Kino domowe do mieszkania w bloku (pokój 16m2)

wojtek8383

New member
no tak. co do kolumn to chyba faktycznie jestem zdecydowany. fajnie byłoby jeszcze je gdzieś usłyszeć no ale cóż :) problem mam właśnie z amplitunerem. ciężko mi się zdecydować myślałem też o poprzednim modelu denon 1610 który posiada chyba praktycznie to samo co 1611 a jest tańszy.
główną różnicę widzę w hdmi 1.3 a nowszy ma 1.4. tylko czy jest mi to potrzebne skoro ps3 slim który chcę kupić ma hdmi 1.3 a mój tv lcd samsung 40b650 no właśnie jakie ma hdmi ? bo chyba nie najnowsze :) czy to nie przeszkadzałoby mu ?

Po prostu chcę mieć najlepszy amplituner w danym przedziale cenowym. Ewentualnie propozycję kilku tak dobrych i zbliżonych do siebie, że wybrać można po prostu ten który się najbardziej podoba gdyż wszystkie są rewelacyjne :)

Ostatnia edycja:

cassey

New member
Prześledziłem trochę ten wątek więc pozwolę się włączyć bo mam podobne preferencje i ustawienia co Wojtek a wypowiadaja się tu osoby które jak widzę trochę się na tym znają

Czy zestaw który zaproponował Wojtek czyli QQ 5000 + ampli Onkyo 308/508 / Pionek 819 / może jakaś Yamaha, sprawdzi się w pokoju ok 18 m2, czy jednak do tego niewiele większego metrażu należałoby dobrać już inny zestaw. Klasa cenowa ta sama czyli po ok 1000 na kolumny i 1000 na ampli. Odsłuch muza/kino dom 50/50 i zależy mi na podłogówkach. Z góry dzięki.

marecki6

New member
Bez reklam
kolumny powinny styknac tzn. teoretycnzie mozna byloby kupic juz wieksze kolumny ale nie w tej kasie wiec jezeli masz tylko tysiaka na kolumny to bierz QQ

krisder

New member
Bez reklam
Prześledziłem trochę ten wątek więc pozwolę się włączyć bo mam podobne preferencje i ustawienia co Wojtek a wypowiadaja się tu osoby które jak widzę trochę się na tym znają

Czy zestaw który zaproponował Wojtek czyli QQ 5000 + ampli Onkyo 308/508 / Pionek 819 / może jakaś Yamaha, sprawdzi się w pokoju ok 18 m2, czy jednak do tego niewiele większego metrażu należałoby dobrać już inny zestaw. Klasa cenowa ta sama czyli po ok 1000 na kolumny i 1000 na ampli. Odsłuch muza/kino dom 50/50 i zależy mi na podłogówkach. Z góry dzięki.

Oczywiście że do pomieszczenia większego o 2m nie musisz szukać mocniejszego ampli i większych głośników. Mocniejszy i większy zestaw na pewno nie zaszkodzi (od czego jest auto kalibracja) i zabrzmi lepiej. Nie każdy ma jednak ochotę i możliwości wydawać sporo większą kasę jeżeli jak sam przyznaje nie jest audiofilem. Za 2tyś. proponowany zestaw Onkyo + QQ do kina będzie ok. Ważne jest również to że mimo iż nie jest to zestaw stereo, to muzyki już można posłuchać czego nie można powiedzieć o zestawach plastikowych.

killpit

New member
Dokładnie tak jak Krisder napisał w tej cenie nic lepszego nie kupisz.
QQ5000 grają świetnie jak na swoje nie wielkie rozmiary a w połączeniu z Onkyo to mieszanka wybuchowa hehe :)

cassey

New member
kolumny powinny styknac tzn. teoretycnzie mozna byloby kupic juz wieksze kolumny ale nie w tej kasie wiec jezeli masz tylko tysiaka na kolumny to bierz QQ

Tysiąc to ogólne założenie, jeżeli jest coś co za np. 1200, 1300 zagra lepiej to jestem skłonny dołozyć parę stówek żeby zmieścić się w całości tak w 2500, tylko nie wiem czy lepiej dołożyc do glosnikow (1500 glosniki, 1000 ampli), do ampli (1500 ampli, 1000 glosniki) czy rozlozyc ta kwotę (ewentualną) na połowę załóżmy po 1200 na ampli i glosniki

Zaznacze ze zalezy mi tez na dobrym odsluchu stereo, moze nawet bardziej niz na kinie dom, przy czym preferuje raczej chillout, trance, house ale i klasykę, nie interesuje mnie raczej rock, metal itp
Czy do takich preferencji dobierac cos innego i doplacac, czy zostac przy pierwotnej wersji tj. qq500 i onkyo 308 bo 508 to juz prawie 1400 PLN?

Czy jest cos posredniego jakosciowo i cenowo pomiedzy qq5000 a jamo s 606?

Czy w tych granicach znajde jakies ampli z bluetoothem i radiem internetowym?

marecki6

New member
Bez reklam
co do ampli to niestety po takie mozliwosci trzeba siegac do wyzszej polki cenowej - bluetooth i radia internetowe ma pioneer 920.... co do glosnikow to sa jeszcze jamo s506 ale czy bedzie jakas znaczac roznica miedzy qq5000 a s506 ? nie dosluciwalem jamo s506 wiec moze niech sie wypowiedza ci ktorzy slyszeli oba zestawy

cassey

New member
co do jamo to myslałem raczej o s 606 (ok 1600) wiec jakbym kupil ampli za 1000 to powiedzmy zebym sie prawie zmiescil w wyznaczonych granicach (2500), pytanie czy jamo zagra dużo lepiej w stereo niz qq 5000 i czy warto oszczędzać na ampli kosztem zakupu tych glosników?

wojtek8383

New member
przegladając porównania amplitunerów onkyo 508 v.s. denon 1611 spotkałem się z taką informacją odnośnie Audyssey.

Denon posiada MultEQ Audyssey, natomiast Onkyo 508 ma 2EQ Audyssey. Na jednym z zagranicznych forum ktoś właśnie to przytoczył jako argument za wyborem denona naprzeciw onkyo. co o tym sądzicie ?

killpit

New member
Zamiast patrzeć na EQ i sru lepiej posłuchać a ustawienia zrób ręcznie.
Dla mnie nowa seria Denonów to okrojenie i oszczędności i brak jakości dzwięku jakie mieli we wcześniejszych świetnych seriach.

mat74

Well-known member
Bez reklam
przegladając porównania amplitunerów onkyo 508 v.s. denon 1611 spotkałem się z taką informacją odnośnie Audyssey.

Denon posiada MultEQ Audyssey, natomiast Onkyo 508 ma 2EQ Audyssey. Na jednym z zagranicznych forum ktoś właśnie to przytoczył jako argument za wyborem denona naprzeciw onkyo. co o tym sądzicie ?

wazniejsza od tego jak sie zwie system automatycznej kalibracji jest mozliwosc wprowadzania recznych poprawek i dowolnosc ustawien bez softwarowych ograniczen.

marecki6

New member
Bez reklam
dokladnie zwlaszcza ze w zasadzie po kazdej kalibracji trzeba cos poprawiac - nawet w pionku gdzie system kalibracji jest mega rozbudowany i uznawany za jeden z najlepszych musialem troche pogrzebac

wojtek8383

New member
rozumie. denon odpadł definitywnie. natomiast wyrósł nowy konkurent a w zasadzie będzie to wojna domowa :):). mianowicie onkyo 607.
teraz pytanie co lepiej zagra zarówno w kinie jak i w muzyce z qq 5000 - 508 czy 607 ?
zastanawiam się czy warto dopłacać do 607. czy po prostu różnica jest słyszalna i czy nie będzie to za dobry amplituner do qq 5000 i po prostu 508 w zupełności wystarczy a do tego jest nowszy. doradźcie.

Ostatnia edycja:

killpit

New member
Moim zdaniem wielkiej różnicy nie zauważysz na tych głośnikach one są świetne ale raczej w kinie nic nie odczujesz chyba delikatnie w muzyce.Raczej szedłbym już w kierunku 3D :)

Do góry