nie zamieniłbym go na mojego Denona 2106. Moja wypowiedź miała na celu unaocznienie niejednoznaczności w stosowaniu znaczka THX. A głośniczki komputerowe to pierdziawki nawet przy bardzo budżetowych kolumnach typu Koda, M-Audio, czy Prism.

Problem w tym, że aby cieszyć się doświadczeniem z prawdziwym THX, trzeba mieć odpowiedni budżet do wydania. A to, jak dobrze wiesz, dane jest nielicznym. :)

Ru$lan

New member
Deimos napisał:
A żeby jeszcze naprawde wykorzystać amplituner z THX, to należy też dłączyć głośniki z tą specyfikacją (tylko nie Creative:D ), nie wspominając o kablach...
... ani o takich dodatkach jak pomieszczenie spełniające wymagania THX. To rzeczywiście droga zabawa :p

Deimos

Banned
No i dobrze, że dyskusja rozgorzała w tym temacie.
Co do pomieszczenia pod kino THX, to najważniejszym elementem w takim pokoju jest pozbycie się wszystkiego co powoduje jakikolwiek rezonans (przy bardzo niszkich częstotliwościach w szczególności).
A chodzi głównie o szklane półki, wszelkiego rodzaju regały z szufladami działającymi jak szkrzynie rezonansowe i duże powierzchnie szklane (okna). Mnie udało się te wszystkie przeszkody pokonać, problem okazały się drzwi, które dopiero po obiciu wykładziną i oklejeniu plastrem zamka i założeniu uszczelek, przestały wreszcie wpadać w rezonans...
Co do pomieszczeń w Polsce, z certyfikatem THX to u nas niestety nie ma takiego. Owszem niektóre kina (np. w Poznaniu) usiłowało kiedyś ze mną polemizować w tym temacie wmawiając, że oni mają certyfikat THX.
No to napisałem, zróbcie skana i podeślijcie mi. Po dwóch dniach zaczęli kręcić, że znajduje się ten certfikat, ale we Francji, no to pytam ich a kiedy go otrzymaliście - odpowiedź jak zostało otwarte kino (chyba 3-4 lata temu).
No to już zadzwoniłem do nich- Kinepolis (Poznań) czy tak jakoś z inormacją o której oni nie mieli zielonego pojęcia. A mianowicie firma G.Lucas przyznaje kinom taki certyfikat po dokładnych pomiarach i jest on ważny przez jeden rok! Potem corocznie takie badania są powtarzane! Więc dalej ich pytam kiedy takie badania mieli przeprowadzone i czy wogóle mieli, ale na to proste pytanie nikt nie był w stanie odpowiedzieć.
I na tym z nimi skończyła się dyskusja o ich kinie z rzekomym certyfikatem THX. Pozdrawiam:)

Ostatnia edycja:

Ru$lan

New member
Deimos napisał:
Co do pomieszczenia pod kino THX, to najważniejszym elementem w takim pokoju jest pozbycie się wszystkiego co powoduje jakikolwiek rezonans

Tutaj bym polemizował, bo najważniejszym elementem pokoju odsłuchowego jest jego "profil akustyczny" wynikający z odpowiednich proporcji pomiędzy wysokością-długością-szerokością pomieszczenia. Złe proporcje pokoju mogoą spowodować zakłucenia akustyczne tj. fale stojące itp...
Dopiero mając takie pomieszczenie możemy myśleć o jego wyposażeniu, a tutaj jest tak jak piszesz, należy unikać dużych płaskich powierzchni, dużej ilości szkła...
Temat rzeka...

Deimos

Banned
Co do niedogodności pomieszczenia i fali stojącej, to tu dużą role spełnia dobre wygłuszenie pomieszczenia i odpowiedni amplituner z dobrą autokalibracją, która wiele nieprawidlowości pomieszczenia potrafi wyeliminować poprzez odpowiednie nastawy (kalibracje)
Pozdrawiam:)

ArtS007

New member
Bez reklam
Mówiąc krótko, bez zaproszenia sympatycznych panów z THX w celu dokonania odpowiednich pomiarów, Twoje starania, co do adaptacji pomieszczenia, mogą okazać się dyskusyjne. ;)

Chodzi przede wszystkim o to, aby zarabiać pieniądze na licencjach i certyfikatach. A zalecenia, o których piszesz są nie mniej istotne także wówczas, gdy nie ma się sprzętu ze znaczkiem THX.

ArtS007

New member
Bez reklam
Nie miałem przyjemności słuchać tych modeli, ale jedno wiem na pewno. Wielu ekspertów ocenia AVC-A11HV w kategoriach klasy samej w sobie. I znów podejrzewam, że ten sprzęt bez tego znaczka byłby równie dobry. To po prostu bardzo dobra konstrukcja.

Fatman_1 napisał:
Też nie znalazłem chociaż szukam intensywnie. Na avforums w wątkach "875" i "805 owners" jest po 4,5 tys. wpisów. Przegryzam się przez to powoli, żeby być przygotowanym na to, kiedy już zajmę się setupem swojej maszyny. Ludzie tam mają inne problemy: z podłączeniem konsol, z upkonwersją na swoje 50-calowe plazmy , z podstawowymi ustawieniami setupu (opisanymi jasno w instrukcji)...
W ocenie dźwieku bazuję na organoleptyce. Dlatego nie chcę się sugerowac opiniami pism branżowych i wolę posłuchać samemu. Onkyo jednak jest nie lubiane przez polskie czasopisma z branży audio. Maja tam jakieś zaprzeszłe ansy i dlatego ani w Audio ani w Hi-Fi nie zobaczysz recenzji żadnego klocka audio.

BTW: Zamówiłem dziś 805 :) :) :)

Pozdr,
No i jak tam - dotarła już 805 :)?.
Powiedz mi jakie masz źródło dźwięku do tego ampa i jakie kolumny.
Czy podczas wybierania ampa szukałeś też w innym kierunku - tzn Marantz (za kilka dni wychodzi 7002, 8002 też z TrueHD) oraz Cambridge Audio (niedługo pojawią się następcy 640R/740R) też zapewnie z TrueHD?

Fatman_1

New member
Bez reklam
phoenix_me napisał:
No i jak tam - dotarła już 805 :)?.
Powiedz mi jakie masz źródło dźwięku do tego ampa i jakie kolumny.
Czy podczas wybierania ampa szukałeś też w innym kierunku - tzn Marantz (za kilka dni wychodzi 7002, 8002 też z TrueHD) oraz Cambridge Audio (niedługo pojawią się następcy 640R/740R) też zapewnie z TrueHD?

1. 805-tka dotarła. Pomrukuje i wygrzewa się na małym prądzie :)
  2. Źródła i kolumny - patrz mój podpis
  3. Szukałem w innych kierunkach. Marantze też (ale 7001). 7002 nawet nie widziałem.
  4. Cambridge Audio - słuchałem obu. To nie moja muzyka niestety.
Pozdrawiam,

mac79

New member
Witam,
o co chodzi z tą mocą ciągłą a szczytową ??
Taki zestaw: Onkyo 605 (teoretycznie 140W) + JBL CinePack (E80 ciągła-100W, E20-60W, EC25-75W) czy jak ustawie na amplitunerze przez dłuższą chwile głośność na maxa to rozwale kolumny ??

pozdrawiam

Gucio50

New member
Bez reklam
mac79 napisał:
Witam,
o co chodzi z tą mocą ciągłą a szczytową ??
Taki zestaw: Onkyo 605 (teoretycznie 140W) + JBL CinePack (E80 ciągła-100W, E20-60W, EC25-75W) czy jak ustawie na amplitunerze przez dłuższą chwile głośność na maxa to rozwale kolumny ??

pozdrawiam

Może się zdarzyć i tak, że je "wypalisz"

To może, a napewno bedą pracowały w górnych strefach swoich mozliwości, a to oznacza wzrost zniekształceń harmonicznych, generowanych przez kolumny.
Do wzmacniacza o mocy X watów, zaleca się głośniki X watów mocy ciągłej +(10-15%)
w OSTATECZNOŚCI = mnocy ciagłej kolumn

Do góry