Kalibracja kina domowego - dyskusja.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wszystko ścieło na -11 i -12 tylko sub ustawiony na 9 i ściety na -1,5.Nie rozumiem nic z tego ,pokój 20m2,na innych amplitunerach było OK,fotki są na naszych zestawach strona 211.Pomocy please!

ktory nr postu? Tylko nry postow są stale. Strony i kadego są inaczej wyswietlane, jedni się loguja, inni nie, klubowicze mają inaczej, bez reklam, niektorzy sortuja on najnowszego. itd.

A co tzn na innych ampli? Jaie miales wczesniej i z tymi samymi kolumnami? F30 są za duze do 20 m. Tu moze byc przyczyna.

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
A ja nie podzielam tej opinii :p

tylko ze ty nie masz audyssey, a ja o tym pisze.
miales/slyszales w ogole dobrze skalibrowany ampli z uzyciem tej konkretnej technologii?

nie pisze o wzmacniaczach ktore kalibracji nie maja bo tytul watku nie brzmi "co w ogole moze brzmiec najlepiej?" tylko "kalibracja kina domowego"

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja będę się bawił za tydzień ale bym się tym nie przejmował . Przestaw ręcznie tak jak robi wiele osob. I po sprawie.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dommino, F30 za duze, wcisniete pod sciane, łacznie z subem, wczesniej napedzane przez slabszy Onkyo, teraz przez mocniejszy sprzet. Nie wiem jak to wyglada i gra na zywo, ale jesli pozbieramy to do kupy to suma sumarum tu moze byc przyczyna.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witaj Lolek,wiesz chyba tak zrobię nie będzie innego wyjścia tylko zastanawia mnie czemu wycisza aż na maxa nie spotkałem się nigdy z taką opinią nawet na necie .

Ja to jak czytam o tej kalibracji i to co wychodzi to coraz bardziej mam sexualne podejscie do tego :) Pozdrawiam.

Whiplash

New member
Bez reklam
Wszystko możliwe.Krzysiek powiedz mi czy front zostawić na 40(kalibracja tak ustawiła) czy podbić do 80 tak jak central i surr. LPF LFE 120,faza 0,odległości idealnie.

Kalibracja zawsze tak ustawia, najlepiej ustaw wszytko na 80hz, ew mozesz sprobowac na 60hz jezeli chcesz miec wiecej basu z kolumn a mniej z suba. LPF for LFE oczywiscie sztywno 120hz.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dommino, jak pisze Whiplash, ja podbilbym na 80. Ustawila Ci 40, tym bardzije ze F30 to olbrzmy, ale Twoj sub to tez nie ułomek, wiec zostaw jak nalezy, czyli na 80 ;)

Lolek, oco chodzi z tym sexem? ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Panowie, a ja mam pytanie odnośnie tych koszulek termokurczliwych. Czy one chronią przed czymś czy to po prostu chodzi o efekt wizualny? Czy nie ma problemu później ze ściągnięciem ich, żeby nie uszkodzić bananów? Jakiej średnicy trzeba by było kupić na kable 2mm, 2,5mm, 4mm?, bo zauważyłem że jak się kupi o większej średnicy żeby nachodziła na banany, to po obkurczeniu nie obejmie dobrze kabla, a jak kupimy takie żeby ładnie do kabla przylegały to nie wejdzie na banany, bo przecież są sporo grubsze np. koszulka ma srednicę 4mm i po podgrzaniu kurczy się do 1mm, tylko że banany są sporo grubsze bo przeciez taki kabel 4mm w nie wchodzi. Ktoś miał z tym doświadczenie i czy warto jest się w takie zabiegi bawić?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
teoretycznie powinny chronić przed utlenianiem. W praktyce jedynie ograniczają dopływ tlenu. Bardziej wprowadzają wizualizację:)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tak jak napisal FFooXX5, dlatego mogą być tak ja na zdjęciu. Profesionalnie ;)
Krzysiek, są az takie róznice w srednicy przed i po podgarzniu? Moze masz racje. Moze takie koszulki to nie sa takie typowe z Castoramy, tylko o wiekszej kurczliwosci? Widzilem nawet takie na kablach zasilajacych, okrywaly całą gruba wtyczkę, ok. 5 cm srednicy i potem cienszy kabel, mimo to przylegaly bardzo silno, nawet na kablu.

http://ostoja-audio.istore.pl/pl/akcesoria_koszulki

Zobacz np. tu, jesli zamierzasz samemu brać się za kable to jest tu wszystko, oploty, rozgałęziacze, koszuliki, itd.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
hmmm jak by ci to powiedziec... moze na przykladzie pszczółek i kwiatkow ;)

a tak na serio to mysle ze on to po prostu pi....li :D

Dokladnie patrzac ile ludzi pisze i co im wychodzi po kalibracji ( a najbardziej mi się podoba jak potrafi sie zrobić po dwa pomiary w tym samym miejscu i wychodzi inaczej ludziom ), a później co się proponuje to i tak należy zmienić to na te 80 lub 60 hz w zaleznosci czt ktoś więcej chce basu z suba czy z kolumn ..... a propo odtwarzacza bluray to nie wiem o jaki onkyo ci chodzi czy o jakies maleństwo czy o 809 jak o ten drugi to ja bym wolal dolozyc i kupic oppo bo jednak lepszy, szybszy, więcej czyta, a tobie chyba na tym zależy jak piszesz o sieci... ja testowałem oppo, onkyo i denona wybrałem denona ale miedzy innymi dlatego ze kolor mi był potrzebny srebrny i trsozke z wyglądu bardziej mi się podobal od oppo ale jakby był oppo w kolorze mi odpowiadającym to bym się zastanawial znacznie dluzej :)
A odnośnie koszulek to jest taki magik w Warszawie co wlasnie zarabia kable ( trochę to kosztuje ) ale podobno jest w tym mistrzem na tyle ze niektórzy nawet oryginalne kable daja mu do zrobienia raz jeszcze ( raz byłem świadkiem takiego faktu) wiec mysle ze raz na jakiś czas to się zdarza.... mi zarabial VDH D-352 i ten gość powiedział ze w zaleznosci jaki jest banan ale jeśli jest ok to taka koszulka nic nie daje - chyba ze komus to bardziej pasuje wizualnie - oczywiście biorac pod uwagę ze odpowiednio się zarobi taki odpowiedni banan... a jeśli jest to zwykle lutowanie to pewnie deczko cos tam poprawia.... ale tak jak napisałem swoje taki zabieg kosztuje wiec dla niektórych to nie oplaca się bo niektórzy kable maja za tyle glosnikowe co on sobie zyczy za te usluge ale chętnych powiem wam ze ma , bo ludzie z całej Polski wysylaja te kable... wierzyc się nie chce ze tyle ludziom zależy na dobrym zarobieniu kabla... same swiry :) Pozdrawiam..

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mam cala reklamowke oplotow, koszulek, termokurczliwych oslonek itp. wiem tez w sumie jak sie takie kable robi, bo nie oszukujmy sie - zarobienie kabla to nie budowa mostu, wystarczy troche umiejetnosci i wiedzy, a ta jest ogolnie dostepna. Te koszulki, to fajna sprawa i nic nie jest za male/duze, zdjac tez mozna, wystarczy rozciac delikatnie i po sprawie, a co do wygladu po podgrzaniu ladnie sie kurczy i finalnie wyglada jak milion dolarow :)
Mysle ze warto.
Domino: do pelni szczescia brakuje Ci jeszcze kabli HDMI tej samej seri.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Hej Armanig wiesz ja tam nie dyskutuje w tej kwestii bo powiem szczerze ja wyznaje filozofie ze nie można się znać i wykonywać wszystkiego na dobrym poziomie, wiec wiadomo ze chyba każdy potrafi zalutować tak normalnie kable , ale zrobić to dobrze to ja nie koniecznie bym się zgodził ze wystarczy poczytać itp... inaczej ludzie nie wydawaliby ciężkich pieniędzy na to żeby ktoś tam zarobił odpowiednio kabel... mi zrobił i jestem z tego zadowolony i żadne koszulki nie są mi potrzebne bo tak to jest zrobione dobrze... choć to tez kwestia jaki jest banan bo robi i z koszulkami jeśli banan jest innego typu niż te moje ale to ze względu na wygląd jak to gość mi powiedział... ale nie ma co dyskutować bo to nie tania usługa wiec większość ludzi nawet nie popatrzy na to ze względu właśnie na koszty... Pozdro

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
nawet lutować trzeba umieć:). Co do koszulek mam z nimi kupę wspólnego w mojej pracy. Jest ich masa, od lipnych po bardzo dobre. Są różnego rodzaju, do różnych zastosowań. Jedne są po zgrzaniu twarde jedne elastyczne. Jedne mają małą kurczliwość, inne duże. Jeszcze inne sklejają się z powierzchnią inne je tylko oplatają. Jest tego cała masa:)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tak jak napisal FFooXX5, dlatego mogą być tak ja na zdjęciu. Profesionalnie ;)
Krzysiek, są az takie róznice w srednicy przed i po podgarzniu? Moze masz racje. Moze takie koszulki to nie sa takie typowe z Castoramy, tylko o wiekszej kurczliwosci? Widzilem nawet takie na kablach zasilajacych, okrywaly całą gruba wtyczkę, ok. 5 cm srednicy i potem cienszy kabel, mimo to przylegaly bardzo silno, nawet na kablu.

Koszulki w sklepie ostoja-audio.istore.pl

Zobacz np. tu, jesli zamierzasz samemu brać się za kable to jest tu wszystko, oploty, rozgałęziacze, koszuliki, itd.

Dzięki za link. Nie wiem czy aż tak się kurcza, ale tak było w jednym z opisów na aukcjach. Przeważnie jak piszą że ok 50% zmniejszają objętość. Zobacz sobie np. Rurki / Koszulki termokurczliwe 31,8mm 1m. do 600V (3291531689) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej., tu wychodzi że nawet więcej niż 50%, więc możliwe że tak jest. A czym podgrzewać takie koszulki, bo zapalniczka raczej chyba nie wchodzi w grę?:)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No dobra:) Tylko nie ma problemu jesli mamy kabelek o srednicy 4mm + te 50% to na banany nam wejdzie i na kablu też się zaciśnie, ale co zrobić jak mamy kabel 2mm? Dodać te 50% to jest 4mm, więc na banany i tak nie wejdzie bo są grubsze?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
He,he. Wiem Armanig, w druga stronę by było trochę cieżko:) Tylko jak napisałem, chcąc zacisnąć koszulkę na bananach i kabelku, i żeby to ładnie, sciśle dolegało to nie bardzo widzę przy grubości kabla 2mm? Bo jeżeli koszulka się kurczy te 50% to by musiała mieć średnicę ok 4mm, więc na banany i tak mi nie wejdzie bo przecież średnica końcówek bananowych jest sporo większa. Chyba że tylko zaciskać na kablu, a banany pozostają odkryte? Dlatego czuję że koszulki się kurczą trochę więcej niż 50%, żeby dobrać większą średnicę. Zresztą, zależy też jakie banany.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry