COLDPLAY live 2012
Stało się
i zostałem posiadaczem płyty zespołu Coldplay live 2012.
To dość trudne zadanie w jaki sposób potraktować to wydanie na BR
Z jednej strony długo wyczekiwane i na dodatek jedno z nielicznych zapisów video
i w zasadzie to słowo klucz do jakości obrazu bo przez większą część zapisu koncertów
-bo są to fragmenty z różnych koncertów zespołu oddzielone od siebie komentarzem muzyków z delikatnym podkładem ich muzyki
ale wracając do video-mam wrażenie że jakość obrazu została celowo przetworzona cyfrowo aby obraz filmowy przypominał dawny i dość "dobry" jak na lata 1980-1990 system VHS-bo z tym właśnie systemem jakość obrazu mi właśnie się kojarzy.
Taśma filmowa z lat 60-70 to raczej nie jest sądząc po ilość naniesionego ziarna.
Druga część tego koncertu już jak by nagrywana współcześnie-czyli nawet możliwy zapis dobrej jakości video.
Dźwięk i tu ponownie dylemat-o ile dźwięk nagrany w PCM stereo brzmi całkiem poprawnie-jest przyzwoita selektywność poszczególnych instrumentów,przyjemne brzmienie całości oraz bardzo wyczuwalna dynamika nagrania to w
DTS HD MASTER oraz Dolby Digital to jakaś pomyłka w nagraniu lub ???
Miałem a właściwie mam wrażenie że dźwięk w w/w formatach jest pozbawiony dynamiki,selektywności oraz jest bardzo płaski-brak mu przestrzeni .
Ja lubię Coldplay mi się ten koncert w zasadzie podoba ale....
p.s.
Pewną rekompensatą jest płyta CD-15 utworów ,zestaw ten sam co na BR
lecz jakość nagrania na wysokim poziomie!
Więc zamykam oczy i przeżywam zawartość płyty posiłkując się wyobraźnią