Ja też dołożę kilka zdań skoro nadal są pytania co z czym działa lub nie działa.
Przedwczoraj kupiłem nbox recorder i jednocześnie zamówiłem nową antene i konwerter (nie -N-kową).
W związku z tym że antena miała dojść na drugi dzień a ja nie chciałem patrzeć na nboxa w kartonie to podłaczyłem go do starej anteny C+ 60cm z wiekowym pojedynczym konwerterem. Oczywiście podłaczyłem tylko jeden tuner bo tylko taki był konwerter.
Wszystko zadziałało natychmiast - siła sygnału 70-75, jakość 55-65. Całkiem nieżle jak na tak małą antene i 7-letni konwertr.
Na tym jednym konwerterze aktywowałem nboxa i również wszystko poszło dobrze (oczywiscie bez VOD).
Dzisiaj zamontowałem nową antenę Corab 90 i konwerter Monoblock Twin Maximum V-22.
Antenę montowałem pierwszy raz w życiu i cała operacja wraz z montażem uchwytu balkonowego i przewierceniem 30-centymetrowej ściany dla przeprowadzenia dwóch kabli trwała ok. 1,5 godziny. Po kilku zgrubnych ruchach czaszą pojawił się śladowy ale już właściwy sygnał z właściwego satelity czyli tzw. "jakość". Piszę to po to, gdyż nadal jeszcze często można przeczytać teksty że ktoś złapał poziom sygnału 100% a jakość ma 0%. Wniosek jest jeden - złapał satelitę nie tego co trzeba czyli nie Hot Birda.
Po dokładniejszym dostrojeniu anteny na wzkaźniku było już tak: poziom 95-98 / jakość skacząca pomiedzy 80-90. Więcej już nie dało rady wycisnąć z samej czaszy. Poziomy już gwarantowały stabilny odbiór ale powalczyłem dalej raczej już tylko dla samego wyniku. Dygnąłem na bok o kilka stopni konwerter oraz lekko pokombinowałem nim typu "przód-tył" i bingo.
Na Hot Bird jest teraz tak:
Antena 1 - poziom 100 / jakość 100 i tak stoi cały czas
Antena 2 -poziom 95-98 / jakość 96-100 i skacze pomiędzy tymi cyframi
A na Astrze tak:
Antena 1 - poziom 100 / jakość 100 (stoi non stop)
Antena 2 - poziom 97-100 / jakość 93-100 (skacze)
Niebo zachmurzone ale bez opadów, godzina 18-19.
Zestaw taki jak ten:
http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=74&id=645
Wszystko dobrze śmiga i przełącza pomiędzy HB i Astrą. Również nie było problemów z HDMI tak z fonią jak i z wizją we wszystkich rozdzielczościach (plazma Pionek PDP-436RXE).
Może komuś się to przyda.
Pozdrawiam