Mam jeszcze propozycję posłuchania Dali Rubicon 8. Ktoś słyszał?
Ja słuchałem deczko..
Rubicon 2 na Roksan K3 - piękne ciepłe i detaliczne brzmienie o delikatnych charakterze.
Rubicon 6 - Roksan Caspian M2, zbyt pogrubiony bas, ciężkie brzmienie mało wciągające, ograniczona scena.
Rubicon 6 - Hegel 160, piękne zbalansowanie (na tyle na ile Dali pozwala), detal i szeroka scena. Długo wybrzmiewające instrumenty. Świetny wokal szczególnie męski. Dość potężne brzmienie o dobrym rozciągnięciu.
Rubicon 8 - Hegel 160, wszytsko jak wyżej z tym że rozciągnięcie basu jeszcze większe i głębsze. Uwaga - wcale nie ma więcej basu jako takiego, po prostu są wstanie zejść niżej od 6.
Rubicon 8 - Marantz PM8005, bardzo ładne przestrzenne granie z lekkim rozjaśnieniem góry. Brzmienie lżejsze od Hegla, co zrozumiałe. Nie ma aż tak niskich zejść ale nie można mówić o niedoborach na 20m2 powierzchni. Różnica w mocy maksymalnej obu ampli jest nad wyraz widoczna nie mówiąc o klasie sprzetu.
EDIT Bym zapomniał..
Epicon 6 - Hegel 160, robią wszystko lepiej od Rubicon, są jeszcze lepiej zrównoważone i bardziej naturalne (na pewno nie neutralne, to w końcu Dali). Sa pieknie wykonane też.
Czy cena usprawiedliwia różnice do Rubicon? Na pewno nie. Ale jak kogoś stać dopłacić 90% za 15% lepiej to czemu nie