Mini wieża do 2000 (samo audio)

Tabalan

New member
Witam.

Budżet wynosi do 2000 zł, ewentualnie mógłbym nieco dopłacić. Nie mam żadnego produktu Apple, więc podstawka do iPhona/iPoda mi nic nie daje. Z radia internetowego praktycznie nie korzystam, najczęściej muzyka leci z laptopa, przenośnego odtwarzacza Sony (AUX) czy też płyty CD/DVD. Wieży nie planuję podłączać do telewizora. Czasami słucham muzyki na słuchawkach Denon AH-D1100, więc dosyć dobre wejście słuchawkowe byłoby plusem). Bluetooth, WiFi czy odczyt Blu ray to tylko zbędne bajery. Muzyki nie słucham bardzo głośno, zależy mi bardziej na jakości dźwięku. Wolałbym sprzęt nowy, ewentualnie może być używany (ale jestem niezbyt przekonany do tej opcji).

Upatrzyłem sobie następujące zestawy:
Yamaha Pianocraft MCR-750
Denon D-M39
Onkyo CS-555
DENON RCD-M39 + BOSTON ACOUSTICS A26 (droższa opcja)

Słucham głównie muzyki elektronicznej, a dokładniej house i electro.
Z góry dzięki za pomoc.

Odsłuchy tylko i wyłącznie w audiocenter.com.pl (no chyba że znacie inny dobry sklep w Toruniu), więc jak proponujecie jakiś zestaw to byłoby miło gdyby był dostępny w tym sklepie.

dejm_on

New member
Hmm jeśli chodzi o Yamahę, źle zacząłeś...

Na pewno nie mcr 750 czy 755 (minimalna różnica w kolumnach), do gorszej nie mogłeś się przytulić, w niej płacisz tylko za odtwarzacz blu ray. - słabizna, na pewno nie denon m39.

Polecić mogę:

Yamaha Piano Craft 840 (DVD) ewentualnie 640 (CD-R)
albo
Harman Kardon MAS 101

Yamahę miałem wcześniej, teraz mam Harmana.

Polecam żebyś zerknął tutaj: http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/98915-mini-wieza.html

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Harman mogę potwierdzić gra extra i extra wygląda.
Napisz do Blackninja on Ci zrobi extra ofertę na ten model.

Tabalan

New member
@dejm_on
Ten podobny temat widziałem, ale ja nie potrzebuję Blu Ray, słucham zupełnie innej muzyki i nie słucham muzyki bezprzewodowo.

Co do tych Yamah - głośniki są nieco sporo, co może być pewnym problemem.

Harman Kardon MAS 101 wygląda na całkiem fajny zestaw, już wcześniej nieco o nim czytałem. Swoją drogą, czy na takim błyszczącym materiale nie widać każdego zabrudzenia?

Jeszcze jakieś inne propozycje? Z chęcią wysłucham waszych rad (jestem całkiem zielony w tym temacie).

dejm_on

New member
Jeśli nie potrzebujesz blu raya to odpuść sobie model 750 oraz 755 bo to właśnie pod blu zostały stworzone. Głośniki mają mniejsze niż Piano ale grają kiepsko. Co do Piano Craft to głośniki są te same dla 640 i 840. Nie wydaje mi się żeby były jakieś szczególnie wyrośnięte, chociaż są z pewnością nieco większe niż te od harmana 101.

Co do czystości, głośniki yamahy jak wiadomo są w wersji piano, czyli każdy paluch będzie na nim widać ale już na samym sprzęcie nie - jest matowy zarówno srebrny jak i czarny. Przy nieumiejętnym korzystaniu kolumny będą się rysowały nawet podczas zbierania z nich kurzu.

Co do harmana - plastik nie jest tandetny więc jakoś tak tych paluchów nie widać ale łapie kurz tak samo jak kolumny yamahy i ten kurz po prostu widać. harman cały jest z tego samego materiału więc ja odzwyczaiłem się od dotykania go. W yamaszce sprzęt był matowy - tutaj wszystko jest na wysoki połysk. Do harmana mam zawsze przy sobie pilot:) Nie wiem czy mozna powiedziec ze harman wyglada lepiej ale na pewno wyglada ciekawie. Yamaha wyglada fajnie, klasycznie i to tez moze sie podobac.

W innych mini-stereo nie jestem w stanie poradzić. Sam cyrkulowałem swój zakup do 2 tys. i w tej cenie najwyższa półka to właśnie yamaha 640/840 oraz harman. Oczywiście posłuchaj sobie przed zakupem. Na pewno yamaha 840/640 i harman mas 101 będą zbliżone cenowo (pytaj blackninja) ale sam musisz podjąć decyzję co dla Ciebie będzie lepiej grało.

Kupując dwa lata temu mini - wybrałem spośród wszystkich yamahę. Teraz też omało nie kupiłem znów yamahy, mimo że padł podajnik CD. Od miesiąca mam harmana. Moi znajomi mają różne zdania na temat zmiany yamahy na harmana. Mnie irytuje tylko panel dotykowy. Najważniejsze co dla Ciebie będzie grało lepiej. Pomyśl też o gwarancji. Yamaha rok dłużej po rejestracji.

Podsumowanie:
Harman - mozesz upalcować wszystko / Yamaha - upalcujesz tylko kolumny
Harman - wkurzający panel dotykowy, kapryśny.
Yamaha - mi padł podajnik CD
Harman - grubsze kable, biale rekawiczki (fajny ale to jednak tylko bajer)
Harman/Yamaha - obie wyglądają super
Harman- troszkę lepszy bas
Harman - CD szczelinowe, CD-R - Yamaha podajnik w 640 CD-R ale w 840 jest już DVD.
Harman - pilot z małymi przyciskami, mało intuicyjny, yamaha - pilot lepszy.
Harman chyba więcej wyjść, możesz podłączyć audio na raz z kompa, telewizora i czegoś tam jeszcze w sumie chyba 3. W Yamaszce chyba wyjście audio były 2. (do sprawdzenia)
Yamaha - gwarancja 3 lata, Harman - 2 lata.

dejm_on

New member
Tylko rzuciłem okiem na to Onkyo ale skoro Harman ma głośnik 65w, yamaha 60w a onkyo 22w to raczej słabo wypada, przynajmniej jeśli chodzi o porównanie głośników. Wygląd zupełnie bez polotu. Wygodny pilot. Z tego co oglądałem onkyo chyba jest daleko za tym o czym była tu mowa. Dołożysz 4 stówy i będziesz cieszył się yamahą albo harmanem ;]

Tabalan

New member
Mój obecny zestaw ma 46W mocy(30+2*8 ), więc zmiana na 44W (Onkyo) nie będzie dużą zmianą. Natomiast te 130W są ogromną przesadą, nie wykorzystam nawet 1/3 tej mocy. Więc większa moc nie jest wadą czy zaletą w tym przypadku.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
w tej cenie raczej nie. Wymieniles w pierwszym poscie jeszcze Denona i to wszystko. HK jest wg mnie tu najlepszym wyborem brzmieniowo.

Tabalan

New member
A gdybym kupił DENON RCD-M39 + BOSTON ACOUSTICS A26 i za rok wymienił amplituner (wcześniej chyba nie uzbieram tyle kasy) na np. Marantz M-CR503 (Melody Music)? Ten Marantz podobno ma o wiele wyjście słuchawkowe niż Yamaha i ma nieco ocieplony dźwięk, co do house'u pasuje idealnie.

Czy warto brać to pod uwagę?

Tabalan

New member
Budżet jest jednak znacznie niższy i wynosi on teraz 1500zł, max 1700 zł (nieprzekraczalna granica).
Yamaha Pianocraft 640 i 840 mają zbyt duże głośniki.

W tej cenie co najlepiej nabyć?

Tabalan

New member
Jak się nieco porozglądałem to mam następujące opcje:
*Yamaha Piano MCR-550
*Denon M-39
*Onkyo CS-555

Prawdę mówiąc to najbardziej przychylam się do zestawu Onkyo, ma bardzo dobre recenzje. Wszystkie 3 zestawy mają podobną cenę.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ten HK na prawde fajnie gra. Black już taką cenę zrobił, że jego rodzina będzie głodować, chłopie zlituj się ;)
A na powaznie z małograjków ten MAS wg mnie gra na prawde najlepiej (vs te wszystkie powyzsze)

Do góry