LED SMART 100/200HZ 55-60cali, jaki kupić.

eraeste

New member
Witam,
Chciałbym kupić telewizor LED SMART w zakresie 55 - 60 cali i żeby posiadał 100hz chyba że lepiej 200hz to ta druga opcja tzn. aby obraz chodził płynnie i był czytelny.
Interesuje mnie w miarę możliwości niska cena, ale żeby telewizor nie był też jakiś najgorszy.

Szwagier kupił wczoraj akurat TOSHIBA 58 Cali LED smart 3D za 5499zł
Słyszałem, że telewizory mają nie polecaną wielkość Cali – tzn. obraz może być zniekształcony jak się to przekłada do 55, 60 lub 58 jak akurat kupił mój szwagier.

Karpaj

New member
Bez reklam
Akurat cale nie mają specjalnie znaczenia co do obrazu - może być dobra matryca i słaba matryca w każdej wielkości.
Chodzi o natywne 200hz, czy podbite?
Bo z natywnym masz Sharpa 60LE840.
Z podbitym, to może być i napis 3600hz, a matryca nadal 100.
Wtedy masz z ciekawych modeli
Sharp 60LE752
Toshiba 58L7365
Panasonic 55ET60
Samsung 55F6500

eraeste

New member
szwagier ma ten model:

Telewizor TOSHIBA 58L7365DG, Telewizory - Media Markt

to ma prawdziwe 200hz czy to ściema?

z Panasanocia się wyleczyłem miałem plazme i martwe pixele oraz przy kontrascie buczał telewizor.
Sklep i producent olali mnie do momentu, gdy powiedziałem, że składam sprwę do sądu i powołuje rzeczoznawcę.

Reakcja była szybka - albo nowy tv albo kasa, jednak kilka miesięcy z nimi się użerałem.

Mixmich

New member
200 Hz robione z matrycy 100Hz czyli tak jak w philipsie 55pfl6008, 55pfl7008, samsungu 55f6800, sonym 55w805, sharpie 60le650, czy nawet panasonicu 60dt60. ta tośka za te pieniądze na prawdę jest bardzo przyzwoita.

Karpaj

New member
Bez reklam
szwagier ma ten model:

Telewizor TOSHIBA 58L7365DG, Telewizory - Media Markt

to ma prawdziwe 200hz czy to ściema?

z Panasanocia się wyleczyłem miałem plazme i martwe pixele oraz przy kontrascie buczał telewizor.
Sklep i producent olali mnie do momentu, gdy powiedziałem, że składam sprwę do sądu i powołuje rzeczoznawcę.

Reakcja była szybka - albo nowy tv albo kasa, jednak kilka miesięcy z nimi się użerałem.

Toshiba ma matrycę 100hz, ale w tej cenie tylko w/w Sharp ma matrycę 200hz.
Jeśli uzupełnisz pełną tabelkę pytań, to moze coś precyzyjniej pomogę.

eraeste

New member
artykuł dobry, lecz nie ma tam napisane czym się różni 100hz prawdzicie od np 200hz pobitego i ile tak naprawdę ma np 200 czy 500 podbite ile ma prawdziwego H Z ?

Sharp 60LE752 <-- a kolega jeszcze podał ten tv jako ciekawy, czy napewno jest to dobry tv?

Karpaj

New member
Bez reklam
Podbite hz - albo ekran dzielony jest na strefy, które są przyciemniane, co teoretycznie powoduje polepszenie ostrości, albo podświetlenie dzielone jest na strefy, i każda strefa osobno ma naliczane hz.
Stąd w tym roku mamy panasonica 3600 "hz" na 100hz matrycy.
Biorąc pod uwagę jak liczy się te hz u Panasonica, i podkładając je do innych tv, wyjdzie nam coś w stylu
Sharp LE835 - 256tys hz.
Samsung F9000 - 4mln hz
Philips PFL9707 - 1mln hz.

Stąd tv z matrycą 100hz, bez względu na to do ilu będzie podbita, nie osiągnie płynności z matrycy 200hz.
Inną sprawą jest też to, że podbicie, podbiciu nierówne, i zdażaja się tv, które przy tej samej matrycy, ale innych współczynniku podbicia, mają gorszy/lepszy obraz. Bierze się to także stąd, że na płynność wpływa także obróbka sygnału, skalowanie, oraz czas reakcji matrycy (ale tu także nie to, co podają producenci, chodzi o czas wygaszenia piksela i ponownego go oświetlenia)

eraeste

New member
no dobrze, ale skąd mam wiedzieć czy na pudełku napis 200hz to 200hz prawdziwe czy podbite ze 100hz i nie jest to prawdziwym 200HZ

są jakies oznaczenia np AMR?

i czy jak jest podbite 200hz czy 1000hz nawet jaką mam mieć pewność, że na matrycy 100hz a nie z 50hz.

Pytam, bo w sklepach sami nie wiedza lub udają, że nei wiedzą i wciskaja kit.

a jednak różnica jest...

Karpaj

New member
Bez reklam
Jedynymi firmami które podają wartość odświeżania telewizora na swojej stronie, to Sharp i Toshiba. Sony niedawno jeszcze to robiło, ale zrezygnowali.
W reszcie przypadków trzeba szukać matrycy, robić testy etc.

eraeste

New member
dzięki za odpowiedzi i za stronę choć to moja wina, bo nie znam j. Angielskiego... wiec nie skorzystam.

Gdybym zdecydował się na zakup to szukać 100hz czy 200hz? co doradzicie mi specjaliści i na co jeszcze zwrócić pytanie

i takie pytanie dla z ciekawości, dziś już ciężko znaleźć tv LCD, teraz są same LED, to oznacza, że LCD były gorsze od LED?

SDman

Banned
dzięki za odpowiedzi i za stronę choć to moja wina, bo nie znam j. Angielskiego... wiec nie skorzystam.

Gdybym zdecydował się na zakup to szukać 100hz czy 200hz? co doradzicie mi specjaliści i na co jeszcze zwrócić pytanie

i takie pytanie dla z ciekawości, dziś już ciężko znaleźć tv LCD, teraz są same LED, to oznacza, że LCD były gorsze od LED?

Witam,
jak gruby masz portfel to 200hz zawsze będzie lepszym wyborem.
Wszystkie obecne TV to LCD (oprócz plazm i oled).
Rożnica jest w podświetleniu dawne LCD były podświetlane świetlówkami CCFL, obecne
diodami LED -stąd przyjęło się nazewnictwo TV LED.

Pozdr.

Karpaj

New member
Bez reklam
Nie, nie są. Natomiast telewizorów LCD z podświetleniem CCFL się już nie produkuje, stąd wybór jest tylko LCD z podświetleniem LED.

eraeste

New member
ale dlaczego już się nie produkuje?, to kwestia oszczędności ECO, aby tv pobierał tylko mniej mocy?.

Fama przyjeła się, że telewizory LED mają ładniejszy obraz i czerń itd itd, jakby telewizor LCD był gorszy.

czyli zaprzeczacie temu?

Karpaj

New member
Bez reklam
Pod względem zużycia energii czy czerni rzeczywiście tv z podświetleniem LED są lepsze. Natomiast pod względem płynności, smużenia czy kątów się nic nie zmieniło. Kolorostyka natomiast była przyjemniejsza i naturalniejsza na LCD.

Do góry