No i dobrze, że dyskusja rozgorzała w tym temacie.
Co do pomieszczenia pod kino THX, to najważniejszym elementem w takim pokoju jest pozbycie się wszystkiego co powoduje jakikolwiek rezonans (przy bardzo niszkich częstotliwościach w szczególności).
A chodzi głównie o szklane półki, wszelkiego rodzaju regały z szufladami działającymi jak szkrzynie rezonansowe i duże powierzchnie szklane (okna). Mnie udało się te wszystkie przeszkody pokonać, problem okazały się drzwi, które dopiero po obiciu wykładziną i oklejeniu plastrem zamka i założeniu uszczelek, przestały wreszcie wpadać w rezonans...
Co do pomieszczeń w Polsce, z certyfikatem THX to u nas niestety nie ma takiego. Owszem niektóre kina (np. w Poznaniu) usiłowało kiedyś ze mną polemizować w tym temacie wmawiając, że oni mają certyfikat THX.
No to napisałem, zróbcie skana i podeślijcie mi. Po dwóch dniach zaczęli kręcić, że znajduje się ten certfikat, ale we Francji, no to pytam ich a kiedy go otrzymaliście - odpowiedź jak zostało otwarte kino (chyba 3-4 lata temu).
No to już zadzwoniłem do nich- Kinepolis (Poznań) czy tak jakoś z inormacją o której oni nie mieli zielonego pojęcia. A mianowicie firma G.Lucas przyznaje kinom taki certyfikat po dokładnych pomiarach i jest on ważny przez jeden rok! Potem corocznie takie badania są powtarzane! Więc dalej ich pytam kiedy takie badania mieli przeprowadzone i czy wogóle mieli, ale na to proste pytanie nikt nie był w stanie odpowiedzieć.
I na tym z nimi skończyła się dyskusja o ich kinie z rzekomym certyfikatem THX. Pozdrawiam