Kalibracja kina domowego - dyskusja.

Ramzes765

New member
Bez reklam
W harmanie było tak samo. Trzeba to wyłączyć zeby grało dobrze.
W Denonie 2313 jeszcze tego nie uruchamialem, sam sobie poustawialem ;)

Whiplash

New member
Bez reklam
Tylko ze ja wylaczymy wszytko a w szczegolnosci Dynamic EQ i bedziemy grali na manulanych ustawieniach to po pierwsze subwoofer prawie wogole nie gra, a brzmienie jest strasznie plaskie bez zycia.

Manualny EQ niby ma sporo pasm do regulacji a wplyw na brzmienie jest takie sobie.

Ostatnia edycja:

Ramzes765

New member
Bez reklam
u mnie gra dobrze, brzmienie jest dynamiczne i nic mi nie przeszkadza w manualnych ustawieniach. Co prawda nie mam aktualnie suba więc nie wypowiem się na temat suba ale w starym Harmanie 355 z subem i manualnym ustawieniem w kinie było ok.

Whiplash

New member
Bez reklam
A wlasnie nie masz sub, jak podlaczysz to zobaczysz ze bez dynamic EQ sub generalnie nie gra wogole. Dostaje taki slaby sygnal z amplitunera ze trzeba go odkrecic na full aby cos mruczalo, przy wlaczonym dynamic EQ sub ustawiony na 1/2 mocy i na 0.0dB w ampli zamiata az milo.

Nie wiem dlaczego to ma wplyw na suba skoro to sygnal niskopoziomowy i powinien caly czas miec taka sama moc. Ja rozumiem ze Audyssey wplywa na brzmienie kolumn ale dlaczego sie wcina w poziom suba ktory ma swoj wzmacniacz.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Whiplash, czy użyłem gdzieś okreslenia Crossover? Napisałem "Odcięcie", a na pewno wszyscy skumali o co chodzi. Ale żeby Was zadowolić, fachowym nazewnictwem, chodzi mi o ustawienie częstotliwości odcięcia filtra dolnoprzepustowego LPF dla kanału LFE. Wszyscy teraz powinni byc zadowoleni:) Nigdy również nie pisałem, że czytałem porady P. Chrisa:) Ja tam wolę się w praktyce pobawić ustawieniami. Jeżeli jedyne słuszne ustawienie, jest tak jak piszesz 120Hz, to czemu producent wogóle umozliwia nam ingerencję w ten parametr? Przecież można by było na sztywno ustawić te 120Hz i po problemie.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale ustawiajac suba na 80 hz de facto tracisz sporo pozostalego pasma ktore jest dla niego zarezerwowane. Dlaczego mozna sterowac tym odcieciem, juz Ci odpowiadam. LPF for LFE to filtr dla kanalu LFE 0.1 ale tez gorna granica ogolnego pasma jakie idzie do suba lacznie z tym co dostaje z kolumn ponizej odciecia. Jak np. mialbys male glosniki ktore graja tylko do 100hz a sub milabys sztywno odcietego na 80hz to pasmo 80-100 z glosnikow nie mialbys gdzie pokierowac i powstala by dziura.
Przeczytaj ten link dot. crossovera i filtra dla kanalu subwoofera, Chris bardzo ladnie to opisal i stwierdzil ze jedyne slusze ustawienie to 120hz.

P.s wracajac do poprzedniego posta, dlaczego po wylaczeniu Dynamic EQ subwoofer zaczyna grac bardzo cicho, prawie nie przebija sie przez reszte kolumn a po wlaczeniu Dynamic EQ zyskuje drugie zycie?

hans2

Banned
LPF for LFE to filtr dla kanalu LFE 0.1 ale tez gorna granica ogolnego pasma jakie idzie do suba lacznie z tym co dostaje z kolumn ponizej odciecia. Jak np. mialbys male glosniki ktore graja tylko do 100hz a sub milabys sztywno odcietego na 80hz to pasmo 80-100 z glosnikow nie mialbys gdzie pokierowac i powstala by dziura.

nie, to tak nie dziala. do suba trafia zmiksowany dzwiek .1 z zaaplikowanym filtrem LPF i do tego czestotliwosci ponizej crossa dla pozostalych kolumn ale juz bez zadnego dodatkowego filtra.
stad tez nazwa for LFE. kanal LFE to jest wlasnie ten ".1".
takze do suba tez moga trafic czestotliwosci powyzej "LPF for LFE" ale tylko z innych kanalow zrodla.

Jeżeli jedyne słuszne ustawienie, jest tak jak piszesz 120Hz, to czemu producent wogóle umozliwia nam ingerencję w ten parametr? Przecież można by było na sztywno ustawić te 120Hz i po problemie.

taka opcje daje producent, ale juz np goscie z audyssey twierdza ze takiej opcji nie powinno w ogole byc i ze to jest blad producentow ampli bo daja mozliwosc userowi obiektywnie zlego ustawienia sprzetu. obiektywnie w znaczeniu ze raczej nikt nie chce miec dziury w LFE.

Whiplash

New member
Bez reklam
No nie wiem czy masz racje hans, bo w instrukcji do denona pisze ze LPF for LFE to gorna granica do ktorej czestotliwosci sa wysylane do subwoofera czyli wychodzi ze wszytkie i z LFE i z pozostalych kanalow.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Moze zadacie konkretne pytania Chrisowi, napiszemy ze mamy 24 strony, 170 postow i dalej nic nie wiadomo :)

hans2

Banned
podejrzewam ze w denonie nie zaimplementowali tego inaczej niz cala reszta to robi. z tego co widze to lepiej nie korzystac z instrukcji bo one zwyczajnie wprowadzaja w blad. z tego co piszecie to i w onkyo i w denonie bzdury sa w manualu.

zeby nie byc goloslownym to Chris sie zgadza:
The LPF filter for the LFE channel should always be set to 120 Hz. Any other setting is wrong. This filter has nothing to do with speaker roll offs and crossovers. It is a filter that is applied only to the separate LFE track found in 5.1 content. That material is authored to have content up to 120 Hz.

wokol tego tematu naroslo tyle mitow ze to jest dla mnie niepojete.
wszystkie linki podane a nikomu sie czytac nie chce, ehh...

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Dokładnie, prosty temat tylko opini w internecie się dużo durnych narobiło. LPF for LFE (to nie jest crossover) ustawiać na 120Hz i koniec. Natomiast crossover (czyli odcięcie dla frontów, centrala i surround) ustawiać albo referencyjnie na 80Hz, albo preferencyjnie zgodnie ze swoim gustem. Tyle :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Dla mnie temat filtrow i crossoverow jest zamkniety :) Powiedzcie mi jeszcze tylko dlaczego jesli nie chce korzystac z audyssey i ustawie sobie EQ manualnie, wtedy z automatu wylacza sie rowniez Dynamic EQ to subwoofer praktycznie nie gra?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
dlaczego jesli nie chce korzystac z audyssey i ustawie sobie EQ manualnie, wtedy z automatu wylacza sie rowniez Dynamic EQ to subwoofer praktycznie nie gra?

Fakt. Ciekawe?

Odnosnie By Pass. Mi też brzmi to lepiej. Central wtedy mi tak nie dominuje i fronty graja lepiej. Pytanie czy są jakie referencje vs preferencje co do By Pass?

Whiplash

New member
Bez reklam
Ciekawe jak sprawa wyglada w innych amplitunerach czy sub tez gra tak cicho bez tych bajerow ulepszajcych brzmienie. Dziwne bo sygnal na sub to sygnal liniowy i powinien on byc z zasady Direct.
Ja np. wolabym podbic sobie po swojemu basu i gory a reszte pasma zostawic w spokoju ale niestety suba wogole wtedy nie slychac. Dynamic EQ powinien dzialac rowniez podczas korzystania z manualnych ustawien EQ a nie byc skazanym tylko na Audyssey.

Ja jestem skazany na Bypass L/R bo ten EQ z audyssey jest taki sobie. Zaburza rownowage tonalna, niby ma za zadanie niwelowac niedoskonalosci akustyczne pokoju ale wychodzi mu to tak srednio i np eksponuje wysoki srodek z gora a reszte dziwnie ucina i jesli sie slucha muzyki czy oglada koncert to brzmi tak sobie, w przypadku Bypass EQ audyssey nie jest stosowany dla frontow a tylko dynamic EQ podbija bass i gore.

U mnie Audyssey EQ po kalibracji wyglada mniej wiecej tak 60,125,250 hz raczej tanie na ok -6db srodek typu 2, 4, 8 kHz podbija na +3/4 sama gora 16kHz +1

Wyobrazcie sobie jak to moze grac hehe.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tylko wydaje mi sie, ze skoro wlaczysz Bypas L/R to cala ta zabawa traci sens, bo przeciez niedotyczy to wtedy frontow, ktore odcinaliscmy np. na 80 Hz. Czyli co? Wtedy grają na Full Band/Large całym pasmem czy jesli ustawimy na small, to mimo Bypass tez beda graly na small i 80Hz?

Whiplash

New member
Bez reklam
To nie ma nic wspolnego z small, large itd. Bypass wylacza EQ, ktory ustawil sobie audyssey podczas kalibracji czyli charakterystyke brzmienia dla frontow. Reszte ustawien ktore mamy zostaja w spokoju czyli 80hz itd

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Panowie, zachęcony Waszymi przemyśleniami wczoraj trochę potestowałem swój sprzęt. Moje subiektywne wnioski na podstawie akustyki i rozmiaru pomieszczenia, oraz sprzętu jaki posiadam. W pewnych warunkach nie da się po prostu książkowo wszystkiego poustawiać. Ustawiłem tak jak wszyscy piszą LFE na 120Hz i kompletnie mi to nie podpasiło. Suba było za dużo, i nie miało to nic wspólnego z jakością basu. Jedynie przeciągłe Buuuu, i aż mi drzwi do pokoju zaczęły drżeć. Piszecie że ustawiając na 80Hz tracimy coś co reżyser wmontował w ścieżkę. Jeżeli ten brak to buczenie i dudnienie, bo basem tego nazwać nie mogę, to ja wolę mieć na 80Hz. Wczoraj również poczytałem na necie opinie na innych forach. Dużo kumatych ludzi ma różne ustawienia. Pewnien znajomy forumowicz, przy dużych frontach ma ustawione odcięcie dla LFE na 40Hz, gdzie pisze że wyższe pasmo lepiej mu brzmi z kolumn i jest lepsza kontrola, a jak jest wybuch to wtedy do akcji wkracza sub. Doszedłem do wniosku, że takie schematyczne ustawienia mają sens jak posiadamy dobrze wytłumione pomieszczenie, dobrą jakość sprzętu a szczególnie suba, oraz dobre rozstawienie i dopasowanie. U mnie w pokoju lepiej to brzmi jak fronty przejmują pałeczkę, a sub służy do podbicia już najniższego pasma. Najlepiej bym miał gdybym mógł dla LFE ustawić 60Hz, i fronty też podobnie odciął. Nikt nie powie że kupując sub za 700zł i ustawiając go na 120 Hz ładnie zabrzmi? U mnie jeszcze by zdał egzamin subik w konstrukcji zamkniętej, i wtedy mógłbym filtr dać na 120Hz, bo przy tym co mam to 0 szans na dobry bas. Także niech każdy testuje i ustawia pod swoje ucho. Co z tego że ustawimy wszystko jak zaleca THX czy Chris, jak nie sprawi nam to przyjemności podczas odsłuchów? A kogo teraz stać żeby kupował dobry sub za 3k i adaptował pomieszczenie?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam ja mysle ze z subem za 3 tys to mniejszy problem jest ( aczkolwiek dobry sub za 3 tys i do tego typu zamknietego to raczej ciezko by kupic - mowa o nowym subie ) Natomiast juz dedykowane pomieszczenie lub specjalnie wytlumione to juz jest wydatek niezly i malo kto cos takiego robi. Ale faktycznie jesli kto sma mysle nawet suba za powiedzmy 1500-2000 PLN to mzoe to nie byc dobry bas przy ustawieniu wartosci 120 hz..... moze dudnic ..... Ja bede kupwoal drogi sub wiec u mnie nie powinno byc problemu ale w chywili obecnej mam udzetowy sub i trzeba sie troskze bawic zeby nie dudnil... i tym bardziej jesli sie ma strszy amplituner gdzie jest znacznie mniej mozliwosci ustawien... Cale szczescie ze jeszcze troszke i wszystko wymieniam.
lolek

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wydaje mi sie, ze Krzysiek tez ma racje. Referencje swoją droga, zasady, itp. i pewnie do tego należy dążyc, ale ostatni głos powinno miec nasze wlasne ucho.

cyrric

New member
witam ponownie,
wczoraj moj amp zresetowal ustawienia wiec dzis bede ustawial na nowo, wraz z kalibracja. i tak:
czy ustawienie glosnikow na small lfe 120 odciecia na 80 wedlug zalecen forum i "Chrisa" bedzie lepsze niz
large full band lfe + main 120 i odciecia na 80 ?

czy jesli glosniki usawie small to jakie max odciecie moge zastosowac?
rozumiem ze jesli 60 do wiecej basu ucieknie zfrontow na suba i analogicznie jesli ustawie 100 to wiecej bassu zagraja fronty?

czy po kalibracji powylaczac dynamic eq i dynamic volume ?
i jaka usawic glosnosc kolumn 0db? bo kalibra ustawia -6,5db a sub -12

Do góry