Jbl studio 290

lycone

Banned
Dokładnie :) Ogólnie wyglądało to tak, że wprost powiedziałem o cenach w innych sklepach. Sprzedawca poprosił mnie do jednego z komputerów, otworzył Ceneo, zadzwonił do kierownika i przedstawił sytuacje (cała rozmowa przy mnie), ten po 10 minutach odzwonił z propozycją ceny na poziomie najniższych na Ceneo, czyli równy tysiąc mniej niż na nalepce. Myślałem, że zrobi jakiś symboliczny rabat, a tu taka niespodzianka.

Wysłane z Note 3

Geronimo zx

New member
Wiecie co... a wg. mnie to po to są właśnie te regulatory we wzmacniaczach, żeby z nich korzystać.
Dla Bipo ogólnie dźwięk jest super tylko basu niedosyt.
Podkręca bas do odpowiedniej dla siebie mocy i jest cacy :)
Pełne zadowolenie z dźwięku a przecież o to nam chodzi ;-)

P.s. jak Koledzy radzicie z tym dywanem u mnie?

Zestaw mam rozłożony na dłuższej ścianie,kolumny od siebie mają 2.80 a do miejsca odsłuchowego 3.0 . Dywan ma wymiar 2.9 na 2.0. Ja zwracałem uwagę na to żeby znajdował się jak najwięcej w trójkącie odsłuchowym,więc rzuciłem go równolegle do dłuższej ściany salonu.Co było najkorzystniejsze dla kolumn ponieważ długość dywanu (2.90) wystaje lekko za szerokość kolumn.Estetycznie także się to zgrało z sofą i resztą w salonie :smile:
Ciężko też jest stwierdzić nie znając Twoich wymiarów itp.Przyłóż możliwie jak możesz i wybierz najlepszą opcje :smile:

Geronimo zx

New member
Dokładnie :) Ogólnie wyglądało to tak, że wprost powiedziałem o cenach w innych sklepach. Sprzedawca poprosił mnie do jednego z komputerów, otworzył Ceneo, zadzwonił do kierownika i przedstawił sytuacje (cała rozmowa przy mnie), ten po 10 minutach odzwonił z propozycją ceny na poziomie najniższych na Ceneo, czyli równy tysiąc mniej niż na nalepce. Myślałem, że zrobi jakiś symboliczny rabat, a tu taka niespodzianka.

Wysłane z Note 3

Super,bo tak naprawdę rabat jest najlepszym finałem naszych zakupów :D

lobos

New member
Bez reklam

Wysłane z Note 3
Miałem dokładnie tak samo z pralką dla Teściowej.
Była na Mega Promo w Euro a ja byłem na przeciw ulicę u MM i pokazałem Sprzedawcy na tel. jak to wygląda i po wykonaniu telefonu przyznał rabat, ale to było niecałe 250zł ;-)

Whiplash

New member
Bez reklam
Chłopaki wróćmy do tematu ;)

Sluchał ktoś może Jamo C97? Wpadły mi w oko wizualnie, jednak po przeczytaniu testu obawiam sie troche impedancji, która spada do 3ohm, skuteczność ok 87dB. Co wy na to?

Generalnie na placu boju zostaja
JBL stduio 280/290
Wharfedale Diamond 240
Jamo C97
Dali Zensor 7

Chlopaki powiedzcie mi czy Dali Zensor 7 rzeczywiscie nie nadaja sie do rocka i metalu? Ja slucham Metallice, Dire Straits, Queen, Black Sabbath, Pink Floyd.

Charakterystyka na wykresie jest fajnie konturowa z mocnym basem w ok. 80hz. Latwa impedancja i wysoka skuteczność 87dB wydaje sie kurcze bardzo dobra propozycja. Ustawiajac je prosto osłabimy troche podbicie góry. Co wiecej one bardzo podobaja mi sie z wygladu.

http://www.hainet***/upload/image/albums/uncat_13/260/9.jpg

Ostatnia edycja:

abdul0412

New member
Bez reklam

A kupowales za.gotowke?

Bipo

Active member
Bez reklam

Sluchał ktoś może Jamo C97? Wpadły mi w oko wizualnie, jednak po przeczytaniu testu obawiam sie troche impedancji, która spada do 3ohm, skuteczność ok 87dB. Co wy na to?

JBL stduio 280/290
Wharfedale Diamond 240
Jamo C97
Dali Zensor 7

Chlopaki powiedzcie mi czy Dali rzeczywiscie nie nadaja sie do rocka i metalu? Charakterystyka na wykresie jest fajnie konturowa z mocnym basem w ok. 80hz. Latwa impedancja i wysoka skuteczność 87dB wydaje sie kurcze bardzo dobra propozycja. Ustawiajac je prosto osłabimy troche podbicie góry. Co wiecej one bardzo podobaja mi sie z wygladu.

Moim zdaniem, dali może Ci nie przypaść ze względu na podkreśloną górę, a w twoim gatunku muzyki które słuchasz może to być na dłuższą chwilę uciążliwe. Sprawdziła by się spokojniejsza tak jak ma jbl. Jamo nie słuchałem ale wygląd mają bardzo nowoczesny....;-) Do salonów urządzonych w takim stylu pasują jak ulał...;)

Bipo

Active member
Bez reklam
Tak tylko, że ustawiajac je prosto do ściany cała góra spada do poziomu środka pasma. Zobacz wykres pasma i żółta krzywą obrazująca przenoszenie pod katem 30st. Góra jest nawet wycofana wtedy ;)

Dali - Zensor 7 - Zespoły głośnikowe - Testy sprzętu audio

Nawet producent z tego co widzę zaleca je ustawić prostopadle do ściany to i bas w tedy niżej odbierany jest. U mnie to samo w heco się sprawdza im bardziej prostopadłe ustawienie do ściany tym góra słabsza a bas większy z tym że ja mam bass reflex z tyłu a te dali mają przedni..:smile:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP

JBL stduio 280/290
Wharfedale Diamond 240
Jamo C97
Dali Zensor 7

Chlopaki powiedzcie mi czy Dali Zensor 7 rzeczywiscie nie nadaja sie do rocka i metalu? Ja slucham Metallice, Dire Straits, Queen, Black Sabbath, Pink Floyd.

Charakterystyka na wykresie jest fajnie konturowa z mocnym basem w ok. 80hz. Latwa impedancja i wysoka skuteczność 87dB wydaje sie kurcze bardzo dobra propozycja. Ustawiajac je prosto osłabimy troche podbicie góry. Co wiecej one bardzo podobaja mi sie z wygladu.

Do rock-a typu Dire Straits, Pink Floyd moim zdaniem Zensor 7 się nadają. Pamiętam jak je odsłuchiwałem z Music Hall-em i było bardzo dobrze. Wysokie tony były otwarte i przestrzenne, ale na pewno nie męczące. Brzmienie lekko ocieplone z basem głębokim, ale może nie strasznie mocnym. Odsłuchiwałem je w pomieszczenie chyba coś koło 16-18m2. Ty z tego co pamiętam masz większe i dość wysokie. Przy Metallice też się broniły, choć do takiej muzyki są na pewno lepsze kolumny.

JBL to trochę inna bajka szczególnie jeśli chodzi o bas. Ostatnio czytałem test w kwietniowych AV Studio 290 i redaktorzy je chwalili, jednak uznali, że trochę lepsze są Studio 280 ze względu na lepszą równowagę tonalną przy zachowaniu bardzo dobrej dynamiki. W Studio 290 brzmienie będzie bardziej przesunięte w dół co może lekko przykrywać średnicę. Dodatkowo musisz pamiętać, że Studio 290 na pewno będę potrzebowały mocnego pieca żeby rozwinąć skrzydła.

Whiplash

New member
Bez reklam
Bipo, bo kolumny w osi głównej maja zazwyczaj wyeksponowana góre pasma. Ustawiając je prosto do ściany góra opada i lepiej zgrywa sie ze średnica, brzmienie jest bardziej wyrównane. Przez co też i bas wybrzmiewa głośniej bo nie jest zagluszany wysokim srodkiem i gora pasma.

No 290 maja bardzo wyeksponowany bas, widac to po wykresach, że jest go zdecydowanie wiecej niz reszty pasma. Nie wiem czy przez to nie graja zbyt basowo. Wg. pomiarów 88dB przy 6ohm to raczej nie potrzebuja sporo mocy aby grac, tak mi sie wydaje.

Ja mam 21m2 więc zensor 7 chyba wystarczy. One mi sie zajebiscie podobaja wizualnie, ten front piano black i boki drewniane no miód malina. Z testów pisza, że graja raczej konturowo i sa uniwersalne. Maja dobra skuteczność i bardzo latwy przebieg impedancji a to wazne bo nie mam pieca nie wiadomo jak mocnego więc dlatego obawiam sie np. Jamo, które maja spadek do 2.9ohm!

Jutro albo wtorek jade na odsluch do "Q 21". Mam w miare blisko, a z tego co widze po stronie internetowej to maja Dali, JBL i Wafle na stanie. Zadzwonie jutro i dopytam, placi sie u nich za odsluch nie wiecie?

Ostatnia edycja:

jaco.37

Member
Bez reklam
Za odsłuch w tym sklepie w Pabianicach się nic nie płaci.
Nie zapomnij żeby zabrać ze sobą swój wzmak.

No i lepiej zadzwoń tam żeby się umówić na odsłuch.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Denka 720 powinni mieć tez na stanie, nie chce mi sie tego wszystkiego odpinac ;) Dobrze, że przynajmniej nic sie nie placi. Kurcze jakby mi tak Zensory podeszly to bylo by zajebiscie bo podobaja mi sie najbardziej z tych wszystkich kolumn, no jeszcze Wafle sa eleganckie.

Geronimo zx

New member
Denka 720 powinni mieć tez na stanie, nie chce mi sie tego wszystkiego odpinac ;) Dobrze, że przynajmniej nic sie nie placi. Kurcze jakby mi tak Zensory podeszly to bylo by zajebiscie bo podobaja mi sie najbardziej z tych wszystkich kolumn, no jeszcze Wafle sa eleganckie.

No przyznam koledze racje,że wygląd mają super(przód piano i boki drewno).Sam kiedyś przechodziłem obok z zainteresowaniem ;) Żeby to co mają na stanie już miało trochę wygranych godzin,wiem że u mnie w salonie nie wszystko jest podłączane.Dlatego zalecają wcześniejsze umawianie.Wtedy przygotowują sprzęt i zaczynają proces wstępnego wygrzewania.Czasami jest lepiej wziąć swój i jesteśmy pewni że grał itp itd.
POWODZENIA !

Whiplash

New member
Bez reklam
Dziś jade, niestety maja na stanie tylko JBL 270 zamiast 280, wafle 230 zamiast 240 ale za to sa Zensory 7 wiec mniej wiecej porównam brzmienie. Wieczorkiem napisze jak wypadło ;)

lobos

New member
Bez reklam
Właśnie ciężko znaleźć wszystko w jednym sklepie :-(
P.s. przynajmniej porównasz sobie JBL 180 z równorzędnymi 270 ;-)

Do góry