Fatman_1 napisał:
- Nie miałem okazji posłuchać ani jednego ani drugiego ale osłuchałem niektóre modele obecnej linii Onkyo i Denona (a jednego nawet słucham w tej chwili) i wiem, że charakter dźwieku Onkyo bardziej mi odpowiada w muzyce, której słucham. Nie napisałem nigdzie, że Onkyo jest LEPSZY tylko, że bardziej MI odpowiada.
- Reona w akcji na żywo nie widziałem (bo i gdzie) ale Faroudję 2310 mam w chacie (jak już pisałem) a o Reonie poczytałem sporo i wiem, że będzie lepiej. Jeżeli różnica cenowa między 805 a 875 (czyli mieć Faroudję albo Reona) to tylko 700 pln to oczywiste jest dla mnie, że wolę Reona.
- Za 3 lata - i owszem - wymienię znowu amplituner na nowszy model ale nie wiem dlaczego piszesz, że będę bluzgał ??? Teraz mam stareńkiego (dla niektórych) Onkyo 601 i nie "bluzgam" na niego, ale jak on brzmi? Naprawdę z łezka w oku bedę się z nim rozstawał. Już chciałem go zaadaptować do sypialni, ale za wielkie jest to bydlę
- Napisz mi jak to będziesz słuchał FLAC-ów na tym Denonie przez USB. czy on czyta takie formaty? Ja jak juz mam cos we FLAC-ach albo APE-ach to obowiązkowo robię z tego płytę audio. Dla mnie USB to zbedny gadżet bo empetrójek i tak nie słucham albo bardzo rzadko. Zewnętrzną pamięć to ja u siebie podłączam do USB na froncie Bellwooda, klocka za 200 pln. Nie boje się, że zepsuje mi "drogę sygnału" disco-przebojów rąbanych, nagranych w mp3 na pendrivie.
Poza tym podjałem męską decyzję. Do końca sierpnia zamawiam 875. Niech tylko odsłucham go....
Szacunek phoenix_me
Szacunek [i poważanie też] to mam zawsze
. Gdyby tak nie było nie pisałbym na forum w celu wzbudzenia KONSTRUKTYWNEJ dyskusji. To jedyny i wyłączny zamiar.
(Oczywiście przepraszam za późną odp. ale złożyło się na to kilka spraw)
1. Nie jest lepszy, tylko bardziej odpowiada - no więc skoro mowa o gustach to; patrzyłem sobie na wymiary i Onkyo to straszny klocek. W swojej szafce pod TV musiałbym się pozbyć tylniej ścianki żeby Onyo się tam zmieścił
2. Reon vs Faroudja - nie wiem dlaczego ale dla mnie to trochę "ideologiczna" wojną. Przypominają mi się czasy pierwszych kamer cyfrowych i zoom x300
... co chce przez to powiedzieć to, że z sygnału 480i nie zrobisz 1080p. Nie stsując sztuczek typu zoom cyfrowy. No a przewaga Reon'a nad Faroudja może ujawnić się w kilku scenach. Czy to jest warte 700zł - na pewno NIE.
3. Pisząc o bluzganiu miałem na myśli stosunek do Faroudji. W momencie kiedy Reona nie widziałeś. Tak, tak parametry lepsze, ale jak to będzie wyglądać i jak się będzie miał efekt końcowy czyli 480i -> 1080p? Tego nikt nie wie, a ja wręcz z 'bezczelną' pewnością powiem, że róznicy nie będzie widać.
4. Denon jak sama nazwa wskazuje AVR-3808CI: ** NEW ** 7.1 CH/5.1+2 CH Home Theater/MultiMedia A/V Receiver with Networking" posiada fajną ceche -> Networking... czyli będzie potrafił czytać z sieci
... (ma rj45) - m.in będzie to muzyka w formacie FLAC.. np. z mojego kompa z drugiego pokoju. Co do MP3 to są takie 128kbps ale są i takie skompresowane jako insane. Ciekawe czy odróżniłbyś takowy od CD-Audio w ślepym teście. Wątpie!. No i nawet tutaj - denon wrzuca tzw enhancer .. który ma za zadanie uzupełniać brakujące składowe częstotliwości które zjada format mp3 (od razu zaznaczam, że nie miałem okazji posłuchać jak toto się sprawuje).
Dodam jeszcze na koniec, że jakiś czas temu poprzestałem na skakaniu od nowinki do nowinki tylko dlatego, że to nowość, a skupiłem się na tym co słysze i wykorzystuje. Sam powiedziałeś przecież, że za 3lata to będziesz już miał nowysz model... wykorzystasz do tego czasu swojego Reon'a? i myślisz, że będziesz bardziej zadowolony niż gdybyś miał Faroudję? Pewnie tak, ale różnica będzie chyba tylko w "dobrym samopoczuciu" wiedząc, że masz sprzęt z najnowszymi bajerami.