Kalibracja - dyskusja o kalibracji.

darek64

New member
Zanim kupię tę płytę...
Czy jest mi ona niezbędna, jeśli wiem (na oko) jakich barw potrzebuję?

Ktoś na tym forum, w tym wątku, powiedział, że kalibracja sprowadza się do właściwego zrównoważenia bieli i krzywej gamma, czyli zneutralizowanie telewizora. A mi niekoniecznie o to chodzi!!! Więc po co płyta??? Podkreślam, że nie szukam bliskości wzorca, tylko zaspokojenia subiektywnych odczuć… Chcę nasycić kolory, ożywić obraz, wot co!
Pytam zatem (przynajmniej na tym etapie rozważań) czym mam „pokręcić”, żeby dostroić kolory?

z3

Member
TV ma wspaniałe kolory, DVD również, z komputera też jest OK, tylko z projektora jakieś takie ziemiste, zszarzałe..

Na oko to możesz samemu ustawić i płyta Ci nie potrzebna bo wg mnie masz przesterowane kolory w tv a ponieważ projektory są bardziej naturalne, to nie podobają Ci się tamte kolory. Dlatego z kalibracją nie będzie to miało nic wspólnego tylko z dostosowaniem do własnych preferencji, co jest drugą stroną tego tematu.

darek64

New member
>>> z3

jak zwał tak zwał - właśnie o zmianę przesterowanych kolorów mi chodzi, tylko nikt mi nie powie jak to osiągnąć; pisałem już, że zmiana temp. barwowej i grzebanie w RGB prawie nic nie daje (za mały zakres zmian), a może sie mylę, tylko coś źle robię???

profi

Member
Mam zamiar zamówić Digital Video Essencials (Blu-Ray).
Z tego co się orientuję, to kalibracji nie mozna wykonać dla wejścia antenowego. A ja przecież ponad 90% czasu spędzam przed telewizorem oglądając programy satelitarne (Cyfra+).
Na dzieć dzisiejszy jako tuner sat używam tunera DVB-S wbudowanego w plazmę 5090H.
W związku z powyższym mam pytanie, chyba bardziej skierowane do praktyków niż teoretyków.
Jeśli skalibruję sobie powiedzmy wejście HDMI (ewentualnie Component), to czy podobne ustawienia mogę sobie skopiować i zastosować do wejścia antenowego?

Posiadam również tuner sat zewnętrzny (Topfield 7700HSCI) podłączony z TV poprzez gniazdo Component. Czy jeśli skalibruję wejście Component używając odtwarzacza BD, to czy ustawienia będą poprawne, jeśli do tego wejścia podłączę później tuner sat?

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Ja osobiście zastosowałem tego typu metodę, o jaką pytasz, i jestem zadowolony. Ustawienia skopiowałem dla wszystkich wejść. Choć nawet nie korzystałem z płytki kalibracyjnej tylko z zalecanych ustawień telewizora, do których doszła ekipa z jakiegoś forum hdtv po tym, jak starała się uzyskać obraz najbliższy wzorcowi D65.
Ładny obraz się teraz wyświetla, zarówno na wejściach hdmi jak i po componencie. Niefajnie jest jedynie wtedy, gdy obraz/sygnał jest złej jakości - no ale na to, to już niewiele się poradzi ;-)

Zawsze możesz próbować skopiować i zastosować ustawienia uzyskane dla jednego złączą (czy też urządzenia) do innego wejścia (urządzenia), przecież nikt nie broni. Pytanie tylko czy efekt będzie zadowalający dla Ciebie. To już chyba ocenić będziesz mógł jedynie Ty.

Pozdrowienia!

robsonk

New member
ja w swoim panasonicu G10 ustawiłem konfiguracje obrazu przy pomocy Display Basic Adjustment Test i jestem zadowolony z efektu obraz jest ok!!!

czajaPL

New member
witam
wlasnie jest po zakupie spyder3tv i piewszej kalibracji

mam pytanie czy kalibracje w/w pzreprowadzamy przy jak najmniejszym udziale swiatla w pomieszceniu ?

i czy wystarczy 1 czy tez wiecej razy prosze o jakies info :)

exekutor

New member
witam
wlasnie jest po zakupie spyder3tv i piewszej kalibracji

mam pytanie czy kalibracje w/w pzreprowadzamy przy jak najmniejszym udziale swiatla w pomieszceniu ?

i czy wystarczy 1 czy tez wiecej razy prosze o jakies info :)

Z tego co mi wiadomo to najlepiej zrobić kalibrację pare razy, a odnośnie tego kalibratora bo też się zastanawiam na kupnem jak wygląda obraz po ustawieniach podanych przez tego Spydera i czy warto wydać na niego kasę?

czajaPL

New member
Spyder3TV ustawia postawowe parametry
jasność
kontrast
kolor - jako ogólnie ( nie powie nam jakiego jest za mało jakiego za dużo )
odcień

cytat

"Zaciemnienie pomieszczenia jest konieczne z uwagi na fakt, że front ekranu telewizora to gruba warstwa przezroczystego tworzywa lub szkła. Dlatego przedostające się światło fałszowałoby wyniki pomiarów, które mają na celu wydobycie maksimum tonów z obrazu i korekcję dominant barwnych. Ekran niezależnie od natężenia oświetlenia w pokoju nie jest w stanie wyświetlić więcej tonów niż po kalibracji kolorymetrem. W różnych warunkach oświetleniowych różne może być subiektywne postrzeganie obrazu. Rozjaśnienie obrazu spowoduje automatyczną utratę części szczegółów w światłach i rozjaśnienie czerni i lepsze postrzeganie szczegółów w cieniach podczas projekcji w jasnym pomieszczeniu. Może warto zrobić sobie (jeśli umożliwia to model telewizora) jakieś ustawienia predefiniowane i uzyskane po kalibracji parametry dostosować do własnych upodobań. Kalibracja z pewnością ukierunkowuje nas na dobry tor postępowania lecz to nie oznacza, że nie można uzyskać subiektywnie bardziej odpowiedniego dla siebie obrazu. Radzę by z pewnością temperaturę barwową wyświetlania ustawić według własnych preferencji, a nie koniecznie kierować się sugestiami kolorymetru.
Podsumowując można powiedzieć, że kalibrujemy przy jak najniższym poziomie oświetlenia w pomieszczeniu, a następnie wprowadzamy (jeśli uważamy za konieczne) jak najmniejsze poprawki wedle własnych upodobań."

jest jeszce darmowy soft colorimeter HCFR ktorego mozna uzyc pod spydera 2 i 3 ktoregos dnia pobawie sie nim .

czaja

tekkno

New member
Możliwa jest kalibracja dla każdego źródła oprócz antetnowego, ponieważ nie posiadam odpowiedniego sprzętu. W 90% parametry z innych złącz pasują także do antenowego.

Czy przelaczanie zrodel do kalibracji jest mozliwe z poziomu menu serwisowego ?
Zamiescilem juz w tematach dotyczacych plazm panasonic pytanie czy moge przelaczyc w menu serwisowym wejscie do kalibracji, bo przez ogolnie podawana na tym forum kombinacje wejscia "-/V i 000" mam dostep tylko do ustawien skutkujacych dla tunera.
A jak dobrac sie z poziomu menu serwisowego dla HDMI czy PC ?
Inna kombinacja wejsciowa ? Np. "-/V i 001" czy "-/V i 010" ?
Czy to wlasciwy kierunek rozumowania ?

rafal12322

New member
Napisze tutaj żeby nie śmiecić. Ostatnio nawinął mi się taki Panasonic TX-32PX10P, wszystko jest ok tylko poza jednym. Mam wrażenie jakby oglądany obraz był "spłaszczony", wszystkie postacie są małe a szerokie. Czym to jest uwarunkowane, tak już jest w takich TV? Wcześniej miałem 20" ale wyzionął ducha a że trafiła mi się taka okazja to wziąłem na przeczekanie tego Panasonica. W sumie jest tam kilka kilka możliwości wyboru formatu obrazu, ja oglądam na 16:9 bo na pozostałych to albo obraz jest za bardzo rozciągnięty albo ściśnięty, że po bokach występują te dwa czarne paski. Czekam na jakieś sugestie.

kapsell

New member
Bez reklam
Niestety masz racje. Niewiele osob zdaje sobie sprawe ze cos takiego istnieje i kosztuje bardzo niewiele w porowniu do efektu jaki jest potem.
Szczegolnie zera modele TV ktore OBOWIAZKOWO powinno sie kalibrowac.
Dla niektorych kalibracja wnosi niewiele (lub w ogole) a innych bardzo cieszy.

rafal12322

New member
Ma ktoś jeszcze wogóle ten tv Panasonic TX-32PX10P, bo chciałbym zobaczyć ustawienia - kontrast itd? Bo moje kolory są takie trochę dziwne.

igoor1983

New member
witam , moze pytanie z innej beczki: do pc world extra dodawany jest kalibrator plaskic ekranow i baaa kalibrator dzwieku. czy sadzicie ze da to jakies efekty? czy ktos to ma i moglby to ocenic? i co to wogule jest kalibrator dzwieku, przeciez wiekszosc amplitunerow ma te mikrofony i kalibratory a mimo wszystko srednio wszedzie to dziala i najlepiej jak sie samemu wszystko ustawi.

korwin

New member
Jestem po pierwszej (myślę, że nie ostatniej:mrgreen:) sesji z DVE - DVD PAL. Na początku trzeba zaznaczyć, że płyta w zamyśle służy do kalibracji tv CRT oraz zestawów audio 5.1 i 6.1. Części audio nie ruszałem, bo nie mam jeszcze sprzętu ale z video spędziłem już kilka godzin.

Płyta zawiera dość łopatologiczny wykład na tematy związane z kinem domowym. Od kwestii pomiszczenia i jego wpływu na odbiór AV po instrukcje jak korzystać z zawartych na niej narzędzi do kalibracji. Samo ich używanie jest proste i nawet bez znajomości angielskiego można domyślić się OCB ale na pewno umknie wiele ciekawych uwag (np. aby przed kalibracją rozgrzać tv). W związku z tym, że płyta jest przeznaczona dla tv CRT nie wspomina ona o kilku aspektach współczesnych tv. Przede wszystkim o (ważnym jak dla mnie) podświetleniu. Mam nadzieję, że HD Basics porusze te tematy (na płytkę już czekam:twisted:).

Teraz trochę o efektach ale na początek ważne wydaje mi się spostrzeżenie. Kalibracja jest sporym wyzwaniem dla oczu. Kilka godzin non stop ślepienia w tv daje w kość. Wczoraj po całym dniu pracy miałem problemy z prawidłowym postrzeganiem obrazu. Wszystkie plansze są bardzo ostre i praca z nimi jest męcząca, co może się przekładać na uzyskane efekty. Wydaje mi się, że kalibrację należy tak zaplanować, by być wypoczętym ale zdaję sobie sprawę, że trudno o to wieczorem. Co do samych efektów, w przypadku mojego tv przede wszystkim kolory (szczególnie zielony) zaczęły bardziej przypominać te z reala. Mam zstrzeżenia co do jasności obrazu. Niby ustawiona wg wzorca a mam wrażenie, że obraz jest za ciemny. Może jest to kwestia przyzwyczajenia do zbyt jasnego do tej pory, zobaczę za kilka dni. Mam problem z prawidłowym ustawieniem koloru żółtego, pozostałe udało się ustawić zgodnie ze wzorcami. Teraz planuję kilka dni pożyć z tymi ustawieniami i zobaczyć, czy pierwsze wrażenie się utrzyma, czy się do nich przyzwyczaję. Pewnie przeprowadzę jeszcze jakąś sesję ale muszę odpowiednio wpasować się z wypoczętymi oczami.

Do góry