Jakość 0%
Witam!
Właśnie sobie kupiłem nbox z anteną 80cm. Jestem zielony jeśli idzie o instalację anten satelitarnych - miałem okazję podłączać tylko zwykłą antenę siatkową do TV naziemnej.
W pierwszej kolejności pomyślałem, że zainstaluję sobie tą antenę na strychu bo dach mam z dachówki (a ta nie powinna blokować sygnału). Mam tam już antenę do TV naziemnej i elegancko odbiera. Zamontowałem sobie tam pionową rurę i do niej przykręciłem antenę. Udało mi się uzyskać tam siłę 70%, ale jakość ani drgnęła (0%).
Pomyślałem, że może dach zakłóca, więc zamontowałem antenę na elewacji budynku od strony południowej - nic nie zasłania tam nieba, ponad to mieszkam w jednym z najwyższych punktów w Krakowie.
Znalazłem w necie instrukcję instalacji anteny od N-ki i według niej poustawiałem sobie konty (podane dla Krakowa). Wyskoczyła mi siła 85% ale jakość nadal 0%. Poruszałem trochę anteną na boki oraz góra-dół i udało mi się uzyskac siłę 98% ale jakość nadal stoi 0%
Zamówiłbym instalatora ale w święta i tak nikt nie przyjdzie.
Zadzwoniłem do infolinii to tylko mi powiedzieli żebym antenę ruszał do skutku aż złapię jakość.
Czytałem, że jak moc jest 90-100% a jakość 0% to znaczy że łapię innego satelitę niż hotbirda. Ponoć łatwiej jest ustawić antenę przy pomocy tunera analogowego bo widać obraz. Mój kolega posiada taki zwykły odbiornik satelitarny - mógłbym od niego pożyczyć. Tylko zastanawiam się
skąd będę wiedziął że łapię hotbirda a nie coś innego? Co ma się wyświetlić jeśli złapię Hot bird ?
Nigdy nie miałem TV satelitarnej to nie wiem takich rzeczy - Jak sobie pomóc analogowym dekoderem aby ustawić poprawnie antenę?
Proszę o pomoc.