LED SMART 100/200HZ 55-60cali, jaki kupić.

SDman

Banned
A kontrast się pięknie reguluje, jest taki regulator, każdy TV to ma. Głębia czerni to wrażenie subiektywne. Każdy telewizor LCD ma ją bardzo, bardzo słabą.

W szczególności w tych tańszych modelach jest co regulować :blagam:.
Parę postów wcześniej pisałeś, że wszystkie TV grają prawie identycznie,
no więc zdefiniuj co dla Ciebie oznacza słowo "prawie identycznie" bo wiele osób
wprowadzasz w błąd takim stwierdzeniem.

Ja mogę twierdzić, że mój Peugeot 308 jeździ prawie jak Lexus.

Zdziwiłbyś się jak głębie czerni realizowały stare modele Sonego serii X z podświetleniem
RGB oraz stare Philipsy serii 9 .

Pozdr.

Lemil

Banned
Prawie identycznie znaczy dokładnie to, co znaczy. Oko jest narzędziem bardzo zawodnym jeśli chodzi o ocenę. Różnice będą widoczne, jak postawisz obok siebie telewizory o kontraście 3000:1 i 1000:1. Ale jeśli będą skalibrowane i będą stały w sąsiednich pomieszczeniach, to gdy przejdziesz z jednego do drugiego, to stwierdzisz, że nie widać jakichś istotnych różnic, a przecież będą.

Ja lubię wprowadzać w błąd, bo jestem złośliwy. Ale nie chciałbym, żeby tą moją pisaninę ktoś zrozumiał w ten sposób, że jak kupi telewizor za 1500 i go skalibruje, to będzie mieć to samo, jak by kupił za 4000 bo tak nie będzie. Ale to są różnice do wychwycenia dla kogoś, co się zna. Dla laika telewizor tani i bardzo drogi o ile są skalibrowane, grają tak samo.

Ocena jakości obrazu to sprawa BARDZO złożona. Ile jest osób, które narzekają na jakość kanałów TV? No ile poza mną? A różnice są masakrycznie wielkie. A ludzie patrzą i nie widzą, a może i widzą i nie zdają sobie sprawy. A w sumie to się cieszą, że coś widać i resztę mają w D. Czy nie jest tak?

SDman

Banned
Ja lubię wprowadzać w błąd, bo jestem złośliwy. Ale nie chciałbym, żeby tą moją pisaninę ktoś zrozumiał w ten sposób, że jak kupi telewizor za 1500 i go skalibruje, to będzie mieć to samo, jak by kupił za 4000 bo tak nie będzie.

Doskonała puenta na zakończenie dyskusji.

Pozdrawiam

eraeste

New member
1.Powiedzcie mi drodzy Panowie a to sklabrowanie może wykonać każdy z nas? tzn. bez odpowiedniego sprzętu oraz oprogramowania? i czy to się robi przez ustawienia oryginalne jakie sa w menu tv czy przez jakis skrót, który umożliwia wejscie w odpowiedni tryb tv?

2.Rozmowa nabrała rumieńców jak widze, ale do jakiego wniosku doszliście, że jednak lepiej kupić lepszy tv niż tańszy i kalibrowac go?

3.Pozostajemy przy tym, że LCD jest trochę lepszy od LED, czy są na równi w końcu, bo się troche straciłem :)

Lemil

Banned
1.to sklabrowanie może wykonać każdy z nas? tzn. bez odpowiedniego sprzętu oraz oprogramowania? i czy to się robi przez ustawienia oryginalne jakie sa w menu tv czy przez jakis skrót, który umożliwia wejscie w odpowiedni tryb tv?

2.do jakiego wniosku doszliście, że jednak lepiej kupić lepszy tv niż tańszy i kalibrowac go?

3.Pozostajemy przy tym, że LCD jest trochę lepszy od LED, czy są na równi w końcu, bo się troche straciłem :)
1. Potrzeba mieć miernik, komputer, oprogramowanie i dużo doświadczenia. To ostatnie najważniejsze. Wystarczą regulacje zawarte w menu.
2. Zależy od budżetu, którym się dysponuje:smile:
3. Są tacy, co twierdzą, że były LCD lepsze niż będą kiedykolwiek LEDy. Ale na szczęście teraz też można kupić telewizor, który będzie zapewniał idealny obraz.

Pytanie jak bardzo duże mamy wymagania i czy to są wymagania podyktowane rzeczywistymi potrzebami czy wydumanymi aspiracjami?

Do góry