Philipsa PFL6007 posiadam od miesiąca. Ze względu że chciałem kupić 2 telewizory do dwóch pokoi, miałem przez tydzień możliwość testowania i pobawienia się trzema telewizorami na raz:
-Philips 42PFL6007(lcd)
-Sharp LE830 (lcd)
-Panasonic ST50 (plazma)
I tak:
Philips 6007 ma bardzo błyszczącą matrycę mniej nawet miała plazma ST50 nie wspominając już o le830(matowa)
W teście pisze" Wiele osób ma problem z właściwym ustawieniem płynności, próbując zwalić winę na telewizor."Ma niby pomóc:-400 Hz Perfect Motion Rate oraz Micro Dimming .Dalej piszę "Dlatego dla zachowania właściwej płynności" należy włączyć na min.ustawienia średnie w HD Natural Motion lub też włączyć LCD Clear”.
-I tutaj jest pies pogrzebany bo Kiki nie napisał że włączając w/w funkcje od razu masz teatr w TV.Nie teatrzyk ,wręcz Teatr Balszoj. Dla porównania to w LE830 muszę dać na max ustawienia aby mieć teatr taki jak mam w 6007 na minimum. Nienawidzę „teatru” i przez 3 tyg. chodziłem wkurzony że nie idzie ustawić poprawnej płynności bez efektu teatru.Po 3 tygodniach zmieniłem w dekoderze ustawiania z 1080i na 720P i płynność powróciła bez efektu teatru
J
W teście za dźwięk Kiki dał 10.
-Nie zgodzę się.Dźwięk jest poprawny ale moim zdaniem gorszy od ST50(w teście Kikiego st50 ocena za dźwięk

.
Obraz 3D
Moim zdaniem obraz 3D w Philipsie gorszy (mam okulary pasywne) niż w Sharpie LE830(aktywne). ST50 nie sprawdzałem. Jednak oglądanie 3D w Philipsie nie męczy tak wzroku. ogólnie to 3D mnie nie bawi i nie interesuje.
W pozostałych parametrach zgadzam się z Kikim.TV ma świetny obraz,kolory,czerń,biel.Rewelacyjne kąty boczne.Równomierne podświetlenie matrycy,skalowanie i to wszystko co w teście jest opisane. Nawet Ambilight które na początku miałem wyłączone to teraz dopiero dostrzegam komfort oglądania z tylnym podświetleniem. Wręcz rewelacyjnie.
Jak pisałem na początku 3tv do testu i 2 miałem wybrać. Wybrałem Philipsa 6007 i Sharpa 830LE.Kupił bym dwa Philips ale jeden pokój mam średnio nasłoneczny i odbicia z matrycy mi przeszkadzały. Dlatego jako drugi jest Sharp(matowa matryca). Drugi pokój zaciemniony i tu stoi PFL6007.
W mojej laickiej ocenie dam tak w porównaniu do 3 testowanych modeli:
Philips PFL6007-(9)pkt-odejmuję 1pkt. za nie idealną płynność nawet na ustawieniach HD720p
Sharp 830LE-8pkt
Panasonic ST50- 6pkt(była by ocena 5 ale za dźwięk +1)