KEF R700 vs R900 podobieństwa i różnice

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
To co mi przychodzi do głowy po odsłuchach innych kolumn to KEF R900 na tym tle: bardzo głęboki dźwięk, kapitalna scena (właśnie głęboka), czystość brzmienia, brak jakichkolwiek wyostrzeń, gładko i detalicznie. Kapitalny bas bez dudnienia tak jak potrafiły zrobić R700. Duża przestrzeń i po prostu kolumny do długiego słuchania bez zmęczenia :)

lobos

New member
Bez reklam
Wyglądają bez dwóch zdań pięknie! U Ciebie w garażu robią wrażenie potężnych ;-)
Czyżby zostały na dłużej? Widzę, że w sygnaturce je ująłeś :)
Komponują się bardzo fajnie :eek:k: Na jakiej muzyce je testowałeś?
Gdybyś miał określić gatunek w jakim sprawdzą się najlepiej co co by to było?

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zacząłem od U2, Dire Straits, Coldplay, Norah Jones, Diana Krall, The Editors, Mike Oldfield a teraz leci chillout, ponieważ podobno mają się wygrzewać przez 100 godzin :). Na wszystkich tych gatunkach grały świetnie. Później puszczę Metallica :).
Na teraz jestem zdecydowany, że zostają.

venom200

Member
Jak grają Kef tzn r900 nie słuchałem ale znam ich sygnaturę,bo sam posiadam mniejsze, ale mnie najbardziej ciekawi jak spisuje się akurat twój wzmacniacz z tymi kefami.
I z jakiego źródła grasz?? Pytam bo ja nie widzę sygnatur forumowych.
I ostatnie pytanie skąd jesteś dyzio bo jak blisko Torunia to może bym się wprosil na garaż 😋

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wzmacniacz spisuje się idealnie. Przede wszystkim przy cichym słuchaniu już czuć moc w połączeniu z KEFami. Źródło to NAD M50 i DAC L.K.S audio mh-da003. Odległość jest spora: jestem z Białegostoku :)

lobos

New member
Bez reklam
Dobrze masz z tym wypożyczaniem ;-) Jak dobry Klient to można pożyczać :)
Nie ma to jak odsłuch we własnym kącie :)
Świetne kolumny testujesz. Na pewno warto porównać, bo R8 oceniają bardzo pozytywnie.
Sam jestem ciekaw Twojej opinii. Niestety tylko w ramach ciekawostki :-(
Piec masz mega, więc nic tylko szukać do niego idealnej pary :eek:k:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Mam jeszcze propozycję posłuchania Dali Rubicon 8. Ktoś słyszał?

Ja słuchałem deczko..
Rubicon 2 na Roksan K3 - piękne ciepłe i detaliczne brzmienie o delikatnych charakterze.

Rubicon 6 - Roksan Caspian M2, zbyt pogrubiony bas, ciężkie brzmienie mało wciągające, ograniczona scena.
Rubicon 6 - Hegel 160, piękne zbalansowanie (na tyle na ile Dali pozwala), detal i szeroka scena. Długo wybrzmiewające instrumenty. Świetny wokal szczególnie męski. Dość potężne brzmienie o dobrym rozciągnięciu.

Rubicon 8 - Hegel 160, wszytsko jak wyżej z tym że rozciągnięcie basu jeszcze większe i głębsze. Uwaga - wcale nie ma więcej basu jako takiego, po prostu są wstanie zejść niżej od 6.

Rubicon 8 - Marantz PM8005, bardzo ładne przestrzenne granie z lekkim rozjaśnieniem góry. Brzmienie lżejsze od Hegla, co zrozumiałe. Nie ma aż tak niskich zejść ale nie można mówić o niedoborach na 20m2 powierzchni. Różnica w mocy maksymalnej obu ampli jest nad wyraz widoczna nie mówiąc o klasie sprzetu.

EDIT Bym zapomniał..
Epicon 6 - Hegel 160, robią wszystko lepiej od Rubicon, są jeszcze lepiej zrównoważone i bardziej naturalne (na pewno nie neutralne, to w końcu Dali). Sa pieknie wykonane też.
Czy cena usprawiedliwia różnice do Rubicon? Na pewno nie. Ale jak kogoś stać dopłacić 90% za 15% lepiej to czemu nie ;)

Ostatnia edycja:

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bardzo dziękuję za ciekawy opis. Czyli z moim wzmacniaczem najbliżej będzie do konfiguracji "Rubicon 8 - Hegel 160" z jeszcze większą ilością prądu, który daje MF6 500i. Chyba warto spróbować?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Spróbować warto jak najbardziej.
Ale rekomendowane minimum 20m2 powierzchni odsłuchowej do nich a zalecałbym sporo więcej :)

Do góry