Po wielkich bojach z dostępem do EZ_ADJUST celem odblokowania funkcji DVR w lw570s wreszcie się udało.
Prosty transmiter na port szeregowy
niestety nie zadziałał, mimo że dioda wysyłała jakieś sygnały z programu winlirc.
Kolejny pomysł to kupno pilota uniwersalnego, lecz koszt ok 50zł to przerost formy nad treścią i ostateczność jak by nie zadziałał IR_Hacks.
IR_Hacks metoda prosta i skuteczna.
Nadajnik IR zbudowałem z 2 diód z pilota do TV według rysunku
.
Pobieramy specialne pliki Wav z File:LG-service.zip - Openlgtv lub File:LG SERVICE IR WAV.zip - Openlgtv i rozpakowujemy.
Pliki wgrywamy do dowolnej MP3 lub telefonu , ewentualnie laptopa i podpinamy transmiter poprzez wzmacniacz audio lub aktywne głośniki do komputera celem wzmocnienia sygnału bo wzmacniacz w MP3 jest zasłaby żeby wysterować diody i odtwarzamy wybrany plik wav w pętli, jednocześnie zwiększając głośność, aż na ekranie pojawi się okno do wpisania hasła 0413 i już mamy dostęp do np. EZ_ADJUST. Koszt ok 3-4 złoty diody lub z odzysku z pilota + wtyk jack ok 2zł.
Dostępne kody :
EZ_ADJUST
IN_START
POWER_ONLY
SERVICE_MENU
Ingerując w menu serwisowe poprzez dostępne kody robisz to na własną odpowiedzialność i podejmujesz to ryzyko, mając świadomość utraty gwarancji i możliwe uszkodzenie TV, za co nie ponoszę odpowiedzialności.
DVR odblokowałem, nagrywanie działa tylko na dyskach HDD,SSD i tylko w USB1, pendrive nie jest obsługiwany jako nagrywarka.
W związku z tym mam pytanie do osób które już odblokowały DVR.
Jak wygląda ilość wolnego miejsca po inicjalizacji dysku?, u mnie na dysku 40GB po inicjalizacji jest tylko 18GB wolnego miejsca co daje 2:05h materiału HD lub ponad 5h materiału SD. Po podłączeniu dysku do komputera w zarządzaniu dyskami, dysk ma nieznane formaty partycji w wielkości 37,6GB i 50MB. Ciekawe co zżera 50% wolnego miejsca. Co z planowanymi nagraniami programów po wyłączeniu telewizora na stand-by ?