W końcu po około 4 tygodniach od złożenia zamówienia odebrałem gramofon. Przy czym od razu zaprosiłem kogoś aby mi go ustawił i skalibrował.
Przymierzałem się długo co za kupić do odsłuchu płyt winylowych. Nigdzie mi sie nie spieszyło, wiec na spokojnie*** robiłem sobie rozeznanie. Po około roku czytania, jeżdżenia i testowania różnych gramofonów i wkładek wybrałem powyższy zestaw produkcji polskiej. .

*** Urzekł mnie zarówno dźwiękiem jak i wyglądem bo dla mnie on jest wykonany przepięknie.***
Co do wkładek, to od razu chciałem iść we wkładki MC aby później nie było kombinowania z przechodzeniem z MM. Dlatego gramofon a dokładnie ramię było robione pod konkretny model wkładki MC. Odsluchałem kilka wkładek MC i wybrałem Denon 103R z uwagi, iż zagrała dla mnie dźwiękiem takim jak lubię tj.dociążonym na dole, piękną średnicą i nie przesądzoną górą.
Więc zabawę w odsłuch*** czarnych płyt czas zacząć.....

Kilka informacji na temat toru analogowego:
1.Gramofon Ad Fontes z dedykowanym ramieniem pod wkładkę MC o masie aktywnej 25g.
- Odseparowany zewnętrzny silnik z zasilaczem,
- napęd paskowy,
- 14" ramie proste,
- trójwarstwowy talerz o masie ok.12kg
- docisk do płyt z poziomicą
- gwarancja dożywotnia
Waga gramofonu ok 22kg.
Manofaktura Polska - Andrzej K.
2.Wkładka MC LO Denon 103R Made in Japan
3.Przedwzmacniacz gramofonowy - Lar Lps1 z możliwością*** sterowania obciążenia oraz wzmocnienia dla wkładek MC
- Manofaktura Polska - Andrzej Cz.
4.Interconet: Pro-Ject Connect It RCA CC 1,85m, DIY-AD Fontes
5.Listwa zasilająca :Tomanek TAP 8
a tak się prezentuje Ad Fontes z 2020r...
pichost