Skusiłem się w końcu na tą Mantę. Normalnie staram się omijać szerokim łukiem takie eksperymenty zakupowe, ale stosunkowo pozytywne opinie przekonały mnie do zakupu.
Odtwarzacz chodzi jako tako. Pokrótce male podsumowanie. Zaznaczam, że mam TV 46" plazma Panasonica. Odtwarzacz podłączony do TV przez HDMI, dźwięk leci też po HDMI do TV i po optyku do zestawu kina domowego.
Problemy i pytania:
1) Artefakty przy rozdzielczości 1080p - jakieś dziwne zniekształcenia obrazu (latające paski) pojawiają się jak przestawię w menu na full HD. Nie wiem jak było na sofcie domyślnym, bo nie zmieniałem wtedy rozdzielczości. Czy jest na to jakieś rozwiązanie?
4) Samoczynne resety playera - domyślam się, że tu niewiele poradzimy. Co najwyżej można mieć nadzieje, na nowy soft poprawiający to. Zauważyłem, że dzieje się to głównie przy przeglądaniu materiałów udostępnionych przez sieć. Odniosłem też wrażenie, że częściej się wiesza po upgrade fw, ale zapewne to subiektywne odczucie spowodowanie tym, że więcej bawię się już na nowszym sofcie
2) Czy można uzyskać dostęp do ustawień i plików Manty zdalnie przez www?
Podsumowanie:
Plusy:
+ po rozpakowaniu nie odrzuca tandetnym wyglądem
+ po uruchomieniu wita nas całkiem schludne i przystępne menu (choć przed zmianą rozdzielczości jest nieziemska pikseloza)
+ posiada wszystkie niezbędne wejścia/wyjścia
+ kieszeń na dysk twardy bardzo przydatna i wygodna
+ ilością dostępnych opcji/ustawień nie powala, ale jest tego wystarczająco dużo
+ upgrade do najnowszego softu w znaczny sposób poprawia prędkość doczytywania danych
+ właściwie wszystkie opcje działają jak należy, choć ciężko nazwać to zaletą
. Nie testowałem jedynie tunera TV, bo mnie ta opcja nie interesuje.
Minusy:
- domyślny soft jest mocno niedopracowany (powolne działanie)
- problemy z z obrazem przy 1080p (dziwne artefakty)
- po zmianie softu ciągle się wiesza/resetuje
- średnio przydatne usługi internetowe, przynajmniej te domyślne, ale nie do tego ten sprzęt jest przeznaczony
Poza tym, że menu jest przejrzyste i stosunkowo funkcjonalne sama grafika i design nie powalają na kolana, ale to już raczej kwestia gustu. Przydało by się też więcej opcji przeglądania plików + zmiana wielkości czcionki menu szczególnie przy przeglądaniu multimediów.