input lag
Będzie na temat input laga.
To mój pierwszy post na forum. Ten i inne wątki na tym forum pomogły mi w podjęciu decyzji o zakupie, więc chciałbym też dać coś od siebie.
Co prawda posiadam 47LW579S, ale poza odblokowanym nagrywaniem ten model nie różni się niczym od tych LW570S.
Krótko: wbrew temu co pisze wielu użytkowników: ten telewizor ma istotny input lag.
Testowałem z komputerem PC. Podłączenie do telewizora przez kabel RGB.
Ustawienia:
Tryb obrazu: Gra
Tryb AV: Gra
Wejście nazwane zarówno PC jak i Gra (akurat to ustawienie nic nie zmienia, dwa powyższe są istotne)
Ważne: po przestawieniu któregokolwiek z powyższych ustawień musiałem wyłączyć i włączyć telewizor, bez wykonania tej operacji często nowe ustawienia nie były przez telewizor uwzględniane. Zapewne z tego powodu w internecie jest takie zamieszanie w kontekście input laga i innych problemów tego tv.
Sposób wykonywania pomiaru: PC ustawiony w tryb dual view (ten sam obraz na obu wyświetlaczach: tv i monitor). Uruchomiona aplikacja mierząca upływ czasu z dokładnością do milisekund (nie mogę dać linku, bo to mój pierwszy post na forum, wystarczy wpisać do google np: countdown timer). Uruchamiamy pomiar czasu i robimy zdjęcie w taki sposób, aby na ujęciu były milisekundy wyświetlane na tv i monitorze. Wykonujemy kilkadziesiąt zdjęć, a nastepnie odczytujemy z nich różnicę pomiędzy wyświetlanymi wartościami. Bardzo niewyraźne wyniki pomijamy, w przypadku tylko nieznacznie rozmytych pomiar bierzemy pod uwagę. Następnie liczymy średnią z otrzymanych wyników.
Tym sposobem uzyskuję wynik: 63ms. W pomiarach pojawiają się najczęściej wyniki oscylujące wokół 80ms i 50 ms. Rozbieżności wynikają z różnic w częstotliwości wyświetlania pomiędzy tv i monitorem.
Jak to się przekłada na granie? Najpierw o moich odczuciach. Były czasy kiedy grałem bardzo dużo, myślę że w kontekście input laga jestem wymagającym graczem. Testy wykonywałem na COD:Black Ops, NFS: Most Wanted i moim ulubionym Quake 2. Niestety lag jest odczuwalny. Ale żeby go zauważyć musiałem co jakiś czas przerzucić na kilka minut wzrok na monitor. Po przeniesieniu wzroku z powrotem na tv odczuwałem lekki dyskomfort związany z opóźnieniem. Po kilku minutach do tego dyskomfortu się adaptowałem i input lag niejako wnikał w fizykę gry do tego stopnia, że o nim zapominałem.
Początkowo rozważałem zwrot tego telewizora z powodu input laga. Po dłuższych testach (jakieś 5 godzin grania) dochodzę do wniosku, że jednak warto go zatrzymać. Dlaczego? Nie zamierzam grać na tv "profesjonalnie". Nie będę brał udziału w turniejach. Nie będę grał na najwyższych ustawieniach trudności. Nie będę bił rekordów ani nabijał pozycji w rankingach online. Nie będę też grał więcej niż kilka godzin w tygodniu. Do tv podłączę konsolę i będę jej używał casual-owo. Do takiego zastosowania ten telewizor jest satysfakcjonującym rozwiązaniem (do bardziej profesjonalnego pogrania w gry które mnie interesują i tak lepszy jest PC niż konsola, a nie zamierzam go podłączać do tv na stałe).
Jeśli jednak szukasz tv, na którym będzie można wyciskać z gier ostatnie soki, pompować statystyki, pozycję w rankingu albo po prostu jesteś wyjątkowo wymagający, to ten telewizor może sprawić Ci zawód. Input lag pozostał. Na relatywnie niskim, ale na pewno nie pomijalnym poziomie.
I nie liczcie, że LG wypuści jakiś update softu, który to usunie. Gdyby mogli, to już dawno by to zrobili, na pewno nie podoba im się to że ludzie obsmarowują ich produkt w internecie.
Mam nadzieję, że powyższe okaże się dla kogoś pomocne. Dziś wieczorem będę jeszcze testował PS3+47LW579S. Na pewno zobaczę, czy lag odczujemy przy graniu w dwuosobową bijatykę. Jak znajdę chwilę to dopiszę coś na ten temat.