pisk napisał:
...
A z pozycji usera wygląda to tak, że materiał jest odtwarzany (nie można zmienić kanału w nagrywarce w tym czasie) i nagrywany na płytę. Stąd ten brak rozdziałów, tak myślę.
...
Też tak sądzę. Wczoraj sprawdziłem to osobiście, ponieważ kupiłem 750. Najpierw nagrałem na HDD (w trybie Video) dwie audycje TV. Jedną w trybie SLP, drugą w SP. Potem za pomocą listy kopiowania przygotowałem nagranie obu tytułów na jedną płytę +R tj. w obu powycinałem reklamy, usunąłem zbędne znaczniki, dodałem własne - tu warto dodać, że wszelkie operacje edycyjne na liście kopiowania są wirtualne czyli nie zmieniają oryginalnych tytułów na HDD. Nagrywarka sygnalizowała, że pierwszy tytuł (z racji trybu SLP) będzie kopiowany w czasie rzeczywistym. Zaznaczyłem opcję finalizacji. Po wystartowaniu kopiowania nagrywarka pozwoliła wybrać mi wzór planszy menu. Pierwszy tytuł kopiowany był 1:1, drugi w HighSpeed. Po nagraniu otrzymałem płytę z menu z dwoma audycjami. W pierwszej (tej kopiowanej 1:1) nie było moich znaczników ale były znaczniki automatyczne co 10 minut, w drugiej (szybko kopiowanej) moje własne znaczniki zostały zachowane. Jakość pierwszej była zauważalnie (IMHO) gorsza niż kopia na HDD, druga identyczna.
Wnioski (także na podstawie lektury AVSForum):
- znaczniki automatyczne dodawane są tylko podczas zapisu w czasie rzeczywistym tj.:
a) w zależności od treści obrazu i dźwięku, w opcjach można dodawanie znaczników wł./wył.:
- podczas zapisu TV lub z zewnętrznego źródła lub też z płyt DVD na HDD
- podczas zapisu/kopiowania na płyty DVD-R/-RW w formacie VR
b) co 10 lub 15 minut, w opcjach można (niezależnie dla płyt -/+) ustawiać wył/10/15minut:
- podczas kopiowania z HDD na płyty DVD+R/+RW lub DVD-R/-RW w formacie Video
- podczas zapisu TV lub z zewnętrznego źródła na płyty DVD-R/-RW w formacie Video
- znaczniki są zachowywane tylko podczas szybkiego kopiowania (Highspeed)
- kopiowanie w czasie rzeczywistym powoduje ponowne kodowanie materiału co pogarsza jakość, znaczniki nie są kopiowane, ale mogą być dodawane automatycznie co 10 lub 15 minut (DVD+R/+RW lub DVD-R/-RW w formacie Video) lub w zależności od treści obrazu i dźwięku (DVD-R/-RW w formacie VR), nie można w trakcie kopiowania dokonywać żadnych czynności i nie wystartuje też program z timerem, zawsze po zmianie stopnia kompresji kopiowanie jest możliwe tylko w czasie rzeczywistym (jest to ograniczenie ale z drugiej strony niektóre nagrywarki w ogóle nie dają takiej możliwości)
- kopiowanie w trybie Highspeed zachowuje znaczniki i oryginalną jakość (kopia cyfrowa), w trakcie kopiowania można np. odtwarzać inne nagranie z HDD, nie każdy materiał można szybko kopiować - istnieją różne wyjątki/zastrzeżenia
Zauważcie, że dopiero kilka dni mam nagrywarkę i niekoniecznie we wszystkim muszę mieć rację. Proszę o uwagi i sprostowania.
Amadeo