Skopiowany mój post z wątku G10:
Moje doświadczenie na S10 [...] Kontener matroska konwertowałem prgramem multiAVCHD. Niestety w większości przypadków dostawałem na dole kolorową firankę przez którą przebijał obraz. Doczytałem na forum autora programu, że materiał powinien mieć 25fps. Większość filmów miałem w x264 23.976fps w dodatku AR 1:2.34. TV z automatu rozciągał do 16:9 bez możliwości zmiany ( ASPECT nie działa) Wygląda to kiepsko. multiAVCHD umożliwia dodanie do filmu czarnych pasów dla zrobienia dokładnie 16:9 FullHD lub HDR. Wymaga to rekompresji, trwa kilka godzin a zmiana fps'ów to trochę zabawy szczególnie z synchronizacją audio. Po takiej operacji firanka znika ale trzeba się namordować. Zaobserwowałem jednak ciekawy efekt. Po puszczeniu "właściwego" materiału w innych "nie właściwych" firanka znika. Przygotowałem sobie więc 25 klatek filmu 25fps i wrzucam go jako pierwszy na liście w multiAVCHD. Właściwy film przerzucam bez zmiany czyli 23.976fps. Synchro jest OK, konwersja trwa klika minut a jedynie w niektórych filmach AR jest niewłaściwe. Cierpliwym polecam uncropMKV w celu poprawienia AR.
Uwagi dodatkowe po kilku kolejnych próbach konwersji.
Filmy o fps innym niż 25 ZAWSZE mają firankę, ale puszczenie sampla 25fps powoduje, że firanka znika, ale zajmowany przez nią obszar jest czarno-biały. Widać go gdy materiał źródłowy jest dokładnie 16/9. Jeżeli materiał ma czarne pasy firanka nie znika ale jest B/W i jej po prostu nie widać więc tematu wogóle nie ma. UWAGA: trzeba włączyć unkropMKV żeby pasy były w filmie. Robię AVCHD z samplem i właściwym filmem bez przerabiania fps. Dla materiału 16/9 wypada zrobić zmianę do 25fps. Wtedy za pomocą MKVExtract wyciągam video i audio do osobnych plików. Audio AC3 przepuszczam przez besweet'a w nakładce GUI ustawiając odpowiednio opcję "Change Frame rate from: xxxxx to 25000" (xxxxx to fps źródłowego materiału video) Następnie video i przerobione audio wrzucam do MKVMerge ustawiając dla video na zakładce Format specific options 25fps.
Uzyskane MKV jest nieco krótsze od oryginału ale jest zsynchronizowane, ma 25fps i doskonale się nadaje do odtwarzania z karty SD.
do pionier123:
Miałem identyczną sytuację z Aliens.vs.Predator.Requiem.2007.Unrated.720p.BluRay.Lektor.LUXOR co Ty w Cars.BD-Re.1080p... Myślę że reencode w uncropMKV załatwi sprawę.
Uwaga końcowa:
Niestety, jeżeli materiał źródłowy nie ma 25fps przeróbka jest czasochłonna (nawet uncropMKV robi reencode ) lub można zaakceptować czarno-białą firankę cisząc się pięknym obrazem na pozosłałym obszarze ekranu.
Sory za nieco przydługawy tekst. Chętnie wymienię się doświdczeniami w tym temacie z innymi urzytkownikami slotu SDHC.