o JVC LT-32X70
Posiadam ten telewizor kilka tygodni i ogólnie jestem zadowolony.
W porównaniu do Sharpa BV9E (czyli to samo co GA9E) wyróżnia go szybkość wyświetlania obrazu przy zmianie kanału. W Sharpie trzeba chwilę odczekać zanim coś się pojawi. Przynajmniej u mnie tak było-może zależy to od syganłu ale wątpię. W JVC jest dość szybko. Jak ktoś wali po kanałach góra/dół to przy Sharpie dostanie nerwicy.
W przyapadku serii GD w Shaprie, posiadają one tunery cyfrowej telewizji naziemnej (podobnie SONY V2000). JVC takiego nie ma.
Odnośnie sportu, to niewiele wniosę. Na sygnale z kablówki na TVP jest bardzo słabo, na Polsacie SPORT- już lepiej.
Telewizor ma jeden tuner. W jednej chwili (ekran podzielony na dwa okienka o proporcjach 4:3) można wyświetlić na ekranie obraz z anteny a w drugim z jednego z wejść (Scart, component, S-VHS). Może coś opuściłem, jednak na pewno nie można razem z obrazem z anteny wyświetlić obrazów z gniazd HDMI ani PC (taka informacja nawet jest w instrukcji). I tak jak pisał
magiclong można przełączać fonię z jednego lub drugiego okna (źródła).
Wygląd to rzecz gustu. Dla mnie Sharp był ładniejszy, jednak wybrałem JVC ze względu na szybszą reakcję przy przełączaniu kanałów, bardziej naturalne kolory (biały jest biały a nie niebieskawy). Sharp miał za dużo niebieskiego -moim zdaniem.
JVC też jest dość ładny. Dla mie zwłaszacza pilot wygrał w porównaniu do Sharpa.
Na jedną rzecz nie zwróciłem uwagi przy prezentacji-na kąty.
JVC w bardzo małym zakresie (powiedziałbym 30 stopni) ma niezmienny obraz. Dalej jak gdyby blednie (nieznacznie) i pozostaje taki już do końca. Nie nazwałbym tego tragedią, bo wszystko widać, jednak twarze robią się takie piaskowe (kolor). Trochę mnie to drażni. Nie wiem niestety jak to wygląda w Sharpie i Sony.
Jeżeli chodzi o czerń, to jest do zaakceptowania. Na standardowych ustawieniach była lepsza niż w Sharpie - moim zdaniem. Sharp za mocno wpadał w niebieski. Nie wiem jak w nocy. Prezentacja była w dzień chociaż raczej pochmurny. Telewizory stały obok siebie i wyświetlały ten sam program.
I jeszcze jedno. JVC można obrócić względem podstawy (stopy) o kąt około 30 stopni. Niby nic takiego ale jednak bardzo przydatne.