Od wczoraj jestem posiadaczem 47PFL6007 - czy szczęśliwym - to się okaże...
Na razie mam mieszane odczucia. Poniżej moje subiektywne pierwsze wrażenie.
Prosze wybaczyć niefachowy język - nie jestem jakimś expertem z tej dziedziny.
Jakość obrazu (statycznego) super. Wygląd, ambi itp. - ujdzie.
Nie zauważyłem też jakiś drastycznych złych cech, poza jedną.
Opis tego "złego" co zauważyłem:
Efekt taki jak poruszana kwestia na forum - znikające różdżki pszczółki...
Tyle, że wg mnie efekt mocno rzucający się w oczy.
Np. na TVP1HD - leciał zwykły serial, i jak kamera poruszała się a wyświetlane były jakieś kontrastowe rzeczy np. żaluzje w oknach to jak te żaluzje "przechodziły" przez logo TVP - to logo "znikało". tak jakby żaluzje przecinały logo. Dosyć mocno się to rzucało w oczy i mi to dość mocno przeszkadzało. Oczywiście da się ten efekt zauważyć w innych scenach i elementach, ale tutaj było to dosyć widoczne, i dziwię się, że nikt tego nie podniósł do tej pory...
Zauważyłem też jakieś dziwne artefakty przy ruchach kontrastowych elementów.
Nie wiem jak to opisać fachowym językiem, ale jak jakiś element stoi a nastęopnie szybko się ruszy, to zostaje jakby zniekszatłcony, poszarpany, "iskrzący" jakby prześwitywało przez niego tło.
Daje się to zauważyć nie cały czas i nie na wszystkich obrazach tylko na specyficznych.
Wg moich odczuć to TV najgorzej radzi sobie ze scenami na których kamera porusza się jednostajnie filmując np wnętrze pokoju, mieszkania, i jeżeli coś stoi na pierwszym planie to zakłóca to obraz wewnątrz, lub na odwrót (pierwszy plan zakłóci jakiś element z tyłu, który teoretycznie nie powinien mieć wpływu na przód).
Trochę mnie to drażni, bo TV polecany był głównie ze względu na "świetny ruch". Choć fakt, ze nie mam porówniania z innymi LCD (do tej pory używałem niezłego CRT), może tam jest podobnie lub gorzej?
A może wystarczy poprzestawiać coś w menu? Powyłączać jakieś ulepszacze?
Co proponujecie ustawić?
Zauważył ktoś taki efekt???