Kupiłem-Tw700

ludwickik

Member
dread napisał:
Mozesz wkleic napisy do kontenera matroski, odpadnie ci problem z directvobsub'em.

Co do dxva... polecam media player classic home cinema - najnowsza wersja jego wbudowanego filtra (ktory nosi nazwe MPC Video Decoder) radzi sobie nawet z filmami L5.
Mozesz tez uzyc filtr Cyberlink h264/avc z powerdvd7 lub 8 i w jego wlasciwosciach wlaczyc dxva.
Do tego jako renderer - VMR7/9 w XP lub EVR (Custom) pod Vista. Trzeba tez pamietac, ze pomiedzy dekoderem a rendererem nie moze byc zadnych dodatkowych filtrow jak np. directvobsub czy ffdshow, inaczej dxva nie bedzie dzialal.

Tez mam core2duo 3ghz, do tego 8800gt i pod Vista z wlaczonym dxva obciazenie procka = do 15-20% w dynamicznych scenach.

Niestety z tym wklejaniem to nie mam czasu na takie zabawy. Nie chce mi się siedzieć przed PC i przerabiać plików.

Media player classic nie jest dla mnie rozwiązaniem - ja obsługuje HTPC pilotem a ten program nie pracuje pod media center.

Odnośnie kodeków cyberlinka - w media center źle wyświetlają się napisy jak mam zainstalowane te kodeki. Tylko ffd show albo core działaja OK.

Jakieś inne rozwiązania?

Smartek

New member
Przy korzystaniu z MPC i kodeków Cyberlinka, aby napisy dobrze działały konieczna jest zmiana generatora wideo.
Ja korzystam z Haali's Video Render.

Options > Playback > Output i w "Direct Show Video".

Ostatnia edycja:

dread

New member
Bez reklam
ludwickik napisał:
Niestety z tym wklejaniem to nie mam czasu na takie zabawy. Nie chce mi się siedzieć przed PC i przerabiać plików.
Dodanie napisow do matroski to kwestia kilku minut w zaleznosci od wielkosci pliku i szybkosci dysku twardego. Nie ingeruje sie w jakikolwiek sposob w video. Slowo klucz: mkvtoolnix.

Smartek - fajny programik, ale dwoch rzeczy nie bierze on pod uwage - jasnosci projektora w trybie kinowym oraz odleglosci projektora od ekranu i tym samym uzytego zoomu - a roznica w jasnosci miedzy zoomem minimalnym a maksymalnym moze byc nawet dwukrotna jesli mowimy o projektorze z zoomem 2:1. AX200 jest chyba jednym z najjasniejszych projektorow 720p wiec wierze, ze przy przekatnej 120" bedzie swiecil znosnie nawet jak zaliczy te 2000 godzin na lampie, ale nie mozna tego samego powiedziec o 90% konkurencji.
IMO 120-130 cali to za duzo dla TW700, tym bardziej z odleglosci 4.5m.

Ostatnia edycja:

Meloman69

New member
Bez reklam
dread napisał:
roznica w jasnosci miedzy zoomem minimalnym a maksymalnym moze byc nawet dwukrotna jesli mowimy o projektorze z zoomem 2:1.
IMO 120-130 cali to za duzo dla TW700, tym bardziej z odleglosci 4.5m.
Jasność spada nie liniowo, ale potęgowo - bo obraz zwiększa się w wszerz i pionowo.
Ja bym dodał, że 100 cali to maks dla większości projektorów.
Z większymi przekątnymi naprawdę radzą sobie już tylko modele wybitne.
Fanek - przeginasz z rozmiarem.

Fanek

New member
Bez reklam
100cali to podstawa 220cm i przekatna 255cm
114cali to podstawa 250cm i przekatna 286cm

w zasadzie nie taka duża różnica, mam dużą ściane spora odległość wiec myśle, że chyba nie bedzie źle, ogladam i tak tylko po zmierzchu, bo w dzień nie mam czasu, wiem że tw700 jest średniej klasy projektorem, a jest to mój pierwszy proj i tak czy siak bede zadowolony, sam rozmiar robi wrażenie po szybkich testach na ścianie, nie jest jeszcze 'filomanem' :)

Smartek ma ekran 270cm w podstawie przy odległości 3.5m to może troche przegiecie :p

http://www.ekrany-projekcyjne.pl/index.php?p54,ekran-projekcyjny-wersal-250-mw-format-hdtv-16-9
zdecydowałem sie na ten, to dobry wybór dla tego epsona jeśli chodzi o rodzaj tkaniny:

Tkanina czterowarstwowa Matt White & Light Grey + block out (100% blokada prześwitu światła)
Podkład: 100% poliester. Tył tkaniny szary.

Jasność G=1,0

czy szukać czegoś innego ?

Ostatnia edycja:

Smartek

New member
Mam Wersala 270 i nie polecam...
Zamontowałem według instrukcji, minęło sporo czasu i ekran jest pofałdowany w pionie.
Teraz zamierzam na chama ponaciągać boki i przywalić pinezkami do ściany ;-).
Nie jest to co prawda uciążliwe podczas projekcji, ale są widoczne lekkie cienie w bardzo jasnych scenach i podczas scen z poziomym ruchem kamery.
Najwyżej przy najbliższym remoncie wywali się ekran i po prostu kupi nowy.

Wiem, że Bambolo jest zadowolony ze swojego Wersala, ale mój jest znacznie większy powierzchniowo od jego, więc może stąd ta różnica.
Nie wiem jak 250tka, ryzyk fizyk ;-).

Sama tkanina jest świetna i gdyby nie te fałdy to byłbym baardzo zadowolony.

@Meloman - jesteś chyba audiofilem w dziedzinie wideo... Mam obraz 120", idealny wzrok, okularów nie noszę (a nawet się pochwalę, że wczoraj byłem u okulisty, serio ;-)) i nie widzę żadnego spadku jasności, a zoomem sobie trochę kręciłem. Na ścianie i już na ekranie.

Myślę, że ważniejsze jest wyciemnienie pomieszczenia, ścian i sufitu, aniżeli "walka o jasność" przy regulacji wielkości obrazu.

Fanek

New member
Bez reklam
Smartek, Jarwisz ma także takiego wersala, tylko 108' i tw700 i u niego wszystko jest okey, mówi że sobie chwali, wiec chyba pecha miałeś.

ktoś ma jeszcze takiego pół ramowego WERSALA wypowie sie ?

Smartek

New member
Nie mam pojęcia... montowałem z ojcem, u góry trzyma się na trzech śrubach, poziom złapany elegancko.
Naciągnięty w trzy osoby, zaznaczone dziurki, wywiercone, wkręcone śrubki i na nich się trzymał naciągnięty. Zniknęły poziome, ale pionowe zostały. Próbowałem jeszcze po 2 tygodniach zdejmować, słabiej i mocniej naciągać, ale nic w efekcie nie pomogło.

W instrukcji montażu był jeszcze podpunkt "dla leniwych", który mówił, że zamiast zaczepiać o śruby można wsunąć (AFAIR) 5kg pręt o odpowiedniej średnicy, co spowoduje równomierne i odpowiednie naciągnięcie ekranu. Możliwe, że zanim podziurawię bordery pinezkami ;-), sprawdzę tę opcję.

Bambolo82

Banned
Ja mam półramowego Wersala. Pofałdowania poziome nie występują, natomiast w pionie są, ale minimalne i nie są widoczne w trakcie projekcji. Można je zaobserwować pod słońce, z bardzo dużego kąta w dzień.

Polecam ten ekran, bo za takie pieniądze (500 zł) nic lepszego nie ma.

Półramowy Wersal to moje "dziecko" na tym forum. ;) Pierwszy go nabyłem, wielu doradziłem i generalnie przeważają bardzo pozytywne opinie.

@smartek: Przykro mi ze się zawiodłeś. Zwłaszcza że ja Ci go poleciłem. Naprawdę te fałdy pionowe są u Ciebie widoczne??? U mnie występują, ale są minimalne. Myślę, że zbyt mocne naciągniecie Wersala może spowodować fałdowanie w pionie. Złapcie kartkę papieru A4 z dwóch końców i zauważcie że jak zbyt mocno za nie pociągnięcie to kartka zaczyna fałdowac się w pionie!!! W instrukcji zaleca się naciągnięcie ekranu Wersal na 3 kg i nie więcej!!!

Tak to u mnie wygląda: http://picasaweb.google.pl/proevo82/MojSystemAV#

http://picasaweb.google.pl/proevo82/EkranWERSALMW210PIBenqW500ZdjeciaDziennne#

http://picasaweb.google.pl/proevo82/ProjekcjaNaCianieVsProjekcjaNaSpecjalistycznymEkranieWersal#

http://picasaweb.google.pl/proevo82/ObrazBenqW500NaEkranieWersal#

Widzicie jakieś fałdy?

Ostatnia edycja:

Smartek

New member
@Bambolo, absolutnie nie mam do Ciebie pretensji. Za tą cenę i tak nic lepszego bym nie kupił, więc albo przemęczę się z fałdami, albo naciągnę i przybiję do ściany, jak już pisałem :).
Muszę przyznać, że na Twoich zdjęciach wygląda on o wiele bardziej płasko niż u mnie, więc sądzę, że albo źle naciągnąłem, albo powierzchnia półramowego ekranu jest już za duża (a może potrzeba mistrzowskiej precyzji przy takich wielkościach? :)).

Dobrze je widać np. na tym zdjęciu:
http://picasaweb.google.pl/smartek/NamiastkaKinaDomowego#5261204434156444338

Reasumując: jeśli fałdy nie zniknęły z mojej winy to ekran jest jak najbardziej warty polecenia!, a jeśli powstały z mojej to i tak nic lepszego w tej cenie nie znajdziecie ;-).

tomek67

New member
Wydaje mi się, że to falowanie ekranów to kwestia partii-egzemplarza.
W pracy miałem już parę ekranów i te nierówności występowały w różnym stopniu.
Trzeba mieć po prostu trochę szczęścia.
Ten egzemplarz co mam w domu jest ok.

Bambolo82

Banned
Nie pamietam już kto na tym forum "wynalazł" tą Optomę 9092 (było to jakis czas po Wersalu), ale swego czasu ta oferta nieźle namieszała. Przeważały dobre opinie. Ktoś zamieścił sporo zdjęć i konstrukcja kasety wyglądała bardzo solidnie. Tkanina też była niczego sobie. Za ok. 300 zł (a nawet mniej) otrzymujemy solidny ekran zwijany 16:9 92"!!!

Myśle że Wersal (półrama, raczej na stałe na ścianie, w zamian dobre usztywnienie) oraz Optoma 9092 (ekran zwijany; dobry do przeciętnego polskiego "M") to dwie najpopularniejsze, rozsądne i najbardziej przystępne opcje dedykowanego ekranu do kina.

Pojawienie się tych ofert i pierwsze komentarze wywołały tutaj małą histerię na forum. W porównaniu do ekscesów cenowych z allegro za 1000 zł i więcej, to był spory postęp, choć w krajach o nieco lepiej rozwiniętych rynkach A/V (np. Niemcy) już za ok. 200 Euro można nabyć ekrany zwijane elektrycznie! Powolutku nasz rynek się więc cywilizuje i rozwija, ale nadal trzeba uważać.

Ostatnia edycja:

ludwickik

Member
Smartek napisał:
Przy korzystaniu z MPC i kodeków Cyberlinka, aby napisy dobrze działały konieczna jest zmiana generatora wideo.
Ja korzystam z Haali's Video Render.

Options > Playback > Output i w "Direct Show Video".

Możesz łopatologicznie opisać jak to zrobić?

generator wideo to jest to samo co Haali media splitter?

Z góry dzięki.

Do góry