Nowe ampli H/K

CuoreRosso

New member
Kiki - nie rozumiem Twojej ostatniej wypowiedzi.

Kurczę jakbym już dziś miał podjąć decyzję o ampli to byłoby to problem. HK255 kosztuje 2500pln, a Onkyo 805 - 2700pln.

samael

New member
A ja jestem zadowolony, moze dlatego ze to moj pierwszy taki zestaw (czli z nienajnizszej polki, zwlaszcza cenowo ;) ). Lekkosc z jaka gra w stereo mnie zadziwia, nawet jak troszke podkreci sie galke glosnosci ;) MA BR6 w przeciwienstwie do starych monitorow Quadrala (nie wiem jaki to byl symbol) graja bardzo lekko, piekny szybki bas ale z podkrecaniem wysokich trzeba uwazac, za mocno podkrecone sa troche sztuczne...
Dzis na "warsztat" poszly stare (128 kbps) i nowe (192 kbps) pliki MP3 i efekt jest rownie zadowalajacy. Bardzo mi sie podoba rowniez stereo w 5 kanalach chociaz to zwykla emulacja. Ale i tak fajnie sie tego slucha. Osobiscie bardziej mi odpowiada od reklamowanego Logic 7 music. Cos dziwnego sie dzieje z dzwiekiem w tym trybie... jakby faluje miedzy kanalami, ale moze za krotko sluchalem.

Co do kina to nie mam do czego porownywac, jest swietnie. Dobrze ze dalem sie namowic na Suba, jego obecnosc jest nieoceniona. Troche zdziwil mnie efekt kalibracji podczas gdy odleglosc wszystkich glosnikow zostala prawidlowo oceniona 2.8m, natomiast glosnik centralny zostal ustawiony na 0.8 Metra.... Rowniez jego glosnosc zostala ustawiona dosc nisko przez co ogladajac Piratow z Karaibow, w glosniejszych scenach glos lektora zlewal sie z reszta sciezki dzwiekowej. Reczna korekta odleglosci oraz glosnosci rozwiazala problem.

Co do nagrzewania to chyba tak juz musi byc. Kolega, posiadacz Onkyo, twierdzil ze u niego takie temperatury to standard wiec jestem spokojniejszy.

Hoodzielec

New member
Bez reklam
A na jakim surround mode słuchacie muzyki z CD?
Na mojej 255-ce jeśli ustawiam mode dla wejścia z CD na Auto, to o dziwo wybiera mi Logic 7 Movie. Czyżby dlatego, że nie znalazłem żadnego wejścia dedykowanego dla CD? Efekt jest ciekawy, b.ładnie separują się pojedyncze instrumenty z tylnych kanałów (mam 5.1), a to gitarka, a to klawisze albo chórek, ale w sumie taki rodzaj dźwięku jest raczej czymś w rodzaju ciekawostki, do normalnego słuchania płyt za dużo w nim efektów przestrzennych i pogłosów no i losowości. Jeśli natomiast ręcznie przestawię na 5 Channel Stereo, to muzyka brzmi znacznie bardziej jednorodnie i na większości płyt nawet daje się słuchać. Ciekawostką dla mnie było, że w tym ostatnim modzie nie ma tak głęboko schodzącego basu jak w Logic 7 (a ustawienia są przecież takie same)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Ja słucham w Logic 7 Music lub stereo. 5CHstereo to dobre na imprezy, bo grają wszystkoe głośniki z podobnym poziomem głośności.

jeżyk

Member
po odsłuchu AVR255

Witam. Jak wspomniałem kilka postów wyżej byłem umówiony na odsłuch nowego HK AVR255 z kolumnami JBLES80. Zabrałem płytki (metallica, red hot chili peppers, rammstein, yugoton, ).
Sprzedawca podłaczył 2 kolumny frontowe "odpalił" sprzęt i .... oniemiałem:( z rozczarowania. Basy słabe, a soprany po podkręceniu głosu powodowały "krew z uszu". Ustawianie tonów niewiele pomogło.
Widząc moje rozczarowanie sprzedawca oznajmił, że niestety ale Harmany tak grają, i gmeranie przy ustawnieniach na niewiele się zda.
Polecił odsłuch na Onkyo 605 także z JBL ES80. No i tutaj .... podobało mi się - bas był całkiem całkiem, solówki nie raniły ucha.
Po tym odsłuchu jestem troche wyleczony z AVR255, ale żal mi kozackiego wyglądu HK, 1 wejścia HDMI, ... więc chciałbym zapytać doświadczonych użytkowników:

Czy faktycznie przy ostrzejszej muzyce Onkyo zagra zawsze lepiej niż Harman Kardon - czy to kwestia umiejętności ustawień (jak wspomniałem sprzedawca był troche zakrecony podczas "uruchamiania", mówił że jeszcze nie dosłali mu instrukcji a pozatym to konfiguracja harmana w porównaniu do onkyo to zawsze była i jest droga przez mękę:roll: ).

co Wy na to:???:

Hoodzielec

New member
Bez reklam
a ja na to: coś ten sprzedawca spierdzielił

Czy faktycznie przy ostrzejszej muzyce Onkyo zagra zawsze lepiej niż Harman Kardon?

powiedziałbym, że zdecydowanie odwrotnie

jeżyk

Member
blackninja napisał:
Jeżyk "a nie mówiłem?" :)
mówileś, mówiłeś:) ale ja musze najpierw usłyszeć (zna ktoś sklep w trójmieście gdzie sprytna obsługa jest na tyle, aby poprawnie ustawić sprzęt do odsłuchu???) ... bo jak nie to kurs do Olsztyna mnie czeka:grin:

asoz

New member
Sprawź sklep Albatros. Najlepiej na ul. Gen. Bora Komorowskiego 22.
Jak ja słuchałem to nic nie spieprzyli.
Masz tu numer. 058 661 25 71

Może nie wygląda za ciekawie ale mają dużo dobrego sprzętu i pomieszczenie odsłuchowe.

Liptonosz

New member
Bez reklam
Ja myślę że sprzedawca coś pochrzanił, wystarczy zmienić z 2ch stereo na jakiś inny tryb i czar pryska. Proponuje jeszcze raz odsłuch na zwykłym stereo. Jeżeli nadal będzie bieda tzn. że H/K Ci nie pasuje i bierz Onkyo:)

Hoodzielec

New member
Bez reklam
to mało prawdopodobne, bo jak herezja brzmi stwierdzenie, że bas był lepszy w Onkyo niż w H/K, zaś wysokie w H/K kłuły do bólu

poza tym setup 255-ki jest banalny, najlepiej jednak jest mieć podłączone wyświetlanie na TV - dla wygody

Liptonosz

New member
Bez reklam
Podzielam, mój kolega ma onkyo, gra mu ładnie ale obydwaj stwierdziliśmy że harman ma więcej bassu i łagodniejszą górę.

jeżyk

Member
Hoodzielec napisał:
to mało prawdopodobne, bo jak herezja brzmi stwierdzenie, że bas był lepszy w Onkyo niż w H/K, zaś wysokie w H/K kłuły do bólu

poza tym setup 255-ki jest banalny, najlepiej jednak jest mieć podłączone wyświetlanie na TV - dla wygody

Własnie dlatego moje rozczarowanie było takie wielkie. Z lektury niniejszego forum wynika całkiem odwrotna sytuacja do zastanej.
No nic spróbuję poszukać innego sklepu do odsłuchu.

PS: Albatros (Gdańsk, Gdynia) nie ma na razie na stanie nowej serii HK - asoz, blackninja - dzięki za podpowiedzi.

arekw99

New member
najlepiej bedzie po prostu jak "ktos" majacy dostep do obydwu amplirtunerow (onkyo 606 i HK 255) oceni sprawe rzetelnie :)

Do góry