Najlepsza Plazma

rosi

New member
pooh1968 napisał:
Jeżeli dyskusja nie zacznie być merytoryczna, to ja zamknę wątek bez wahania, a autorom co ciekawszych wypowiedzi porozdzielam procenty. Dyskusje na temat wyższości jednej technologii nad dugą były prowadzone w innych wątkach. Obrażanie kogokolwiek jest niedozwolone niezależnie od jego poglądów.
Ok, przyznaje że trochę przesadziłem, ale jak można reagować na tak całkowicie niesłuszną i wprowadzającą w błąd opinię. Przecież jeśli to przemilczeć, to tak jakby przyznać racje mirecore :???:

asoz

New member
Ludzie, jeszcze jedna rzecz. Czym różni sie Pioneer LX508D od LX5080D??
Jeszcze druga rzecz. Grzebałem se w necie szukając LX508D i zauważyłem
że w Angli kosztuje ok 3000 funtów! to daje jakieś 14900 zł. Kurcze rużnica
spora. Jakie byłyby problemy z takim TV z Angli. Tak się też fajno składa że
mam rodzinkę w Angli.

Ostatnia edycja:

rosi

New member
Różni się zastosowanym filtrem, w 508D jest to Direct[SIZE=-1] Colour Filter[/SIZE] +, a w 5080D bez "+", ale wiele osób twierdzi, że nie widzi żadnej różnicy w obrazie, stąd była moja sugestia abyś zastanowił się nad tańszą wersją czyli 5080D.

Sansei6

Member
Bez reklam
asoz napisał:
Uważam że dysponując kwotą powiedzmy 7 tyś. też nie pchałbym się
w Plazmę.
Mam pytanko, to sugerujesz, że za taką kwotę nie ma dobrego sprzętu? Hmm nie mówię już o ekstremalnych "wypasionych" urządzeniach dla videofili, ale czy dla dośc przeciętnego zjadacza chleba, dla którego taka suma na tv to i tak jest rzadko osiągalna i jak już się uciuła to co .... sam chłam? eee no nie może być aż tak źle.
Tyle niektórzy pisali o Pantone, ale odróżnianie barw gdy np chodzi o profesjonalne np porównanie, (też pracowałem z tą ksążeczką) to co innego, niż relaks przed tv, wyluzujcie, niema czegoś takiego jak barwa doskonała :D

Hmm tak sobie pomyslałem, a może warto sobie puścić obraz Pantonu przez tv i zobaczyć, tylko też potrzebna by byla odpowiednia kamera czy aparat i tu kolejny problem :mrgreen:

ArtS007

New member
Bez reklam
Pantone powstał po to, aby zachować maksymalną zgodność kolorystyczną na drodze od skanera lub aplikacji graficznej, poprzez monitor aż po wydruk (proofing). Pracując z grafiką mamy porównanie oryginału z efektem końcowym. Obraz telewizyjny ma to do siebie, że nie wiemy, jaki był oryginał. Więc możemy co najwyżej dokonać oceny subiektywnej. Przykład: w ilu scenach na filmie Władca Pierścieni mamy do czynienia z w miarę rzeczywistą skalą barw? Że nie wspomnę np. o filmie 300.

Mirecore, z ciekawości zapytam, ile cali ma Twój EIZO w pracy? BTW, piękny to musi być sprzęcik. Miałem trochę do czynienia z grafiką i DTP, ale na takim sprzęcie nie pracowałem. Marzenie... :rolleyes:

ArtS :)

asoz

New member
Sansei6 jasne że za tę cenę dostanie sie fajny TV. Nie chciałem nikogo też urazić. Poprostu za tę cenę dostaniesz lepsze LCD od Plazmy. Nobo
gdybym miał kupić powiedzmy Sony 40X2000 lub Pioneer 428XD to chyba pomimo mego zwolennictwa co do Plazmy wziął bym LCD. W mniejszych kwotach ta różnica staje się bardziej odczówalna. Np Samsung LE40M86BD
pomiomo tego że ninawidze samsungów oważam że jego obraz jest naprawę spoko chociaż póki co widziałem go tylko na sygnałach 1080i oraz 1080p
niewiem jak z niższymi ale na tych sygnałach było naprawdę ekstra.
Takwięc uważam że jeśi twój budżet nie sięga powiedzmy Pioneer 50"
ale nie full HD ale jakigoś z tych wyższych modeli bierz LCD. Np. seria X
od sony jest całkiem niezła.

icek69

New member
mirecore napisał:
Nie spotkałem podczas mojej kariery graficznej studia DTP czy przygotowalni pracującej na PLAZMACH, jako wiernego odzworowania kolorów.

A mnie zastanawia na jakim sprzecie pracuja w PIXAR czy Universal Studios. Bo tak naprawde grafik jakim jest Mirecore, czy dowolne studio DTP obrabjaja statyczne obiekty (grafike i tekst), a nie animacje czy filmy fabularne.

Po to wlasnie jest kalibracja, by statyczne obrazy przetlumaczyc z monitorowego RGB na drukarski CMYK przy odpowiednim dobraniu nasycenia, jasnosci i kontrastu. Kto tego nie wie, ten chyba nie zasluguje nazywac sie profesjonalnym grafikiem...:(

KIKI ostatnio mi pokazal jak wyglada test poziomego, pionowego i skosnego przesuwania sie obiektow na plazmie (najlepszy model Sharpa) i na LCD (Pioneer). Plazma jest bezkonkurencyjna, a do tego te kolory! Miodzio! Bylem juz na 99% przekonany do SONY KDL-46X3500, a po wizycie w Loco nie marze juz o niczym innym niz Pioneer PDP-508XD (nawet jesli to 1080i).

Pozdrawiam grafikow i tv-maniakow.

icek

maniekk

New member
Sorry, że będę sie złośliwie czepiał ale chyba coś Ci się pomyliło:???: :

icek69 napisał:
KIKI ostatnio mi pokazal jak wyglada test poziomego, pionowego i skosnego przesuwania sie obiektow na plazmie (najlepszy model Sharpa) i na LCD (Pioneer).

asoz

New member
Wszytkim którzy jeszcze wchodzą na ten wątek aby zaczerpnąć info.
mam do powiedzenia jeszcze jedną rzecz. Ludzie nie kupujcie serii LX!!
Byłem po prezentacji LX508D oraz 508XD. W miarę jak sie oddalasz różnica maleje aż w końcu przy 2 metrach znika. Tej 1/4 kontrastu więcej też
nie widać. Naprawdę zainwestujcie te dodatkowe 10 tyś zł np. w Kino Domowe bo dopłacać do LX sie nie opłaca. Naprawdę.

-AS-

New member
Witam,

asoz napisał:
Ludzie, ponawiam apel. Czy ktoś coś wie odnośnie telewizorów z UK.

Telewizory z UK powinny spokojnie działać w Polsce, różnią się wtyczką (w UK są 3 bolce), ale za parę złotych można kupić przejściówkę. Problemem, natomiast, będzie gwarancja. W razie problemów, będziesz zmuszony zawieźć lub wysłać TV z powrotem do UK, aby napraw dokonać w ramach gwarancji.

asoz napisał:
gdybym miał kupić powiedzmy Sony 40X2000 lub Pioneer 428XD

Każdy ma, oczywiście, prawo do własnego zdania, ale ja w dalszym ciągu wybrałbym 428 (może dlatego, że takowy posiadam). Pomimo tego, że Sony jest modelem FullHD (1080p), a Pioneer to 'tylko' HD Ready (w tym wypadku 768p).

icek69 napisał:
nie marze juz o niczym innym niz Pioneer PDP-508XD (nawet jesli to 1080i).

Wybacz małe sprostowanie, ta plazma posiada panel 768p, a nie 1080i.

Pozdrawiam

asoz

New member
Dziękuję że mnie poprawiles. A wiesz co, po dzisiejszej prezentacji
jednak także wybrałbym Pionka od tego sonego. Czemu? Otóż różnice są niewielkie w obrazie z dobrego (HD) źródła ale wszystko sie zminia gdy włączymy np TVP1 o obejrzymy sobie katastroficzny film z dużą ilością ciemnych scen. Nie znam nawet odpowiednich słów aby dostatecznie zbluzgać LCD za jakość wyświetlanego obrazu. W porównaniu do Pioneer'a
to jest koszmar!!!

asoz

New member
Tak więc gdy już jak by nie było zaoszczędiłem te 7 tyś zł lece złożyć wątek
o kinie domowym Bose. A powiedzenie sie sprawdza Pioneer................................jeszce długo, długo nic i.................reszta.
Jeszcze mi wpadło do głowy, ludzie którzy popierają kolegę mirecora i jego teorię studow fotograficznych czy jakiś tam niech spróbują na tych LCD
sobie obejrzeć mecz. Zobaczymy jak z czasem reakcji:grin:
Przykład? Proszę bardzo jeden z najwyżchym profesjonalnych monitorów EIZO
czas reakcji 25 milisekund. Good luck.

maniekk

New member
Cieszę się, że potwierdzasz moje własne obserwacje i wnioski. Jednak z moim wzrokim jeszcze nie jest tak źle :) :) . Twierdzę dokładnie tak samo, zresztą dotyczy to wszystkich full hd, ja się już z nich "wyleczyłem"
O ile Cię dobrze zrozumiałem to kupiłeś już Pionka? W takim razie gratuluję zakupu. Ja też już wybrałem ale jeszcze muszę trochę doskładać grajcarów, a tu Euro 2008 coraz bliżej....:D

asoz

New member
Nie jeszcze nie kupiłem. Wyprowadzam sie latem do domku i właśnie wtedy mam zamiar go kupić. Kupię także telewizje "n" tak więc mam nadzieję
że na nsport Euro 2008 w hd sobie obejrze. Mmmm.....to będzie uczta dla oczu!!!

vorlon

New member
W piątek kupiłem plazme pioneera. Miałem zamiar kupić LX508D lub 508XD.
Po prezentacji obu wybrałem 508XD, ponieważ jak mówili poprzednicy z odległości większej niż 2m nie widać już różnicy w obrazie między nimi. A zaoszczędzone w ten sposób 7000 przeznaczone na coś innego.

czago

Banned
A ja uważam, że każdy powinien wybierać swój nowy sprzęt (LCD, plazma) do warunków w jakich będzie oglądał i co będzie oglądał.

Jeśli pokój nasłoneczniony to żadna plazma (nawat topowa KURO) nie ma szans z przeciętnym LCD, a co dopiero z topowym Sony X3500 z prostej przyczyny: na KURO w ogóle niewiele będzie widać.
Także jak mamy zamiar korzystać z komputera to lepszym wyborem będzie LCD.

Wg mnie plazma ma przewagę nad LCD tylko jeśli chodzi o sygnał SD. Ale ten aspekt za 3-4 lata nie będzie mieć znaczenia bo spora część nadawców będzie nadawała w HD.

A kto dziś kupuje taki sprzęt jak plazma KURO czy LCD Sony X3500 żeby oglądać SD? Do takiego sygnału najlepiej nadają się plazmy z dużo niższych półek - nie ma co przepłacać jak nie widać różnicy ;).

-AS-

New member
Witam,
wybacz Czago, ale nie mogę się zgodzić z Tobą w prawie żadnym punkcie Twojej ostatniej wypowiedzi.

Jak pomieszczenie jest mocno nasłonecznione (światło słoneczne padające bezpośrednio na ekran), to nie pomoże ani LCD, ani plazma, ani CRT. Łatwiej jest zamontować sobie rolety, niż kupować gorszy telewizor tylko z tego powodu.

Wg mnie plazma ma trochę więcej przewag nad LCD, niż tylko sygnał SD. Kolory są bardziej naturalne, nie ma żadnych problemów z ruchem na ekranie, czerń jest lepsza itd itp. Nie chce wywoływać dyskuji plazma vs LCD, bo to nie jest miejsce no to. To tak, w ramach sprostowania. Oczywiście masz prawo się nie zgodzić, każdy ma swoje własne zdanie na ten temat.

Jeżeli myślisz, że za 3-4 lata nie będzie już nic nadawane w sygnale SD, to moim skromnym zdaniem, jesteś trochę zbyt optymistyczny. Dużo jeszcze wody w Wiśle upłynie, zanim nadawcy zupełnie zrezygnują z SD na rzecz HD (chociaż, osobiście, życzyłbym sobie (i Tobie) inaczej). Najpierw czeka nas zamiana sygnału analogowego na cyfrowy, żeby dopiero później nastąpiła zamiana sygnału SD na HD.

czago napisał:
A kto dziś kupuje taki sprzęt jak plazma KURO czy LCD Sony X3500 żeby oglądać SD?

Pytasz się kto dziś kupuje taki sprzęt, aby oglądać SD. Odpowiadam: 90% ludzi. Dlaczego? Dlatego, że w dalszym ciągu w sygnale SD nadaje większość stacji telewizyjnych. HD to (na tą chwilę) pare stacji TV, z których część i tak tylko skaluje programy z SD do HD; no i filmy Blu-ray/HD-DVD (no i konsole next gen.). W dalszym ciągu za mało, aby opierać wybór TV tylko i wyłącznie na jakości wyświetlania HD. Umówmy się co do jednego - większość nowych TV nie ma problemów z HD, sztuką jest znaleźć TV, który jest dobry we wszystkim - SD i HD, oprócz tego jest dobrej jakości sprzętem i bezawaryjny (lub bardzo mało awaryjny). Wiadomo, za jakość trzeba zapłacić - tak też jest ten 'durny' świat skonstruowany.

Pozdrawiam

Do góry