Kalibracja kina domowego - dyskusja.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak masz Pionka SC-09TX (o ktorym kiedys swoja droga pisalem), to zalaczenie centrala w bi-ampie nie bedzie stanowic problemu, sprawdz czy nie masz w menu podobnych ustawien :D

Attachments

• 15988[1].jpg
    15988[1].jpg
    43 KB · Wyś: 75

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja sie domyslam, to bylo zalecenie retoryczne :)
Ten Pionek to inna para kaloszy.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Onkyo 809 i raz mi się załączyły obydwa gdy zakończyłem oglądanie filmu na dosć dużej mocy i były słyszalne.Nie wierzę że ich jeszcze nie słyszałeś przecież twój wysoki model również je posiada.

Pewnie ze slyszalem kolego ale tak jak mowie jak jest calkowita cisza w salonie jak nawet lekko leci muza lub jak w kinie sie oglada i jest zwykly dialog miedzy ludzmi z odleg.. 4.5m nie slyszalem wiatraka ani razu. Jak podchodzilem do amplitunera zeby np wyjac plyte i byla calkowita cisza to byl slyszalny... I zalacza sie kiedy naprawde da mu sie w kosc.. ;-) i rekord moj byl 12 godzin nonstop pol na pol filmy na muzyka i ostre granie jak i ogladanie bylo ( przy pojedynczym kablu ) i na spokojnie polozylem dlon na wierzchniej plycie i nie musialem odrywac dloni ... a teraz jak testuje bi-amping to w wogole po dwoch godzinach np wczoraj pamiec absolutna glosnosc 65 na ampie to az sie przestraszylem bo ledwie, ledwie ciepla byla plyta wierzchnia :) pod tym wzgledem bi-amp duzo daje i jest to odczuwalne. A wczesniej godzina odsluchu muzyki na 50 przed tym filmem ...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem ja nawet jeszcze nie kalibrowalem amplitunera , nie wieze bardzo w te przygwizdy wszystkie ,a mieszkam w domu wiec moge odpowiednio poglosic :) i mysle ze bedzie to lepsze niz ta kalibracja zreszta to samo odczuwa Reccon ( gdzie bardzo dobrze opisal te przygwizdy wszystkie ) i w tescie amplitunera onkyo 5010 w hifi choice rowniez gosc pisal zeby sobie darowac te wszystkie bajery , ale dla ciekawosci na pewno zrobie ale najpierw bawie sie bi-ampingiem :)

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
@lolek126: no w tym sprzecie masz najwyzsza wersje audyssey wiec powinno byc super jesli zrobisz tak jak przykazali. jestem ciekaw opinii.

edit: aha, tylko jak juz wydales tyle hajsu na sprzet to dokup tani statyw za 30pln i nie rob na rurze od odkurzacza :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Hans kolego ja w cuda to wierze te z Biblii :) jesli gosc ktory mysle ma wieksze pojecie niz ja i wieksze doswiadczenie chodzi mi o testujacego 5010 w Anglii napisal zeby sobie darowac te przygwizdy to mysle ze wie co mowi , choc wiadomo ze to jego slowa i jego odczucia ale jesli na tescie pisze tak, to wiesz cos w tym musi byc ... z regoly chwala na testach prawda? A w tym tescie caly amplituner generalnie chwali posilkuje sie slowami lotniskowiec, demon itp :), a tylko zle o tej kalibracji to diabli wiedza co o tym myslec... Ale jak zrobie kalibracje to napisze ale teraz tak jak napisalem bawie sie bi-ampingiem..
Kolega chyba ma taki statyw ale naprawde nie wierze czy statyw czy poloze na rurze jakiejs :) czy jak moj sasiad polozyl na fotelu na oparciu :) to i tak zrobie kilka razy kalibracje i moze wyjsc tak jak ludziom ze za kazdym razem wychodzil inny pomiar :) i do tego duzo zanizajacy, takze o czyms to swiadczy...

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mozna tez zonie przykleic do glowy i poprosic aby sie nie ruszala, tylko mimo wszystko latwiej z statywem :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
hehe, widzę, że rura od odkurzacza wchodzi do kanonu ;P można to na allegro tak sprzedawać, albo na voodoo audio :) najlepsza audiofilska rura od odkurzacza, zalecana do kalibracji ;P

ale ja ostatnią kalibrację (po zakupie suba) robiłem już inaczej :) mikrofon w ręku :) zjechałem plecami maksymalnie z oparcia na siedzisko i trzymalem mikrofon w górze. Niby w instrukcji tego nie zalecają, ale stwierdziłem, że przecież w ten sposób powinno się najlepiej kalibrować, bo jest najbliżej rzeczywistości. Ciało słuchacza też jakoś wpływa na rozchodzenie się fal ;P

A co do "przygwizdów" i ulepszaczy. Po ostatniej rewizji używam już tylko jednego. DynamicEQ. W kinie zawsze. W stereo w 50% (jak dudni coś to daję na off). Warunek: taka funkcja od THXa co się nazywa "re-EQ" musi być zawsze wyłączona.

W ogóle jak poczytałem trochę to się okazuje, że są trzy szkoły:

1. Naturalne, bez zmian: wszystko na off i tryb odsłuchu Pure Audio (zresztą samo Pure Audio już tego pilnuje).
2. Audyssey: wszystkie ich opcje na on, z wyjątkiem DynamicVol, którego sami nie zalecają chyba, że się słucha w nocy i właściwie dowolny tryb odsłuchu oraz crossovery zaczerpnięte od THX,
3. THX: tryb odsłuchu THX, crossover na 80Hz, wszystkie opcje Audyssey wyłączone (ostatecznie może zostać room correction) i obowiązkowo włączone "re-EQ" czyli symulacja pogłosów w sali kinowej, a na koniec super, gdyby głośniki/sub również miały certyfikat THX (bo, że amplituner musi mieć certyfikat w tym przypadku to oczywiste).

I muszę szczerze przyznać, że wszystkie trzy szkoły przetestowałem i wszystkie mają swoje mocne strony. Słabych raczej mało - musiałbym na siłę szukać. Po prostu wszystkie dają inne efekty - kwestia gusty. Przy czym używać można zarówno w muzyce jak i w kinie. Naprawdę polecam pobawić się i potestować :)

A najczęściej korzystam w domu ze szkoły numer 2 (audyssey).

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
takze o czyms to swiadczy...

najczesciej o tym ze sie po prostu nie chce albo ze preferuje sie wszystko na "pure" :)
ale luz, jak kto woli.

mnie tylko troche dziwi ze Ci ktorzy tak pisza dosc czesto po prostu nie probuja tego zrobic od poczatku do konca. byc moze dlatego bo jest to dla nich sprawa hmm... chyba ideowa?
to troche taka dziedzina ze czasem jest wiecej ideologii niz faktycznego testowania.
czesto tez Ci ktorym sie nie chce maja bardzo duzo do powiedzenia na ten temat.
ja jakbym wydal 10k na ampli to bym chociaz sprobowal zrobic ta kalibracje porzadnie a pozniej ewentualnie wylaczyl.

ciekawostka: audioholics.com ktora zawsze co najmniej sceptycznie podchodzila do tematu kalibracji przyznala dla audyssey konkretnie w wersji xt32 nagrode roku w jednej z kategorii.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Hej Hans pewnie ze zrobie ale ja amplitunera tego nie kupilem ze wzgledu na kalibracje jaka ma i ze przypuszczalnie byc moze najlepsza ze wszystkich onkyo tylko zuplenie z innych powodow... i dla mnie amplituner ma grac ze tak sie wyraze na zywo i jesli zagra tak jak ja chce to audyssey nic w tym nie pomoze... zobacz jakbym tak sie sluchal tego co ludzie pisza to w ciemno bym kupil denona 4520 bo twierdzili ludzie ze lepszy w stereo , przetestowalem i jak dla mnie nie jest lepszy, a w kinie onkyo jak dla mnie znacznie jest fajniejsze i mocniejsze... w stereo jak dla mnie lepszy jest arcam 600 i CA ten najwyzszy klocek ...Druga sprawa tez jakbym sie sluchal ludzi to w ciemno bym wydal kolejne 1500 zl na kabel i zrobil bi-amping a jak widzisz mam drugi kabel za niezle pieniadze i bi-amping nie sprawdza sie na tyle na ile kosztuje ten drugi kabel ktory ma byc na gore przynajmniej jak na razie... Takze wiesz ja do tych wszystkich rzeczy mam wiecej dystansu niz wielu tutaj na tym forum oczywiscie nikogo nie obrazajac bron Boze :)
i ostatnia sprawa to ja zyje wieloma chyba wiecej zainteresowaniami tak mi sie wydaje i lubie kino i te sprawy ale mam do tego jakis wydaje mi sie rozsadny dystans... choc moj sasiad twierdzi ze walniety jestem jesli chodzi o kino ale to kwestia spojrzenia :) z innej perspektywy na to czym czlowiek sie interesuje.. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek, daj znac jak wymienisz zwory, czy jest zmiana?

Krzychu to jeszcze kupa czasu bo po pierwsze decyzji nie podjolem odnosnie kabla bo do konca tygodnia mam na odsluchu, druga sprawa to kwestia samego zamowienia ja chce jakbym sie zdecydowal na zworki chorda signature zeby z obu stron byly widelki a chord jak na zlosc robi albo widelki-banan, albo banan-banan, wiec jak sie zdecyduje to musza to zamowic w fabryce na specjalne zamowienie i okres oczekiwania miesiac do poltora a teraz wakacje - prawda ...:) wireworlda sa od reki ale one sa ostrzejsze od chorda.
I ostatni fakt to w sierpniu jade na wczasy do Grecji wiec bardziej o tym mysle niz o zworkach powiem szczerze jest to dla mnie teraz priorytet :) dlatego napisalem wyzej ze ja mam wiele roznych zainteresowan i wieloma rzeczami zyje niz tylko kino domowe... ale jak zdecyduje sie na zworki i jak juz je odbiore to na pewno napisze i zrobie jakies zdjecie ... nie ma problema kolego :) ale to troche cierpliwosci wymaga...

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
lolek126 pisałeś pare postów wcześniej że nie słyszysz róznicy przy podłaczeniu normal a bi-amp? Ale pisałeś też że jeszcze nie przeprowadzałeś kalibracji. Więc może to jest ze sobą powiązane? tzn. u siebie jak przeprowadzam kalibrację na pierwszej stronie mam wybór podłaczenia kolumn, i dalej juz przeprowadza kalibrację. Po przeprowadzonej i wejściu w menu tez mogę zmienić z normal na bi-amp i odwrotnie, ale nie powiem Ci czy była zmiana w dźwięku bo tak nie testowałem. Więc może być tak że róznica w dźwięku ujawnia się dopiero po dokonaniu wyboru podłączenia i przeprowadzonej kalibracji? Tak coś jak z grą na PC, że możesz zmienić ustawienia grafiki ale zostają one zatwierdzone dopiero po ponownym urochomieniu/resecie. Możliwe że jest inaczej, ale przetestuj sobie dla pewności.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Z tym podwojnym polaczeniem to jest zabawa. Jesli ktos juz slyszy kable, to warto poeksperymentowac. W wzmakach stereo czesto są gniazda A i B. Nie wiem w koncu czy to biwireing czy biamping, ale na pewno bi :D
Ja po przesłuchanych kablach w klasie 1500 zl stwierdzilem, ze nie ma kabli uniewersalnych, jedne gtają dobrze dolem i srednicą, inne srednicą i gorą, innym jeszcze czegos brakuje, i tak bez konca. Kable za 3000 zł to inne granie, czesto calym pasmem. Dlatego warto wspomoc taki kabel innym, ktory wydobedzie brakujące pasmo. Pisalem, o tym w dziale stereo. Ostry i jasny Nordost fajnie grał z rytmicznym basikiem Kimbera, ktorego brakowalo w samym Nordoscie, itd.

Ale 3 tys za kabel? Toz to dwa CD6004 ;)

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
Hej Hans pewnie ze zrobie ale ja amplitunera tego nie kupilem ze wzgledu na kalibracje jaka ma i ze przypuszczalnie byc moze najlepsza ze wszystkich onkyo tylko zuplenie z innych powodow... i dla mnie amplituner ma grac ze tak sie wyraze na zywo i jesli zagra tak jak ja chce to audyssey nic w tym nie pomoze...

sugeruje tylko ze wiele osob z gratami lepszymi nawet od Twoich jest zaskoczona rezultatem.
chyba ze uwazasz ze juz nic nie da sie poprawic/nie jestes ciekaw rezultatow to co innego.
nie chce zebys myslal ze naciskam czy cos tylko NAMAWIAM :)

i ostatnia sprawa to ja zyje wieloma chyba wiecej zainteresowaniami tak mi sie wydaje i lubie kino i te sprawy ale mam do tego jakis wydaje mi sie rozsadny dystans... choc moj sasiad twierdzi ze walniety jestem jesli chodzi o kino ale to kwestia spojrzenia :) z innej perspektywy na to czym czlowiek sie interesuje.. Pozdrawiam.

czyli zgadzamy sie ze odskocznie generalnie zdrowe sa :) pozdrawiam

lolek126

Well-known member
Bez reklam
sugeruje tylko ze wiele osob z gratami lepszymi nawet od Twoich jest zaskoczona rezultatem.
chyba ze uwazasz ze juz nic nie da sie poprawic/nie jestes ciekaw rezultatow to co innego.
nie chce zebys myslal ze naciskam czy cos tylko NAMAWIAM :)

czyli zgadzamy sie ze odskocznie generalnie zdrowe sa :) pozdrawiam

Hej tak jak mowie na pewno zrobie ale podjecie decyzji jesli chodzi o bi-amping musi byc jak ja to mowie na sucho bez zadnych doplaczy itp//// bo to co polepsza doplacze z tego co ja mysle to tylko dynamika i moze jakies szczegoly a tym bardziej ze ja moge odkrecic volume bo nie mam pod soba czy obok siebie zaraz sasiada ktory policje wezwie ... tez dzwonilem do sklepow do ludzi ktorzy kaibracja sie zajmuja i generalnei ustawianiem kin domowych i niemalze wszyscy mowili ze przy duzych klockach zarowno bi-amping jak i przygwzidy :) jak ja to mowie juz malo wprowadzaja i kwestia na ile komu co sie podoba i na ile ma chec wydac np na drugi kabel za powiedzmy 1500 zl... ale wiekszosci tych osob mowilo ze szkoda kasy... ale to oni tak mowili. Ja jestem z tych co musza sami sprawdzic i ocenic, jeszcze troszke sie pobawie ale nie oczekuje cudow... znam chlopakow co w arcamie 600 jak i w denonie 4520 robili kalibracje i tez jakis znaczacej poprawy nie slyszeli a tez amplitunery z przedzialu mojego wiec ja chyba jestem z tych co Reccon ze jesli jest mozliwosc to sie odkreca i ma sie w glebokim powazaniu wszystko :) Malo tego jak bylem na odsluchu 4520 i amplituner byl po kalibracji i spytalem sie czy znacznie lepiej jest to gosc sie usmiechnal :) ale na pewno zrobie i dam znac ...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Lolek, ale zrob kalibracje bez znaczenia na to czy bedzie to bi-amp, czy tez nie. Tak z ciekawosci, to kilka minut z mikrofonem :) To tyle ile zajmuje Ci napisanie jednego posta (prawie) :D
Daj znac czy jest lepiej/gorzej/bez znaczenia, mnie to chyba bardziej ciekawi jak Ciebie :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tak wlasnie widze ale mysle ze nie tylko ciebie :-0 ale na pewno zrobie i dam znac ale to jeszcze chwilka.. ale naprawde moge sie zalozyc ze nie bedzie OHH i ehhh :) Wiesz jak ostatnio w sklepie spytalem sie o bi-amping we wzmacniaczu stereo czy jest sens stosowac ( na wypdek jakbym sie zdecydowal na drugi kabel i jakbym kiedys np kupil wzmacniacz) tak zeby kasa nie poszla na marne - to zebys zobaczyl mine tego sprzedawcy to bys usiadl z wrazenia takze juz nigdy nie spytam sie o bi-amping we wzmacniaczu stereo bo normalnie wiocha na calego to co zrobilem .....:) glupio mi do dzisiaj bo bylo tam jeszcze kilka osob i wszyscy z politowaniem sie na mnie spojrzeli .. wstyd szkoda gadac... a sklep wiesz taki szacowny w odpowiednie klocki mysle ze dwoma mercedesami by sie wyjechalo za sprzedaz tych klockow, kolumn , kabli co tam sie znajdowalo i to klasy S i mysle ze jeszcze by zostalo kasy...

[Raccoon]

New member
Bez reklam
lolek, tak jak napisałeś, ja jestem za minimalizowaniem "przygwizdów" - w zasadzie używam tylko DynamicEQ (też nie zawsze) i w nocy DynamicVol (jak już wszyscy spią w mieszkaniu), ale...

...kalibracja to jednak kalibracja:
- po tym ile który kanał wyciszy, zobaczysz na ile masz referencyjne pomieszczenie i rozstaw głośników, a na ile trzeba to korygować,
- dostaniesz opcję przygwizdów czyli używać nie musisz, ale wybór będziesz miał, a na pewno kiedyś się przyda,
- w kontencie 5.1. jest ona nadal istotna, bo dźwięk musi do ucha docierać wtedy kiedy powinien, a nie wtedy, gdy fala po kilku odbiciach od mebli/ścian trafi w końcu do ucha.

Zgadzam się, że przy stereo i dobrym klocku AV nie jest tak istotna, ale już w KD jednak room correction jest ważne. Niezależnie od półki sprzetu. Zrezygnować z niej można tylko wtedy, gdy masz idealnie zrobioną salę kinową :)

Ale oczywiście każdy sam wybiera :) ja tylko radzę :) pozdrawiam!

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wlasnie chodzi o sama kalibracje, biamp czy tez nie, to juz inny temat.
Lolek pewnie zapomnial wyciagnac mikrofon z pudla, a pudlo w garazu. Dlatego koledze sie nie chce, tez tak kiedys mialem :)

Do góry