Koncerty na BD.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Ultravox - Dancing with tears... świetna płyta. Midge Ure i Mark Knopfler się starzeją, ale nadal porywają tłumy.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Temat jest o BD i o nich głównie piszemy. Zeszliśmy z tematu, zachwycając się Midge Urem, który gościnnie występuje u Schillera:)

Wracając do BD, nie mogę się doczekać postawienia Atmosa i odsłuchania Zimmera oraz Imagine Dragons:D

rabit

Active member
Bez reklam
Dziś od rana dzień koncertów.

Na początek Nightwish "ShowTime, StoryTime" i dziwna sprawa... brak wypełnienia, basu. Suchość i brak dolnych rejestrów. Wszystko sterylne bez "pazura". Pomyślałem, ktoś mi grzebał w ustawieniach amplitunera, ale nie był to powód. Po prostu dla mnie ten koncert jest źle zrobiony.

Następnie w odtwarzaczu, znalazła się płytka Metallica "Francais Pour Une Nuit". Wszystko ożyło, zrobiło się przyjemnie. :)

Teraz zapodałem Within Temptation "Black Symphony" z DVD, z dźwiękiem DTS 96/24 i jest bardzo dobrze.

Tak więc teraz pytanie: czy tylko u mnie, BD Naightwish-a gra tak tragicznie?

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Nightwisha nie mam, nie słuchałem. Within Temptation mam na BD. Fajny koncert i dźwiękowo dobrze zrealizowany.

bokciu

Banned
Dziś od rana dzień koncertów.

Na początek Nightwish "ShowTime, StoryTime" i dziwna sprawa... brak wypełnienia, basu. Suchość i brak dolnych rejestrów. Wszystko sterylne bez "pazura". Pomyślałem, ktoś mi grzebał w ustawieniach amplitunera, ale nie był to powód. Po prostu dla mnie ten koncert jest źle zrobiony.

Następnie w odtwarzaczu, znalazła się płytka Metallica "Francais Pour Une Nuit". Wszystko ożyło, zrobiło się przyjemnie. :)

Teraz zapodałem Within Temptation "Black Symphony" z DVD, z dźwiękiem DTS 96/24 i jest bardzo dobrze.

Tak więc teraz pytanie: czy tylko u mnie, BD Naightwish-a gra tak tragicznie?

Black Symphony z BD gra przyzwoicie, ale daleko mu do najlepiej zrealizowanych dźwiękowo koncertów.
O jakich Ty ustawieniach mówisz? Przecież we właściwym sprzęcie odsłuchowym istnieje tylko potencjometr głośności, ewentualnie balans kanałów i to tyle jeśli chodzi o ingerencje w dźwięk. ;)

rabit

Active member
Bez reklam
Oczywiście jest mnóstwo lepszych wydań, ale moje stwierdzenie było raczej do różnicy między Nightwish a WT. Choć i tak uważam, że BS jest dość dobrze zrealizowane, jak na DVD.

Jeżeli mówimy o stereo, to jak najbardziej, nie przeszkadzały by mi braki w potencjometrach, ale w amplitunerze jednak Audyssey wie co robi i podczas oglądania filmów i koncertów preferuję taki odsłuch. A ustawień w Audyssey jest trochę... (oczywiście widzę buźkę :) )

RAF1977

Banned
Eee tam ja bardzo doceniam 3 gały od tonów w marantzu pm7004.
Próbowałem robić na nim stereo na monitorach, nie podobało mi się.
Ale niedawno wpadłem na to, że on może robić za pre a moc na fronty podłogowe, może iść z końcówki mocy i to w bi-amp.
Wystarczy przepinać kable przed końcówka.
Z amplitunera, do kina.
Ze wzmacniacza, do stereo.
Na takiej złączce RCA będę przepinał.
Dziś właśnie przyszły kable, będą testy [emoji3]
c0bb90b673734f38f4affdbc4c1ec283.jpg

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Rabit ja mam ten koncert i jak dla mnie jest ok :) mi nie brakuje wypełnienia basu, ba w tamtym roku u kumpla na olimpijkach III w systemie KD słuchaliśmy i w jego systemie również było fajnie (choć niektórzy mówią, że SF do KD to średnio) - oczywiście większej bzdury nie słyszałem, ale mówić może każdy co chce.. ważne żeby potem to sprawdzić ... co się powiedziało.. Ja w tamtym roku na innym modelu SF Serafino Tradition sprawdzałem również 2 filmy w KD i jak najbardziej niczego mi nie brakowało.. Ale wracamy do koncertu :) rozumiem mówimy o tym wydaniu..

rabit

Active member
Bez reklam
Dokładnie mam to samo wydanie. Cztery płytki. U mnie nie ma dołu nic a nic. Gitary basowe wcięło. :(

RAF1977, za bardzo nie ogarniam o co, a bardziej dlaczego chcesz to przepinać na złączkach, jak we wzmacniaczu masz PRE-IN? Rozumiem, że chcesz wykorzystać wzmacniacz, jako przedwzmacniacz, ale również jako końcówkę mocy? Nie boisz się że coś przekombinujesz i klocek się wypali?

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Nie nie. Wzmacniacz będzie pre. A końcówka marantz mm8077 jest spięta aktualnie z amplitunerem kina domowego marantz sr7010. Więc połączenie od końcówki do frontów, zostanie jak jest i nie trzeba dodatkowych kabli głośnikowych i dodatkowych kolumn.
Zamiast amplitunera, podepnę do końcówki (tylko do frontów), wzmacniacz stereo z jego wyjścia pre.

rabit

Active member
Bez reklam
Obawiam się że będziesz miał przydźwięk. Oczywiście mogę się mylić, bo elektronik ze mnie żaden. Myślę, że z takie podwójnego podłączenia, nie będzie lepszego dźwięku. Na szczęście możesz zrobić eksperyment i sprawdzić na własnej skórze, czy się mylę. Trzymam kciuki za powodzenie operacji. :)

RAF1977

Banned
Nie ma podwójnego połączenia.
Albo jest pre z aplitunera, albo ze wzmacniacza.
Nie dwa naraz.
Jedno wyłączone, drugie włączone.

Teraz tor jest taki.
Cd- pm7004 jako pre - końcówka mocy- kolumny.
ff7997d1dce3a2b313e296c022078018.jpg

Jak przełączę te kable, to będzie, tzn może być.
CD (cyfrowo)- amplituner jako pre- końcówka mocy- kolumny.

Ps.
Gra super. Wreszcie mam stereo [emoji16]
I to z wykorzystaniem końcówki mocy.
Jest power, jest z przytupem.

A, no i teraz jak mam koncert w stereo, to mogę dźwięk puścić przez opisany tor stereo, tylko źródłem będzie blu-ray w trybie Pure. (Dźwiek bedzie tylko na wyjściu analogowym RCA).
Czyli w ogóle bez udziału apmlitunera można oglądać.
To tak żeby było w temacie [emoji3]

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
Pogratulować Koledze sukcesu. Ważne aby dążyć do celu. Mi by się pewnie nie chciało i podłączyłbym CD do amplitunera, albo kupił lepszy wzmacniacz. Ale zawsze mówię... przecież to ma być dla mojej satysfakcji, a nie kolegi z forum, czy sąsiada !!! :)

RAF1977

Banned
Tzn, co by Ci się nie chciało?
Te kable przełączyć?
No bez przesady...
Szybciej te kable przełączę, niż zajmuje mi znalezienie przycisku z odpowiednim źródłem na pilocie od aplitunera [emoji3]

CD do amplitunera też jest podłączony ale , to w celu słuchania w Auro3d.

Lepszy wzmacniacz.
Tzn mocniejszy?
To musiał by być kolos, żeby tą końcówkę, mocowo przebić [emoji3]
800W zasilacz, jak się nie mylę.

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
RAF, lepszy nie zawsze znaczy mocniejszy. A tak jak pisałem, jestem leniuchem i wolę zmienić źródło z pilota niż przełączać kable. U mnie wszystko przyporządkowane jest minimalizmowi i to zazwyczaj względy nie wizualne, a mniej pracochłonne. :)

RAF1977

Banned
No właśnie granie tego wzmacniacza mi się podoba, tylko brakowało mocy. Teraz mogę wszystkie jego zalety zachować a dzięki końcówce, jest i moc. No i jako słuchawkowy bardzo dobrze się spisuje.
Porównywałem go z zakupionym niedawno za około 1000zl, wzmacniaczem słuchawkowym aune x1s .

Do góry