zargo napisał:Dzięki jackpe - zdecydowana róźnica w przypadku użycia konwertera.
Który model konwertera używasz? Miałeś możliwość porównania/wypróbowania innych?
pzdr
zargo
a gdzie te roznice bo nie widze??? na co zwrocic uwage?
zargo napisał:Dzięki jackpe - zdecydowana róźnica w przypadku użycia konwertera.
Który model konwertera używasz? Miałeś możliwość porównania/wypróbowania innych?
pzdr
zargo
jackpe napisał:...Konwerter Sony VCL-DH0758 po małej przeróbce i z pierścieniem redukcyjnym...
jackpe napisał:...Większy konwerter zawsze można założyć do kamery o mniejszej średnicy obiektywu, dlatego że najlepsza optycznie jest część środkowa szkła i czy dalej od środka tym mniejsza rozdzielczość. W przypadku tego konwertera i kamer ze średnicą gwintu 37mm wykorzystujemy najlepszą optycznie część konwertera. Zresztą Sony zabezpieczyło się i w jego budowie zastosowało dodatkowy kołnierz uniemożliwiający zastosowanie pierścieni redukcyjnych Ale to jest to przeskoczenia...
zargo napisał:...stoczyłeś, tak aby można nakręcić na ten konwerter redukcję.
zargo
Witam.Do HDR-SR12E dosc pochopnie dokupilem mikrofon zewnetrzny ECM-MSD1, oferowany przez Sony w sekcji Akcesoria dla tej wlasnie kamery.
Dopiero po odebraniu towaru zorientowalem sie, ze mikrofon posiada niezasilana stopke akcesoriów (Cold Shoe) a w kamerce jest "inteligentna" wersja stopki typu Sony AIS.
Nie mam juz mozliwosci zwrotu mikrofonu.
Co radzicie mi zrobic z tym fantem?
Jak na razie to znalazlem na necie adapter "Pearstone Cold Shoe Adapter for Sony AIS" oraz szyne "SONY VCT-S30L Adapter" i bardziej sklaniam sie ku zakupowi szyny, a stopke AIS bede mogl wtedy wykorzystac na lampe HVL-HFL1.
Pozdrawiam
Witam.
Mam dokładnie ten sam problem co Ty. Jedyna różnica to model kamery (ja mam sr11).
Napisz proszę jak udało Ci się rozwiązać ten problem. Podana przez Ciebie szyna, ku której też się skłaniam nie jest już dostępna do kupienia w polskich sklepach w necie.
Czy możesz mi coś poradzić?