Kalibracja kina domowego - dyskusja.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Oczywiście się zgodzę. Sygnał, przynajmniej w moim sprzęcie, jest taki sam niezależnie od odkręcenia gałki vol. w ampli. Ale zastanawia mnie jedna kwestia, dlaczego przed kalibracją zalecane jest ustawienie głośności w połozeniu w którym najczęściej odsłuchujemy? Czy ustawiając potencjometr na 0 tak samo skalibruje jak np. na połowie głośności? Testował ktoś?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego naprawde nie znam sie ale tak wyszlo mi jak te kilka razy robilem kalibracje :) moze przypadek ????

hans2

Banned
Ale zastanawia mnie jedna kwestia, dlaczego przed kalibracją zalecane jest ustawienie głośności w połozeniu w którym najczęściej odsłuchujemy? Czy ustawiając potencjometr na 0 tak samo skalibruje jak np. na połowie głośności? Testował ktoś?

a gdzie to jest zalecane/kto to zaleca? to nie ma zadnego wplywu.

Whiplash

New member
Bez reklam
Pierwsze slysze o ustawieniu glosnosci kalibracji.. Przeciez system sam sobie wysyla sygnal z odp glosnoscia, my nie mamy na to wplywu. Ja np. mam ustawiony ampli tak ze po wlaczeniu jest wyciszony do zera, kalibracja zawsze dzialala z taka sama glosnoscia, nawet jak wlaczylem ja z jakas tam glosnoscia ktora byla po sluchaniu.

Panowie czuje ze powoli dostajemy pier.... na tym punkcie :D

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście się zgodzę. Sygnał, przynajmniej w moim sprzęcie, jest taki sam niezależnie od odkręcenia gałki vol. w ampli. Ale zastanawia mnie jedna kwestia, dlaczego przed kalibracją zalecane jest ustawienie głośności w połozeniu w którym najczęściej odsłuchujemy? Czy ustawiając potencjometr na 0 tak samo skalibruje jak np. na połowie głośności? Testował ktoś?
Pewnie chodzi o to, by elektronika od tego naszego poziomu ZERO mogla ściszyc lub zgłosnić daną kolumnę w razie potrzeby, ale tak jak piszą inni, nie koajrzę nigdie takiego zapisu. U mnie niezalezni ampli sam wysył glosne sygnały testowe niezaleznie do polozenia gałki.

Whiplash

New member
Bez reklam
Znalazlem dodatkowa pare kabli glosnikowych, cienkie 2x.075 tak aby byly na sztuke i podlaczylem Bi Amp. Hmm nie wiem czy sie cos zmienilo w kwesti brzmienia, wydaje mi sie ze jest troszke cieszej. Ciezko stwierdzic roznice bo nie da sie w chwile przepiac instalacji na zwykla i zanim zakreci sie zworki itd i wlaczy sie od nowa to juz efekt odsluchu jest inny. Moze jest troszke jasniejsze brzmienie, lepsza scena, wiecej szczegolow.

Bi amp to jak dziala? Na dolne terminale idzie bass a na gore srodek z gora czy wszedzie idzie pelne pasmo a kolumna sobie odp. kieruje na poszczegolne glosniki?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bi amp to jak dziala? Na dolne terminale idzie bass a na gore srodek z gora czy wszedzie idzie pelne pasmo a kolumna sobie odp. kieruje na poszczegolne glosniki?

Zrob sobie doswiadczenie, podepnij np. pod dolne zaciski w kolumnie kabel i wlacz muzyke (oczywiscie bez zworek). Dzwiek bedzie wydobywal sie tylko z glosnika basowego. Analogicznie bedzie z srednimi i wysokimi. Reasumujac, jedna koncowka z ampli (w zalaczonym biampie) zasila niskie, druga zasila srednie/wysokie.

Whiplash

New member
Bez reklam
No to wiem ze jeden kabel zasila sekcje basu a drugi srodek z wysokimi. Pytanie moje brzmialo czy w bi amp na obydwoch kablach idzie pelne pasmo a kolumna sobie za pomoca zwrotnic reguluje gdzie co ma isc czy amplituner juz odrazu robi taki crossover i na jeden kabel wysyla sygnal basowy a na drugi srodek z gora?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Amplituner nic nie rozdziela, szczegolnie ze biamping z prawdziwego zdarzenia to dwa (a nawet 3 "triamp" jak w przypadku moich kolumn) niezalezne urzadzenia "zasilajace". Wiekszosc jednak korzysta z jednego urzadzenia - czyli ampli. Kolumna dostaje sygnal i ona juz robi robote.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja tez uwazam ze wszystko robi zwrotnica w kolumnie , malo tego gdzies slyszalem ze nie jest tak do konca jak napisales tzn. podobno zalezy to rowniez od konstrukcji kolumny , czyli sa i takie ze jak zrobimy bi-amping to dolna sekcja w kolumnie odpowiada i za bas i za srednie, a gorna sekcja tylko za wysokie tony. Ale nie dam palca uciac tak slyszalem gdzies ktos komus tlumaczyl.. Czy to prawda najlepiej zadzwonic do danego dystrybutora i sie spytac o swoje kolumny jak jest jesli chodzi o ten aspekt... Wczoraj ogladalem szklana pulapke 4 i naprawde za kino domowe to ja bardzo szanuje onkyo jak sie oglada to malo chaty nie rozwali,a malo tego ma sie wrazenie ze mysliwiec F-35 po domu lata i sobie strzela :) piekna sprawa. John McClane jest boski , choc coraz starszy szczegolnie juz w kolejnej czesci to widac... ale bardzo podoba mi sie gra Willisa.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Problem jest też innego rodzaju przy zwykłym podłączeniu mamy do czynienia ze zwrotnicą, a po jej rozpięciu w biampingu to już nie zwrotnica, a filtry górno lub dolno przepustowe, zmienia nam się poważnie przetwarzanie zakresu podziału zwrotnicy, przy rozpięciu ten zakres jest mocno wzmacniany :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Black a po polsku ? ;)

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie czym sie rozni podlaczenie Bi Amp czyli Front + Amp Assign od podlaczenia kolumny pod Front A i drugiego kabla pod Front B i ustawienie amplituner aby sygnal byl na dwoch parach koncowek A+B ?

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
To zależy pod co stroił kolumny producent, jak pod rozpięcie to tak będą lepiej grały zgodnie z jego życzeniem, jak pod zworki to tak. Możemy tez o tym sami zdecydować, co nam się bardziej podoba, trzeba posłuchać obu kombinacji.

Whiplash

New member
Bez reklam
No probowalem ale zanim po jednym odsluchu "zloze" kolumne na nowo do normalnej pracy ze zworkami to juz nie ma sie w pamieci tego poprzedniego brzmienia ;)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Da się tak trzeba tylko wiedzieć na co zwrócić uwagę, interesują Ci zniekształcenia dźwięku i głośność w okolicach 300Hz.

Do góry