Witam wszystkich.
Po krótce przedstawię mój aktualny zestaw i proszę o podpowiedzi, za które z góry dziękuje.
Wiem, że temat był wałkowany do „porzygu”, ale może jakiś kompromis ustawień dzięki Wam osiągnę
W zeszłym tygodniu stałem się dumnym posiadaczem głośników Audio Pro Avanto. Do tego Ampituner Denon avr 1713 , sub Jamo 260
Mam mały pokój 18 metrów ale chciałem wymienić po 14 latach użytkowania moje wysłużone Jamo 180 i w końcu się udało tego dokonać, ale do sedna...
Po podłączeniu i wykonaniu kalibracji lekko się załamałem, że kupiłem jakąś przysłowiową „lipę”.
Nie dałem za wygraną i postanowiłem pobawić się z Denonem, po kilku próbach powiedzmy, że jeśli chodzi o filmy to w DD uzyskałem zadowalający efekt, natomiast Stereo jakoś mnie dalej na kolana nie powala. Nie wiem czy coś źle jest poustawiane czy może jestem lekko wypatrzony muzycznie bo dotychczas jak słuchałem muzyki ( głowienie House) to pokój aż dudnił( LFE + Main zawsze On)
Dzisiaj po zrobieniu 5-tej kalibracji ( w końcu żona opuściła mieszkanie i było cicho ) ustawiłem następujące parametry:
Głośniki Przednie Large Full pasmo
Głośnik centralny 80 Hz
Surround 80 Hz
Sub 80 Hz ( odcięcie w ampli.) ( podłączony coaxial)
Odległości głośników zmierzyłem jeszcze metrówką i poprawiłem kalibrację oraz wyrównałem Level frontów na 0 oraz resztę dobrałem tak aby pasowały do frontów. Suba z -12 dałem na -6 .
Niestety fronty są ustawione przy ścianie ok 10 cm, ale powinno to dawaj więcej basu niż go zabierać.
Ogólnie z ustawień to już chyba wszystko wypróbowałem, aktualnie na Stereo mam:
Restorer High
Audyssey:
Dynamic Eq ON
Reference dB
Dyn. Vol Light
Filmy dobrze wypadają jak ustawie Audysey na Flat , Dynamic Eq ON, Dyn. Vol Light
Także nie wiem czy to moje złe nawyki związane z długim używaniem Suba przy Stereo czy jednak złe ustawienia.
Teraz moje pytania:
Czy można coś pozmieniać w ustawieniach, aby w stereo było lepiej? ( B/pas odpada bo łeb urywa, Zabawa Tonami też szału nie robi)
Czy Audysey Flat z moimi ustawieniami jest ok do filmów?
Ustawione odcięcia są odpowiednie? Nie chciałbym, aby jakieś efekty dźwiękowe omijały moje uszy
Z góry dziękuje za wskazówki.
PS. Jak napisałem jakieś głupoty to wybaczcie