Kino domowe do mieszkania w bloku (pokój 16m2)

Xisiek

New member
a wiec analizujac twoj rysunke mysle ze spokojnie mozesz brac qq500 (...) qq500 maja bassreflex z przodu wiec odstawienie ich od tylnej sciany o 20cm spokojnie wytarczy

Absolutnie nie masz racji kolego, darowlabys sobie pisanie takich rzeczy na forum bo potem ludzi czytaja tego typu opinie i mysla, ze to prawda.
PS. Czasem warto zdobyc chodzby podstawy wiedzy z zakresu akustyki zanim bedzie sie doradzac innym...

Xisiek

New member
patrząc na TV - front prawy jak i lewy będą stały bardzo blisko ściany tylnej, tyle ile się da tak ustawie - najbliżej myślałem o 20 cm. Co do bocznej ściany to prawy front odległośc myślę że jakieś 50 cm.
Natomiast lewy front trochę mniej ale też zbliżona wartość czyli jakieś 40-50 cm od kaloryfera i okna :)
.

W takim ukladzie masz spore szanse na sztuczne podbicie basu (zbyt mala odleglosc od tylnej sciany, nie ma znaczenia ze br pompuje do przodu) i 50 cm od bocznej tez moze powodowac podbicie basu, generalnie rzecz biorac bedzie duzo bezpieczniej gdy uzyjesz mniejszych kolumn, np.
ferguson dream tower - zdecydowanie lepsze od quadrala - pomijajac juz to, ze ten zestaw naprawde dobrze odnajdzie sie w tym metrazu.

Drogi Wojtku podsumowujac - patrzac po Twoich wypowiedziach widze, ze generalnie nie szukasz juz porady co kupic tylko bardziej potwierdzenia dla poprawnosci wyboru Quadrala. Sluchasz ludzi ktorzy maja niestety delikatnie mowiac dalece niepelna wiedze, ale coz takie to forum pelne 'specjalistow'.

Nie bede wiec dalej Cie zachecal (i tak za duzo juz napisalem) chcesz wybrac niewlasciwe kolumny - Twoj wybor to bedzie gralo u Ciebie, sam sobie fundujesz kiszke ale skoro tak chcesz ... :mrgreen:

marecki6

New member
Bez reklam
zakladam ze posiadasz te kolumny i dlatego negujesz moja opinie ? tak sie sklada zemoj znajomy zakupil ten zestaw do pokoju 14-15m2 i kolumny te nie stoja dalej od sciany niz 20cm i nie ma problemu z dudniacym basem czy jego nadmiarem ... uwazam ze to jest idealna propozycja dla kogos kto chce miec podlogowe kolumny za niewielka kwote z przeznaczeniem do nieduzego pokoju .... zapewne potwierdzam tylko twoja opinie ze to forum nie jest wiarygodne w przeciwiensie do portalu ktory poleciles jako skarbnice wiedzy a raczej strone gdzie dla odmiany yamaha jest super a sub'y voice krafta miazdza ... twoja propozycja tandetnych kolumn fergusona zamiast qq potwierdza tylko moja opinie-osmieszasz sie chlopie

Xisiek

New member
tak sie sklada zemoj znajomy zakupil ten zestaw do pokoju 14-15m2 i kolumny te nie stoja dalej od sciany niz 20cm i nie ma problemu z dudniacym basem czy jego nadmiarem ... uwazam ze to jest idealna propozycja dla kogos kto chce miec podlogowe kolumny za niewielka kwote z przeznaczeniem do nieduzego pokoju ....

Gratuluje wiec znakomitego zakupu koledze a i tobie sluchu, ktorym stwierdzasz ze to idealny zestaw nawet juz do 14-15m2 , no coz i tak bywa :D

Moze kiedys zrozumiesz (ja posluchasz troche) co to jest prawidlowy balans tonalny i jak gra dobra kolumna, bo poki co to widac, ze nie masz o tym zadnego pojecia skoro oceniasz, ze ten zestaw Quadrala gra prawidlowo w 14m 2 :???:

wojtek8383

New member
Drogi Wojtku podsumowujac - patrzac po Twoich wypowiedziach widze, ze generalnie nie szukasz juz porady co kupic tylko bardziej potwierdzenia dla poprawnosci wyboru Quadrala. Sluchasz ludzi ktorzy maja niestety delikatnie mowiac dalece niepelna wiedze, ale coz takie to forum pelne 'specjalistow'.

Nie bede wiec dalej Cie zachecal (i tak za duzo juz napisalem) chcesz wybrac niewlasciwe kolumny - Twoj wybor to bedzie gralo u Ciebie, sam sobie fundujesz kiszke ale skoro tak chcesz ... :mrgreen:

hmm faktycznie trochę się w tym wszystkim zapędziłem...ale to nie do końca tak. nie szukam na siłę kolumn podłogowych a w szczególności qq 5000 i onkyo 308 tylko chce dobrego kina domowego za około 2000 zł (kolumny plus amplituner) i patrząc na inne posty myślałem, że nie znajdę nic innego w tych pieniądzach.
sam amplituner to wydatek około 1000 zł (onkyo 308 plus kolumny qq 5000 myślałem, że nie ma nic lepszego w 5.0 za tą kasę (około 1100 zł). więc jeśli faktycznie to niezbyt dobry wybór to z chęcią jestem otwarty na inne rozwiązania co do amplitunera i kolumn 5.0 które będą idealnie pasować do mojego pokoju jak i do posiadanego subwoofera [FONT=&quot]Wharfedale SW-150[/FONT]

tak patrze na te Ferguson Dream Tower i nawet mi się podobają. czy to są najlepiej grające kolumny do mojego metrażu w tej cenie ? nie potrzebuję tak naprawdę dużego wyboru, a raczej wiarygodnej opinii w stylu "te kolumny byłyby super ale nie do takiego pokoju, weź lepiej ....................... ponieważ ......................."

Ostatnia edycja:

piotr818

New member
Bez reklam
W takim ukladzie masz spore szanse na sztuczne podbicie basu (zbyt mala odleglosc od tylnej sciany, nie ma znaczenia ze br pompuje do przodu) i 50 cm od bocznej tez moze powodowac podbicie basu, generalnie rzecz biorac bedzie duzo bezpieczniej gdy uzyjesz mniejszych kolumn, np.
ferguson dream tower - zdecydowanie lepsze od quadrala - pomijajac juz to, ze ten zestaw naprawde dobrze odnajdzie sie w tym metrazu

A gdzie będzie ten BASS bo ja słyszę tylko średnie ? Firma mocno nisko-budżetowa a najwięcej płacimy za lakier piano i wygląd. Ten zestaw nawet do KD wymaga SUBA.I proszę nie porównywać do Quadrala to nie ta liga.
Nie pisz też proszę o podbijaniu basu, mniejszych kolumnach i o znaczeniu miejsca br. bo ranisz moją wiedzę i ponad 30 letnie doświadczenie w tej dziedzinie.
A do kupującego wojtek8383 jedno zdanie to zestawienie z ONKYO jest OK do takiego metrażu.

killpit

New member
Nie słuchaj głupot wygadywanych przez tego kolesia.
Jak czytałem to mało z krzesła nie spadłem ze śmiechu głośniki FERGUSON chłopie to jest jeszcze gorsze "g" niż Prism w zestawach Yamahy.
Proponuję tobie kolego wyjechać ze swojego "miastka" i posłuchać w dobrym sklepie audio sprzętu.
Widziałeś głośniki Quadrala AURUM,PLATINUM,RHODIUM itd... ta firma specjalizuje się i ma co roku wyróżnienia w różnych przedziałach cenowych.
Proponuję najpierw lekturę co gdzie i jak.

Wojtku wybrałeś idealne rozwiązanie do swojego pomieszczenia i sprawdzi się to u ciebie idealnie.
Polecam to zestawienie.

wojtek8383

New member
gdzie najlepiej i najtaniej dostanę taki zestawik ? zna ktoś może jakiś pewny sklep gdzie w razie czego nie będzie problemów z gwarancją ?

Xisiek

New member
Jak czytałem to mało z krzesła nie spadłem ze śmiechu głośniki FERGUSON chłopie to jest jeszcze gorsze "g" niż Prism w zestawach Yamahy.
Proponuję tobie kolego wyjechać ze swojego "miastka" i posłuchać w dobrym sklepie audio sprzętu.
Widziałeś głośniki Quadrala AURUM,PLATINUM,RHODIUM itd... ta firma specjalizuje się i ma co roku wyróżnienia w różnych przedziałach cenowych.

Wojtku wybrałeś idealne rozwiązanie do swojego pomieszczenia i sprawdzi się to u ciebie idealnie.
Polecam to zestawienie.

PO 1 primo - nie jestem twoim "kolesiem" wiec badz tak mily i naucz sie grzeczniej pisac do innych forumowiczow.
Po drugie primo ultimo - rece opadaj jak sie czyta takie teksty jak te z twego postu - sluchales w ogole kiedykolwiek fergusona dream tower? A w zaadoptowanym akutstycznie pomieszczeniu z dobrze zestrojonym subem? - Mysle, ze nie, ba jestem przekonany, ze nie bo wowczas bys nie wypisywal takich bzdur o tych glosnikach.
To jest wyjatkowo fajny glosnik do KD - nie stereo - tylko do kina wlasnie, i to w tym zestawie, w ktorym za fundament basowy i sredni bas odpowiada subwoofer sprawdzi sie znakomicie - szczegolnie w metrazu ok 20m2.

To ze Quadral ma w swojej ofercie takze normalne glosniki a nie ich namiastke w postaci zestawu, o ktorym mowa w tym watku ( przypominmy 5 kolumn, 15 przetwornikow za 1000 pln) - dokladnie nic jeszcze nie znaczy.

Jakbys mial nieco wiedzy to bys nie pisal takich bzdur, ze Quintas 5000 to swietny wybor do 'zageszczonego' pokoju 16m2 :D

Xisiek

New member
jezeli uwazasz ze kolumny fergusona zapewnia mu "prawidlowy balans tonalny" to faktycznie nie mamy o czym dyskutowac

Nie jest istotne czy ja tak uwazam, istotne jest to ze wlasnie tak bedzie w 16m2 (gesto umeblowanych), jezeli masz inne zdanie - to ja bardzo chetnie wyslucham twoich argumentow i jeszcze chetniej o nich podyskutuje.

Xisiek

New member
A gdzie będzie ten BASS bo ja słyszę tylko średnie ? Firma mocno nisko-budżetowa a najwięcej płacimy za lakier piano i wygląd. Ten zestaw nawet do KD wymaga SUBA.I proszę nie porównywać do Quadrala to nie ta liga.
Nie pisz też proszę o podbijaniu basu, mniejszych kolumnach i o znaczeniu miejsca br. bo ranisz moją wiedzę i ponad 30 letnie doświadczenie w tej dziedzinie.

Jaki bass, jakie srednie - do czego to sie ma odnosic, bo z powyzszego postu nie wiadomo do czego sie odnosisz.
Jezeli do zestawu fergusona to zestaw zostal tak zaprojektowany, ze za bass odpowiada sub - nie oczekujesz chyba ze z 6cm konstruktor chcial uzyskac pasmo basu?!
Tak ten zestaw wymaga sub, ale nie tylko do KD, on wymaga suba nawet do stereo i to dobrego suba, a moze przede wszystkim dobrze dostrojonego.
CO do porownania z Quadral Quintas 5000 to dokladnie jest ta liga, ten Quadral za 1000 pln w moim przekonaniu w pokoju autora watku zagra nawet gorzej od Fergusona, ale nie dlatego ze to dziadostwo, tylko dlatego ze to za duze kolumny do pokoju, o ktorym mowimy.

Bardzo jestem ciekaw odnosnie wiedzy kolegi i 30 lat doswiadczenia - umieram wrecz z ciekawosci i bardzo chetnie dowiem sie wiecej o doswiadczeniu i wiedzy kolegi a i z mila checia merytorycznie podyskutuje skoro kolega taki obeznany w tych tematach.

killpit

New member
No widzisz kolego a jednak uważam że QQ5000 w muzyce zabiją klasą dzwięku jak na ten przedział cenowy a w kinie to już bez apelacyjnie.
Możę dla ciebie pseudo głośniki Ferguson zagrają lepiej ale 99% ludzi która słuchała tego badziewia myśli i kupuje jednak markowe głośniki czemu?? bo graja lepiej.
Nie mam zamiaru ani cię obrażać ani się przekomarzać z tobą po prostu fakt jest faktem i tyle :)

piotr818

New member
Bez reklam
Tak ten zestaw wymaga sub, ale nie tylko do KD, on wymaga suba nawet do stereo i to dobrego suba, a moze przede wszystkim dobrze dostrojonego.
CO do porownania z Quadral Quintas 5000 to dokladnie jest ta liga, ten Quadral za 1000 pln w moim przekonaniu w pokoju autora watku zagra nawet gorzej od Fergusona, ale nie dlatego ze to dziadostwo, tylko dlatego ze to za duze kolumny do pokoju, o ktorym mowimy.
po pierwsze moja wiedza opiera się na doświadczeniu praktycznym sam zaprojektowałem i zbudowałem ok 20 zestawów więc nie jest to teoria wyczytana
po drugie monitor musi być naprawdę dobrej klasy za niezłe pieniążki żeby w 16m/2 zagrał odpowiednio nisko możemy dyskutować o 8-10 m/2 tam można dobrać w tej klasie cenowej.
po trzecie piszesz wcześniej, o tym że, miejsce otworu stratnego nie ma znaczenia - nie komentuję
po czwarte możliwe jest wykonanie kolumny głosnikowej która będzie grała nawet od 5HZ (kwestia wielkości pudła rezonansowego i podzespołów) a subwoofer został stworzony do odsłuchu w pomieszczeniach gdzie nie ma miejsca na wieksze zestawy. Jego wartość do słuchania muzyki w dosłownym znaczeniu (o czym nadmieniasz) jest bardzo znikoma. Ja używam tylko w KD.
po piąte jak się na czymś nie znam np. kamery to sie nie wypowiadam pomimo że, mam wykształcenie elektroniczne.
pozdrawiam

wojtek8383

New member
ostatnio przeglądając różne zestawy kd itp natrafiłem na zestawienie ampli Denon avr-1611 + qq 5000.
bardzo mi się spodobał ten amplituner nie tylko ze względu na wygląd :) ale i dobre opinie. o 1 więcej wejście hdmi niż onkyo 308 oraz funkcje Audyssey i mikrofon pomiarowy.
Co o nim sądzicie ?

marecki6

New member
Bez reklam
nie ma co zalamywac rak .... jak ustalilismy qq5000 to jest optymlanie najlepszy wybro dla ciebie jezeli chodzi o kolumny wiec jak dla mnie ten temat mamy zamkniety ... co od ampli to w tej kasie masz troche do wyboru :

pioneer 819/820
onkyo 308/508/607
no i wspomniany denon

osobiscie wybieralbym miedyz onkyo 607 a pioneer 819 ... zakladajac ze kompletujemy budzetowy sprzet o isnatalacji 3D chyba nie myslisz wiec lepiej bedzie wybrac wyzszy model z poprzedniej serii niz tania nowosc dostosowana do 3D

Ostatnia edycja:
Do góry